نی نی تایم:خواب زیاد و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز یک موضوع طبیعی نیست بهتر است بی تفاوت از آن نگذرید و علت آن را پیدا کنید. در اینجا سوال مهم این است که انسان به چقدر خواب شبانه نیاز دارد؟! شما احتمالا شنیده اید که هر شب باید میزان خوبی از خواب داشته باشید، انجام ندادن این کار “بدهی یا دین خواب” نامیده می شود و می تواند باعث بروز مشکلات سلامتی جدی برای شما شود.
چه چیزی باعث خواب آلودگی میشود
علت خواب آلودگی موارد مختلفی میتواند باشد: پروازهای طولانی، کارهایی که زمان انجام دادنشان ریتم طبیعی خواب را بر هم میزنند، یا فعالیتهایی مثل رانندگی طولانی. در حالی که بسیاری از ما خواب کامل را از خود دریغ میکنیم، برخی مشکلات دیگری حین خواب دارند. از جمله گرفتگی تنفسی حین خواب، سندروم پای بیقرار و حملات خواب. افرادی که در قبرستان کار میکنند یا شغلشان اقتضا میکند تغییر شیفت دهند، دچار بینظمی خواب میشوند. این اتفاق به دلیل خواب آلودگی شدید در هنگام شب و ناتوانی آنها در داشتن خواب مناسب در روشنایی روز رخ میدهد.
بیشتر بزرگسالان به ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب احتیاج دارند. در حالی که برخی بیشتر یا کمتر از این مقدار نیاز دارند تا بدن آنها به درستی استراحت کند. شیوز میگوید: «مشکلات خواب، خواب ناکافی و خواب بیکیفیت میتواند پیامدهای بدی به دنبال داشته باشد. نداشتن خواب مناسب و کافی با مشکلات بزرگ سلامتی دورهی ما ارتباط تنگاتنگی دارد. مشکلاتی از قبیل افزایش فشار خون، بیماریهای قلبی، سکته مغزی، دیابت، اضافه وزن و دیوانگی»
اگر چشمانتان به اندازهی کافی بسته است اما احساس خواب آلودگی میکنید، احتمالا دچار اختلالات خواب هستید. اختلالات خواب شامل عدم توانایی فرد در به خواب رفتن یا ادامهی خواب و یا رفتارهای عجیب حین خواب است، مانند راه رفتن در خواب. بعضی دیگر از اختلالات خواب لحظهای هستند مانند حملات خواب. در حملات خواب فرد به طور غیر قابل کنترلی در طول روز به خواب میرود. وقتی بیماران به کلینیک خواب داویلا مراجعه میکنند، او در ابتدا میخواهد به این نکته پی ببرد که مشکل فرد کمیت خواب است یا کیفیت آن. او میگوید: «اولین سؤالی که پزشکان در مورد خوابشان میپرسند این است که آیا آنها خواب کافی دارند؟ آیا به طور کامل در خواب باقی میمانند؟ این سؤال مهمی است. چون ما باور داریم بسیاری از مردم این مشکل را دارند. آنها بهطور جزئی یا متناوب و بعضی اوقات، کمخوابی مزمن دارند». داویلا اگر اطمینان حاصل کند مشکل مراجعین کمیت خواب نیست، به سراغ کیفیت آن میرود تا ببیند آیا اختلال خواب در کار است؟
علائم مشکلات خواب
حالا که با علت خواب آلودگی آشنا شدید، با علائم اختلالات در خواب نیز آشنا شوید. متخصصین خواب میگویند هر زمانی که علائم زیر را مشاهده کردید، با پزشک خود صحبت کنید. این علائم عبارتند از:
- به طور همیشگی بیش از ۳۰ دقیقه زمان ببرد تا به خواب بروید.
- به طور متناوب بیدار شدن از خواب در شب را تجربه کنید و برای خوابیدن دوباره مشکل داشته باشید.
- خواب آلودگیهای مکرر در طول روز، چُرت زدنهای مکرر، به طور غیر ارادی به خواب رفتن و خوابیدن در موقعیتهای نامناسب در طول روز.
- خروپف بلند، نفس نفس زدن، خرناس، صداهای شوکآور و توقف تنفس حین خواب که معمولا توسط کسی که همراه شما زندگی میکند، گزارش میشود.
- احساسی مانند خزیدن یا ایجاد صدا در دستها و پاها در هنگام خواب
- حرکت سریع پاها و دستها حین خواب که معمولا توسط فردی که با شما زندگی میکند، گزارش میشود.
- بیدار شدن با سردرد
- رفتارهای غیرعادی حین خواب مانند راه رفتن در خواب
- احساس ناگهانی ضعف عضلانی هنگام عصبانیت، ترس یا خستگی
- احساس ناتوانی در تکان دادن بدن در ابتدای بیدار شدن
اختلالات عمدهی خواب
برخی از اختلالات خواب بسیار نادرند. مثلا دیوید داویلا در طول ۱۵ سال کارش، تنها تعداد کمی از مبتلایان به پُرخوابی مزمن را مشاهده و درمان کرد. در دورههایی خواب آلودگی مفرط به سراغ فرد میآیند و دوباره از بین میروند. در زمان حملهی خواب، فرد ممکن است ۱۶ تا ۱۸ ساعت بخوابد و فقط برای خوردن چیزی و یا استفاده از دستشویی بیدار شود. این حالت ممکن است روزها یا هفتهها به طول بیانجامد.
برخی از اختلالات عمدهی خواب مانند قطع تنفس و سندروم پای بیقرار رایجترند. اختلالات عمدهی خواب عبارتند از:
بیخوابی
بیخوابی میتواند نشانهای از اختلالات خواب باشد. لذا افرادی که این مشکل را دارند، خواهان ارزیابی کاملی هستند. بیخوابی میتواند باعث به دشواری خوابیدن یا باقی نماندن در خواب شود. عدم کیفیت خواب، موجب عدم احساس سرزندگی در موقع بیدار شدن از خواب میشود.
وقفهی تنفسی در خواب
این اختلال موجب خروپف بلند، نفس نفس زدن، خفگی، شوک، توقف تنفس و بیداری ناگهانی میشود. فرد به طور مکرر دچار مکث در تنفس شده و وقفهها به قدری هستند که مانع ادامهی خواب میشوند. این وقفهها به طور موقت رسیدن اکسیژن به فرد را کاهش میدهد. افرادی که مشکل وقفهی تنفسی دارند معمولا در طول روز دچار خواب آلودگی شدید میشوند. وقفهی تنفسی حین خواب احتمال بروز فشار خون بالا، سکتهی قلبی و مغزی را افزایش میدهد.
راهنمای خواب مناسب:
ساعات خوابیدن هر شخص در روز، متناسب با سن:
-نوزادان تازه متولد شده ۱۴ – ۱۷ ساعت (شامل چرت زدن)
-نوزادان ۱۲ تا ۱۵ ساعت (شامل خوابیدن)
-کودکان نوپا ۱۱ تا ۱۴ ساعت (شامل خوابیدن)
-کودکان پیش دبستانی ۱۰ تا ۱۳ ساعت
-کودکان سن مدرسه ۹ تا ۱۱ ساعت
-نوجوانان ۸ تا ۱۰ ساعت
-بزرگسالان ۷-۹ ساعت
-سالمندان ۷ – ۸ ساعت