درد کمر در دوران بارداری

یکی از بیماری‌ های شایع دوران بارداری کمر درد است. با ما با یک مقاله جامع و کامل همراه باشید.
 
 
یکی از بیماری‌ های شایع دوران بارداری کمر درد است. علت‌ های مختلفی می‌تواند در این زمان باعث کمر درد شود اما چاقی مهم‌ ترین عاملی است که می‌تواند منجر به ایجاد آن شود. اغلب متخصصان تغذیه و حتی پزشک زنان، اضافه وزن بیشتر از ۱۲ کیلو را به زنان باردار توصیه نمی‌کنند.
داشتن رژیم غذایی مناسب، پرهیز از مصرف مکرر مواد چرب و قندی و داشتن برنامه منظم ورزشی می‌تواند از اضافه وزن بیش از حد در دوران بارداری جلوگیری کند بنابراین به زنان باردار توصیه می‌شود این نکات را جدی تلقی کنند.
 
 
 
با بزرگ شدن شکم، چه کسی می داند که چگونه مفاصل و ماهیچه های بدن شما استراحت می کنند ، طبیعی است که شما در انتهای کمرتان احساس ناراحتی کنید. لازم است برای حل این مسئله با بدن خود ارتباط برقرار کنید و با ایجاد تغییراتی ساده به کمک بدن خود در این دوران حساس بروید.
 
دلایل کمر درد در دوران بارداری

دلایل متعددی برای کمر درد در دوران بارداری وجود دارد. مهم ترین علتی که می توان برای آن نام برد، تغییرات طبیعی است که در بدن رخ می دهد. اما گاهی این درد ناشی از آسیب هایی است که به بدن مادر در طی دوران بارداری وارد می شود. در برخی از مواقع نیز کمر درد قبل از دوران بارداری وجود داشته و حاملگی تنها، علت عود بیماری است.

برخی از دلایل شایع کمر درد در دوران بارداری عبارتند از:
• افزایش وزن بدن به خصوص در ماه های آخر بارداری
• افزایش دور کمر به علت افزایش سایز رحم
• انحنای غیر طبیعی و بیش از حد پایین کمر (قوس کمر)
• عدم استراحت کافی به ویژه در نیمه دوم بارداری
• جدایی کمر و ماهیچه های لگن جهت ایجاد فضایی بیشتر برای رحم
• ترشح هورمون های مربوط به حاملگی که باعث ناتوانی رباط ها در حمایت از کمر می شوند
• خم شدن بیش از و بلند کردن اشیاء بدون استفاده از زانو
• پوشیدن کفش نامناسب در پیاده روی ها و ایستادن ها طولانی مدت
• استفاده از تشک بی کیفیت و غیر استاندارد
• بزرگ شدن غیر طبیعی سینه ها

البته اضافه وزن ناگهانی و شدید نیز یکی دیگر از علل کمر درد در دوران بارداری است. در هر صورت اگر کمر درد غیر طبیعی دارید با پزشک مشورت کنید تا بهترین درمان را به شما توصیه کند.

گاهی اوقات نیز کمر درد در این دوران مربوط به عوامل ذکر شده نیست و از چیزی جدی تر از فشار عضلانی ناشی می شود.  

back-pain-during-pregnancy

ایستادن و نشستن
بسیاری از بانوان باردار بدلیل بزرگی شکمشان، دچار درد افتادگی شکمی می شوند. بهتر است، مراقب روش ایستادن و نشستن خود باشید تا بتوانید از کمر دردهای آخر شب جلوگیری کنید. اگر قرار است ساعات متمادی روی پا بایستید، بهتر است از کفش بدون پاشنه ای که انحنای کف پا را تقویت می کند استفاده کنید که درحفظ تعادل به شما کمک کرده و قامت راست شما را حفظ می کند.
بهتر است ستون فقرات خود را از بالا تا آخرین مهره کمری راست نگه داشته و شانه هایتان را به عقب متمایل کنید.

در نشستن های طولانی لازم است یک صندلی انتخاب کنید که بدن شما را حمایت کند یا بالشی برای پشتیبانی از کمر خود در ناحیه کمری صندلی قرار داده و ستون مهره های خود را کشیده و راست قرار دهید. اگر قرار است در روز برای مدت طولانی در وضعیت نشسته و یا ایستاده قرار بگیرید، زمانی را برای استراحت و تغییر وضعیت از حالتی به حالت دیگر در نظر بگیرید.

چیزهای سنگین
بهتر است اشیاء سنگین را از زمین بلند نکنید یا اگر هنگام بلند کردن چیزی احساس سنگینی کردید، فورا آن را رها کنید و همچنین از برداشتن وسایلی که در قفسه های بالا قرار دارند، صرف نظر کنید. خم شدن و چرخش های ناگهانی در هنگام انجام کارهای خانه، فعالیت های مناسبی برای بانوان باردار نیست. اگر می توانید برای انجام کارهای خانه، از دیگران کمک بگیرید. اگر نه، بسیار مراقب و هوشیار از وضعیت بدن خویش باشید، برای بلند کردن کودک یا هر چیز دیگری ازروی زمین لازم است زانوهای خود را خم کنید.
خم شدن از ناحیه کمر برای برداشتن چیزی از روی زمین ممکن است که به شما آسیب برساند. زمانی که مشغول نظافت خانه هستید، سعی کنید، ستون فقرات خود را بصورت مستقیم و کشیده نگهدارید و به جای خم شدن و چرخش های ناگهانی از ناحیه کمر، با تمامی بدن این کار را انجام دهید.
استراحت و آرامش
هنگامی که شما آرامش و استراحت خوبی داشته باشید، تمامی قسمت های بدن شما بهتر عمل خواهند کرد. در ابتدا لازم است برای رسیدن به آرامش،بر روی عضلات خسته خود دستمال گرم بگذارید و یا به آرامی آن را ماساژ دهید (اگر نزدیکانتان از انجام آن خود داری می کنند، می توانید از متخصصین در این فن بهره گیرید). سپس به مقدار کافی و مناسب خوابیده و از چرت های میان روز غافل نباشید.
از یک بالش برای راحتی بیشتر بعنوان حائل استفاده کنید و حتما به پهلو بخوابید. قرار دادن بالشی در بین زانوها می تواند ناراحتی های لگن خاصره را التیام بخشد و هنگام خواب اگر احساس می کنید که شکمتان وزنه سنگینی برای شماست، بالش کوچکی در زیر شکمتان، می تواند در تحمل وزن آن به شما کمک کند.

برای اینکه بتوانید از درد کمر ، ناراحتی و فشار بر روی کمر خود بکاهید، شمار را با حالت های صحیح نشستن آشنا می کنیم.

حرکت کنید
ماهیچه های کمر که در واقع پشتیبان ستون فقرات می باشد، در زمان بارداری ضعیف می شوند. احتمالا ورزش دراز و نشست هم کمک چندانی نمی کند (حتی اگر بتوانید سختی این ورزش را با داشتن شکم بزرگ تحمل کنید). حرکات آرام کششی، پیاده روی سبک و دیگر تمرینات بدنی می تواند به تقویت تمامی عضلات شما کمک کند. بهتر است ورزش های کم فشاررا برای تناسب اندام انتخاب کنید، ورزش هایی مانند یوگای دوران بارداری ویا تمرینات ایروبیک در آب می تواند مناسب باشد. این تمرینات به شما در کاهش فشار بر بدنتان کمک کرده و توانایی شما را بالا می برد و موجب شادابی شما دردوران بارداری و زایمان سالم می شود. اگرهنگام انجام حرکات ورزشی در کمر یا پاهایتان احساس درد کردید، آنرا رها کنید. ناراحتی در ستون مهره ها هنگام ورزش نشانه نا مناسب بودن تمرین است.
back-pain-during-pregnancy
حالت نشستن صحیح بر روی زمین
هنگامی که روی زمین می نشینید برای اینکه ستون فقرات در حالت راست و صحیح قرار گیرد، لازم است بدن خود را از شانه تا آخرین مهره ستون فقرات به دیوار تکیه دهید. همچنین ممکن است، بخواهید از یک بالشتک سفت یا پتوی تا شده برای نشستن استفاده کنید تا حمایت بهتری از وضعیت ستون فقرات خود انجام دهید.
حالت نشستن صحیح : وضعیت نشستن «حالت استوار»
۱- بر روی زیر اندازی زانو بزنید و بالش یا پتوی چند لایه ای را در میان پاها و زانوهای خود قرار دهید. ممکن است احتیاج داشته باشید کمی بطرف جلو خم شوید تا بتوانید تعادل خود را حفظ کنید. سطح پنجه و روی پا باید روی زمین و مستقیم بطرف عقب باشد.

۲- برای پشتیبانی از بدنتان می توانید دست های خود را روی زمین قرار دهید. به آرامی و با دقت باسن خود را پائین آورده تا در میان کف پاهایتان و بر روی بالش قرار گیرد.

۳- اگر احساس ناراحتی می کنید، پاهایتان را جابجا کنید و یا بالش زیر بدنتان را بالاتربیاورید و در صورت برطرف نشدن احساس ناراحتی از بالش دیگری برای بالا آوردن بدنتان استفاده کنید.

۴- برای پشتیبانی از بدن در هنگام نشستن، دست ها می تواند در پشت برروی زمین یا روی ران هایتان قرار گیرد. سینه های خود را بطرف بالا بکشید.

حالت نشستن صحیح بر روی صندلی
برای پیشگیری از کمر درد و خمودگی در ستون فقرات، هنگام نشستن بر روی صندلی ، پاهای خود را بر روی بالش یا چهارپایه ای کوچک قرار دهید تا زانو و ران های شما همسطح با لگن و یا بالاتر قرار گیرند.

 

 
روش های تسکین کمر درد در دوران بارداری

تا جایی که می توانید استراحت کنید

بارداری زمان به چالش کشیدن بدن شماست. این به معنی آن نیست که باید از فعالیت های روزمره زندگی خود دور شوید و تمام طول شبانه روز را بخوابید. منظور از استراحتی که منجر به کاهش کمر درد در دوران باداری می شود، نشستن به شیوه ای است که فشار بر روی کمر و پاها نباشد.

به یاد داشته باشید که کل وزن سر، تنه و بازوها از طریق کمر به باسن و پاها منتقل می شود. با افزایش وزن بدن و بزرگ شدن دور شکم بیش از حالت طبیعی، در حین راه رفتن یا ایستادن، به کمر فشار اضافه وارد می شود. پس استراحت کنید تا کمر دردتان کمتر شود.
back-pain-during-pregnancy
به پشت نخوابید
اگر چه با استراحت وضعیتتان بهتر می شود اما خوابیدن به پشت از استراحت نکردن بدتر است. وزن اضافه که در رحم ایجاد شده است، با خوابیدن به پشت، بر اثر نیروی جاذبه زمین، به کمر فشار وارد می کند. همچنین می تواند انحنای طبیعی ستون فقرات را تغییر دهد و فشارهای بیشتر بر کمر وارد شود. بنابراین هرگز به پشت نخوابید.
 
بهترین حالت خوابیدن برای شما خوابیدن به پهلو، با زانوهای خم است در این حالت باید یک بالش یا کوسن بین زانوهایتان قرار دهید. البته می توانید از بالش های مخصوص دوران بارداری که به شکل عصا هستند نیز استفاده کنید.
کفش مناسب بپوشید
اگر شغلتان به گونه ای است که مجبور هستید زیاد باستید یا راه بروید، باید مطمئن شوید که از کفش مناسب استفاده می کنید. در این حالت باید از پوشیدن کفش های پاشنه بلند و یا کفش هایی که کف صاف دارند اجتناب کنید. بارداری موجب می شود راه رفتن عادی شما تغییر کرده و حرکات مفاصل، لگن و کمر نیز به طبع آن تحت تاثیر قرار گیرد.
پوشیدن کفش نامناسب در این دوران باعث بدتر شدن شرایط می شود. کفش های راحت و ساده موجب می شوند حداقل کمر درد نگیرید. از پوشیدن کفش های پاشنه بلند که قوس بیش از حدی در زیر پا ایجاد می کنند نیز، خودداری کنید.
و نکته آخر در مورد کفش این است که هر کجا که امکان دارد، از پوشیدن کفش خود داری کنید و پا برهنه راه بروید.
از سرما درمانی و گرما درمانی استفاده کنید
هر دو برنامه سرما درمانی و گرما درمانی برای کاهش کمر درد در دوران بارداری مفید است. این روش ها نه تنها به تسکین درد کمک می کنند بلکه برای جنین نیز خطری ندارند. حرارت باعث بهبود گردش خون و سفتی عضلات می شود. سرما هم می تواند التهاب را کاهش داده و منطقه ای که درد در آن احساس می شود را بی حس کند.
اگر درد شدیدی دارید که ناگهانی ایجاد شده است، از کمپرس یخ بر روی کمر استفاده کنید. البته هرگز نباید یخ را مستقیما روی پوست بگذارید.
 
بهتر است کیسه را درون حوله بگذارید و با حوله کمرتان را سرد کنید. بعد از این که کمر کمی آرام شد از کمپرس آب گم استفاده کنید. برای این کار می توانید از پد گرما یا بطری آب گرم بر روی قسمت های پایین کمر استفاده کنید.
ورزش کنید و حرکات کششی انجام دهید
از فعالیت شدید بدنی در دوران بارداری باید اجتناب شود. این عدم فعالیت می تواند درد کمر را بدتر کند و حتی ممکن است آسیب جدی به ستون فقرات وارد کند. با این حال، تمرینات کششی ملایم و متوسط می تواند برای طیف وسیعی از عضلات کمر و مشکلات مشترک در دوران بارداری مفید باشد.
همیشه قبل از شروع هر برنامه ورزشی با دکتر خود صحبت می کنند. چون برنامه ورزشی در دوران بارداری متفاوت از برنامه های ورزشی معمولی است. فعالیت های فیزیکی ملایم مانند یوگا برای تسکین کمر درد در دوران بارداری مفید است.
back-pain-during-pregnancy
طرز ایستادن خود را بهبود دهید
ایستادن صحیح یکی از موثر ترین راه ها برای به حداقل رساندن کمر درد در دوران بارداری است. بسیاری از زنانی که قوس کمر زیادی دارند. در دوران بارداری سعی می کنند دولا دولا راه بروند.
حتی افزایش سایز سینه ها نیز موجب می شود وضعیت ایستادن و راه رفتنمان تغییر کند.
 
با یک فیزیوتراپ و یا درمانگر فیزیکی صحبت کنید و از او در مورد شیوه صحیح ایستادن و راه رفتن سوال کنید. بدن شما در حال تغییر است پس عاداتتان نیز باید تغییر کند.
تغییرات ساده بدن شما در راه رفتن، ایستادن و نشستن می تواند تا حد زیادی منجر به کاهش فشار کمر و درد همراه با آن شود.
پوشیدن لباس مناسب که از پهلو ها و اطراف ران حمایت کند نیز در اصلاح تغییر وضعیت شما موثر است.
 
 

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here