
مصرف کافئین در طی بارداری
در امریکا کافئین یکی از محبوب ترین محرک هاست. اما اکنون که شما باردار هستسد ممکن است که نیاز باشد به میزان مصرف روزانه ی کافئین توجه بیشتری داشته باشید.کافئین یک ماده ی محرک و ادرارآور است. از آنجا که کافئین یک محرک است، فشار خون و ضربان قلب شما را افزایش می دهد که هردوی این ها در طی بارداری توصیه نمی شود.
حقایقی راجع به کافئین
کافئین یک ماده ی محرک و ادرارآور است. از آنجا که کافئین یک محرک است، فشار خون و ضربان قلب شما را افزایش می دهد که هردوی این ها در طی بارداری توصیه نمی شود.
همچنین کافئین تعداد دفعات ادرار کردن شما را افزایش می دهد. این مساله سبب کاهش سطح مایعات بدن شما شده و می تواند منجر به کم آبی شود.
کافئین از جفت عبور کرده و به جنین می رسد. گرچه شما می توانید مقدار کافئینی که به بدنتان وارد می کنید را کنترل کنید، اما جنینتان نمی تواند. متابولیسم بدن جنین شما هنوز در حال تکامل است و نمی تواند این ماده را به طور کامل متابولیزه کند.
در مراحل پایانی بارداری، هر مقدار از کافئین می تواند سبب تغییر در الگوی خواب و حرکات نرمال جنین شود. به یاد داشته باشید که کافئین یک محرک است و می تواند شما و فررزندتان را بیدار نگه دارد.
کافئین فقط در قهوه نیست
این ماده فقط در قهوه وجود ندارد بلکه در چای، سودا، شکلات و برخی از دارو های بدون نسخه ی تسکین دهنده ی سردرد نیز یافت می شود. درمورد آنچه که مصرف می کنید هشیار باشید.
آیا کافئین سبب ایجاد نقایص هنگام تولد در انسان می شود؟
مطالعات فراوانی که بر روی حیوانات انجام شده نشان می دهد که این ماده می تواند سبب نقایص هنگام تولد، زایمان زودرس، کاهش باروری، وزن کم هنگام تولد و سایر مشکلات باروری شود.
هنوز مطالعات قطعی بر روی انسان انجام نشده است. در این شرایط که نتایج مطالعات غیر قطعی می باشد، بهتر است که راجع به مصرف مقدار مناسب از آن دقیق تر باشیم.
آیا کافئین سبب ناباروری می شود؟
برخی مطالعات نشان دهنده ی یک ارتباط بین مصرف زیاد کافئین و به تاخیر افتادن لقاح هستند.
آیا کافئین سبب سقط می شود؟
در سال ۲۰۰۸، دو تحقیق راجع به تاثیر کافئین بر سقط، دو نتیجه ی کاملا متفاوت را نشان داد. یکی از این تحقیقات توسط انجمن زنان و زایمان آمریکا انجام شده بود نشان داد، بانوانی که روزانه ۲۰۰ میلی گرم و یا بیشتر کافئین مصرف می کنند نسبت به بانوانی که اصلا کافئین مصرف نمی کنند، دو برابر بیشتر احتمال سقط دارند.
تحقیق دیگر که توسط انجمن اپیدمیولوژی انجام شده بود نشان داد که بانوانی که روزانه بین ۲۰۰ تا ۳۵۰ میلی گرم کافئین مصرف می کنند نسبت به سایرین احتمال بیشتری برای سقط ندارند. با توجه به نتیجه گیری های متضاد از مطالعات مختلف، توصیه می شود که تا انجام مطالعات دقیق تر بانوان باردار مصرف کافئین خود را به روزانه کمتر از ۲۰۰ میلی گرم محدود کنند. تقریبا برابر با یک فنجان.
آیا بانوان باردار اصلا نباید کافئین مصرف کنند؟
کارشناسان می گویند که مصرف متعادل کافئین تاثیری بر بارداری ندارد. تعریف این مقدار متعادل متفاوت بوده بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم تعریف می شود. البته انجمن روانشناسان آمریکا توصیه می کنند که تا حد ممکن از مصرف کافئین در طی بارداری و شیردهی پرهیز کنید.
چه مقدار کافئین زیاد است؟
هرچقدر کافئین کمتر مصرف کنید بهتر است. برخی از کارشناسان می گویند که مصرف بیشتر از ۱۵۰ میلی گرم در روز زیاد است، در حالی که برخی دیگر این مقدار را ۳۰۰ میلی گرم می دانند.
بهترین راه، اجتناب از کافئین تا جای ممکن است. اگر به دنبال بهترین پاسخ هستید بهتر است که این مساله را با پزشک خود درمیان بگذارید تا درست ترین انتخاب را برای خود و فرزندتان داشته باشید.
از آنجا که کافئین قهوه علائم استرس، دلهره، تنش و اضطراب را تشدید میکند، مصرف بیش از دو فنجان آن در روز توصیه نمیشود.
نتایج برخی تحقیقات نشان داده است مصرف بیش از حد کافئین قهوه در زنان باردار موجب رشد ناقص جنین، سقط یا زایمان زودرس میشود و میتواند از طریق شیر مادر به شیرخوار منتقل شود و نوشیدن بیش از یک فنجان آن موجب بروز بیخوابی، تحریکپذیری، امتناع از شیرخوردن و عصبیشدن شیرخوار شود و چون کبد نوزاد به اندازه کافی رشد نیافته و آنزیمهای خاص را ندارد، کافئین مدت زیادتری برای تجزیهشدن در بدن نوزاد میماند و عوارض بیشتری را بهجا میگذارد. همچنین کسانی که مبتلا به پرفشاری خون و تپش قلب هستند، افرادی که در معرض پوکی استخوان قرار دارند و زنانی که در سینه خود غده فیبروکیستیک دارند نباید زیاد قهوه بنوشند. قهوه به دلیل کافئین، اثر داروهای ضد درد را افزایش میدهد و انواعی که عبارت بدون کافئین روی بستهبندی آن قید شده میتواند حاوی اندکی کافئین باشد. بر اساس تحقیقات، کافئین موجود در یک فنجان قهوه بدون کافئین، پنج تا ده برابر کمتر از قهوه معمولی است.
پزشکان معتقدند که نوشیدن مقدار متعادل قهوه و نسکافه (قهوه فوری) در زمان بارداری روی رفتار و هوش کودک تاثیر منفی ندارد.
نتیجه یک تحقیق علمی در مورد مصرف کافئین
به گفته تیمی از پزشکان در آمریکا، اگرچه مصرف کافئین در طول دوران بارداری معمول است اما تاکنون مطالعات محدودی به بررسی ارتباط بین تاثیر احتمالی مصرف این ماده خوراکی در زمان حاملگی بر رفتار و ذهن کودک پرداختهاند.
به گفته پزشکان، نگرانی مادران باردار از این واقعیت نشات میگیرد که کافئین با عبور از جفت سطح «کاتکولآمین» را در بدن مادر افزایش دهد. کاتکولآمین جزوهورمونهای جنگ و گریز و یکی از شاخصهای استرس به حساب میآید و استرس مادر، عامل محرک در زایمان زودهنگام است.
پزشکان ابتدا به بررسی اطلاعات جمعآوری شده از ۲۱۹۷ مادر باردار در فاصله سالهای ۱۹۵۹ تا ۱۹۷۴ پرداختند. در این دوره زمانی تعداد کمتری از زنان باردار نسبت به تاثیرات منفی مصرف کافئین نگرانی داشتند. همچنین این تیم تخصصی از ماده شیمیایی «پاراگزانتین» که یک محرک عصب مرکزی استفاده کردند.
متخصصان پس از مقایسه سطح پاراگزانتین در هفتههای بیستم و بیست و ششم بارداری با ضریب هوشی و مشکلات رفتاری کودک در سنین چهار تا هفت سالگی دریافتند که هیچ الگوی ثابتی بین مصرف کافئین توسط مادر و وضعیت ضریب هوشی و رفتار کودک در دورههایی که شرایط زندگی او مطالعه شده، وجود ندارد.
همچنین ۱۱ درصد از این کودکان در سن چهار سالگی و ۷ درصد در سن هفت سالگی دچار اضافه وزن بودند هرچند به گفته پزشکان بین مصرف این ماده خوراکی و چاقی دوران کودکی ارتباطی وجود ندارد.
متخصصان آمریکایی اظهار داشتند: در مجموع میتوان نتیجه گرفت مادران بارداری که در این دوران یک یا حداکثر دو فنجان قهوه در روز مصرف میکنند نباید در مورد سلامت فرزند خود نگرانی داشته باشند.
محققین می گویند نوشیدن قهوه بیش از ۲ فنجان در روز اثرات نامطلوبی برای بارداری دارد و مکانیسمهای فیزیولوژیکی وجود دارد که از طریق آنها کافئین موجود در قهوه ممکن است به جنین آسیب برساند .
این پزشکان هشدار دادند: زنان بارداری که روزانه دو فنجان قهوه می نوشند احتمال اینکه نوزاد زیر وزن طبیعی بدنیا بیاورند، بیشتر است.
این پزشکان دریافته اند که نوشیدن قهوه در دوران حاملگی حتی می تواند مدت زمان بارداری را تا چندین ساعت افزایش دهد. این یافته حاصل ارزیابی روی اطلاعات ثبت شده از ۶۰ هزار زن باردار در نروژ طی یک دوره ۱۰ ساله است.
آزمایشات نشان می دهد که کافئین همراه با ریزمغذی ها و اکسیژن آزادانه از جفت عبور کرده و به جنین در حال رشد می رسد اما جنین فاقد آنزیم های مورد نیاز برای غیرفعال سازی اثرات کافئین است.
سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر مقدار مجاز مصرف کافئین در روز را برای زنان باردار ۳۰۰ میلیگرم تعیین کرده اما در برخی کشورها این میزان حتی تا ۲۰۰ میلی گرم در روز نیز محدود می شود.
مادران باردار به هر حال باید در مصرف زیاد از حد نوشیدنی های حاوی کافئین ، از قهوه و چای گرفته تا نوشیدنی های کولادار بیشتر دقت کنند .
شرح این بررسی ها در مجله پزشکی BMC منتشر شده است.
علائم عدم مصرف آن شامل تهوع و احساس خستگی و کسالت و سردرد است. تنها دلیل اثرات تراتوژنیک آن از مطالعات حیوانی با استفاده از دوزی که قابل مقایسه با مقدار مصرف انسانی نیست بد ست آمده است.
طبق مطالعات انسانی به نظر نمی آید کافئین وقتی در مقادیر معمول استفاده شود اثرات مضری بر جنین داشته باشد. بنا براین مصرف مقادیر متوسط آن در حاملگی اشکال ندارد.
عوارض جانبی کافئین بر مادر شامل سوء هاضمه و ریفلاکس اسید و تکرر ادراری است. چون این مشکلات در حاملگی تشدید می شود رعایت تعادل در مصرف کافئین توصیه می شود.
تحقیقات قبلی نشان داده بود که مردهزایی در میان زنان بارداری که زیاد قهوه مینوشند نسبت به زنان بارداری که عادت به نوشیدن قهوه ندارند به مراتب بیشتر است.محققین گفته بودند که مصرف زیاد قهوه احتمال مردهزایی را در دوران حاملگی تا ۵۹ درصد افزایش میدهد.
به نظر می رسد بکار بستن اصول محتاطانه و توصیه به زنان باردار نسبت به محدود کردن نوشیدن قهوه و کاهش میزان آن به کمتر از دو فنجان قهوه در روز امری ضروری و معتدل است.