خطرات پایین بودن جفت در بارداری

جفت است که خون مادر و جنین با یکدیگر رد و بدل شده ولی با هم مخلوط نمیشوند. این مساله مهم است. چرا که بیشتر مادران فکر میکنند که خون آن ها مستقیما با خون جنین مخلوط میشود در صورتی که اگر اینطور بود باید خون بچه و مادر یکی میشد.  با ما همراه باشید.
 
در طول بارداری هنگامی که رحم رشد می کند و کش می آید، جفت حرکت می کند. قرار گیری جفت در پایین رحم در ماه های اول بارداری طبیعی است.
جفت یا همان بند ناف عضوی منحنی است که در دوران بارداری به جنین در حال رشد خون و اکسیژن می رساند. دریک بارداری طبیعی جفت در نیمه بالایی رحم و دور از دهانه رحم قرار دارد، اما در موارد نادر جفت به نیمه پایینی رحم می آید که اگر چنین اتفاقی بیفتد ممکن است جفت تمام سرویکس یا دهانه رحم را بپوشاند. به این حالت «جفت پایین»، «پلاسنتا پریویا» یا «جفت سر راهی» گفته می شود.
جفت ، اندامی است که جنین را به دیواره رحم متصل می کند تا جنین بتواند از طریق خون مادر ، اکسیژن و مواد غذایی را دریافت و مواد زائد را دفع کند. پس از لقاح جنین ، جفت به قسمتی از رحم متصل می شود و این جایگزینی ممکن است در هر قسمتی از رحم ( پایین ، بالا ، پشت یا جلوی آن ) صورت گیرد.
ممکن است حدوداً در هفته بیستم بارداری و پس از انجام سونوگرافی از پزشک تان بشنوید که جفت در قسمت پایین رحم قرار گرفته است ، یعنی جفت در بخش زیرین رحم و نزدیک دهانه رحم جایگزینی را انجام داده است. البته این وضعیت حدوداً در ۵ درصد از بارداری ها به وجود می آید و اصلاً جایی برای نگرانی وجود ندارد.
با این حال اگر جزء این ۵ درصد باشید نیز می توانید فعالیت های روزانه خود را به حالتی عادی ادامه دهید ، مگر این که غیر از این به شما توصیه شده باشد. برای بانوانی که دچار « پلاسنتاپرویا » ( جفت سر راهی ) یا جایگزینی جفت در پایین رحم هستند و در اثر آن دچار خونریزی می شوند ، معمولاً پرهیز هایی مثل دوری از آمیزش جنسی یا پرهیز از برداشتن اجسام سنگین تجویز می شود.

 

در چنین شرایطی پزشک تان احتمالاً به شما خواهد گفت که به احتمال بسیار زیاد در سونوگرافی بعدی جفت در قسمت بالاتری از رحم قرار خواهد گرفت. زیرا در سه ماهه سوم ( تا حدود ۳۶ هفتگی ) بخش انتهایی رحم بیشترین رشد و کشیدگی را داشته و جفت را با خود حرکت می دهد.

جفت به سمت بالا مهاجرت نمی کند ، اما به دلیل اتصال به دیواره رحم ، به همراه رحم به سمت بالا کشیده می شود. و فقط در ۵ درصد از موارد ، جفت به همراه رحم به سمت بالا حرکت نمی کند ، بنابراین با در نظر گرفتن این درصد ناچیز ، شانس بسیار زیادی وجود دارد که وقتی هنگام زایمان فرا رسید ، جفت دهانه رحم را نپوشانده و امکان زایمان طبیعی وجود داشته باشد.
اگر در ۱۸- ۲۰ هفتگی دچار چنین اتفاقی شدید ، توجه داشته باشید که این مسئله به این معنا نیست که برای زایمان حتماً به سزارین نیاز خواهید داشت. زیرا ، به احتمال بسیار زیاد در انتهای بارداری جفت از دهانه رحم دور می شود. زیرا در سه ماهه اول و دوم بارداری تان ، رحم هنوز رشد بسیاری را پیش رو خواهد داشت ، بنابراین سونوگرافی اواخر سه ماهه سوم ( پس از این که رحم رشد خود را خاتمه داد ) تصویر بهتری از آن چه واقعاً در انتظار شماست را به شما و پزشک یا مامای تان ارائه خواهد داد.
متخصصان هنوز درباره علت ایجاد جفت پایین در دوران بارداری مطمئن نیستند اما مواردی مشخص شده که می تواند خانم باردار را در معرض پلاسنتا پریویا قرار دهد. برخی از این عوامل خطر را می توان کنترل کرد و برخی قابل کنترل نیست.

Dangers of low pairs in pregnancy

عوامل گوناگون عبارتند از:

استعمال سیگار و دخانیات در دوران بارداری

سابقه جراحی هایی که دیواره رحم را تغییر داده باشد، مثلا جراحی رحم، کورتاژ، میومکتومی (برای برداشتن تومورهای رحم) و…
سابقه سزارین
سابقه ۵ یا (بیشتر) بارداری
سن بالای ۳۵ سال مادر
سابقه داشتن پلاسنتا پریویا
 
جفت پایین

اگر پزشک متخصص زنان قبل از هفته ۲۰ بارداری پلاسنتا پریویا را درباره شما تشخیص دهد احتمال این که مشکلی پیش نیاید، زیاد است. در حدود ۹۰ درصد مواردی که قبل از هفته بیستم بارداری تشخیص داده شوند خود به خود تا پایان بارداری بهبود پیدا می کنند چرا که جفت به موازات رشد جنین رشد می کند و می تواند تغییراتی داشته باشد و هنگام وضع حمل دهانه رحم را نپوشاند.

 

علائم جفت پایین
با وجود آن که در برخی خانم های باردار پلاسنتا پریویا نشانه ای ندارد اما به طور کلی نشانه هایی برای جفت پایین رحم می توان برشمرد:

خونریزی ناگهانی و بدون درد واژینال که می تواند خفیف یا شدید باشد.

این خون معمولا قرمز روشن است.

علائم زایمان زودرس:

انقباضات منظم و درد در ناحیه پایین شکم و پشت

بنابراین اگر در سه ماهه اول یا دوم چنین علائمی داشتید هر چه سریع تر پزشک متخصص زنان را در جریان بگذارید.

 

تشخیص جفت پایین

در بیشتر موارد جفت پایین رحمی در سه ماهه دوم آن هم در معاینات سونوگرافی تشخیص داده می شود. گاهی هم خانم باردار دچار خونریزی می شود و به همین دلیل پزشک به طور اورژانسی برایش سونوگرافی تجویز می کند و پلاسنتا پریویا تشخیص داده می شود. برخی خانم ها اولین بار زمانی از پایین بودن جفت اطلاع پیدا می کنند که هنگام زایمان دچار خونریزی می شوند.

درمان جفت پایین رحمی
نوع درمان بستگی به چند مورد دارد:

۱٫ میزان خونریزی
۲٫ شدت اثری که پایین بودن جفت بر سلامت شما و جنین دارد.
۳٫ تا زمان زایمان تان چقدر وقت باقی است.
در چنین مواردی درمان اول استراحت مطلق و تجویز داروهایی برای آرامش بخشیدن به رحم است تا جفت فرصت کند به جای اصلی خود در بالای رحم برگردد.
یادتان باشد اگر پلاسنتا پریویا درباره شما تشخیص داده شده و خونریزی ندارید به هیچ وجه در دوران بارداری مقاربت، معاینه واژینال یا هر گونه نزدیکی به واژن نداشته باشید و از انجام کارهای سنگین بپرهیزید.
اگر پلاسنتا پریویای شما خونریزی دارد شاید لازم باشد در بیمارستان بستری شوید.
در مواردی که جنین بزرگ یا خونریزی شدید است و خطر سلامت شما و فرزندتان را تهدید می کند، پزشک متخصص احتمالا دستور سزارین می دهد.

 Dangers of low pairs in pregnancy

انواع پایین بودن جفت

۴ نوع پایین بودن جفت وجود دارد که از کم تا زیاد می باشد.

هر یک تاثیرات متفاوتی بر روی نوع زایمان دارد.

درمان پایین بودن جفت نیز به نوع آن بستگی دارد.

۱- پایین بودن جزئی جفت جنین

جفت به صورت جزئی دهانه رحم را پوشانده است. زایمان طبیعی در این حالت امکان پذیر است.

۲- پایین بودن کم جفت جنین

این نوع در ابتدای بارداری تا نیمه بارداری اتفاق می افتد. جفت در لبه دهانه رحم قرار دارد و احتمال بارداری از طریق واژن وجود دارد.

 

۳- پایین بودن مرزی جفت جنین

جفت در حال رشد در انتهای رحم است. جفت به دهانه رحم فشار می آورد ولی آن را نپوشانده است. هنگامی که جفت دهانه داخلی دهانه رحم را لمس کند، هر گونه اتفاقی در طول زایمان باعث خون ریزی می شود. اما باز هم زایمان طبیعی امکان پذیر است.

 

۴- پایین بودن قسمت زیاد یا تمام جفت جنین

این نوع خطرناک ترین و جدی ترین نوع است. در این حالت، جفت کل دهانه رحم را پوشانده است. سزارین در این حالت توصیه می شود. ممکن است جنین بالغ نشده باشد.

 
توجه

تا زمانی که جفت سر راهی دارید باید از بلند کردن اجسام سنگین، هر گونه فشار، استرس یا هر آن چه سبب تحریک انقباضات رحمی شود، پرهیز کنید. در غیر این صورت اگر رحم انقباض پیدا کند از زیر جفت جمع می شود و خون ریزی می کند که بسیار خطرناک است.

Dangers of low pairs in pregnancy
 
جفت چه قدر می تواند به دهانه رحم نزدیک باشد ؟

ممکن است جفت دو یا ۳ سانتی متر از دهانه رحم فاصله داشته باشد یا دهانه رحم را پوشانده باشد ، نتایج متفاوتی خواهد داشت. اگر جفت ۲ یا ۳ سانتی متر از دهانه رحم فاصله داشته باشد امکان زایمان طبیعی وجود دارد و ضرورتی بر سزارین نخواهد بود.

مگر دهانه رحم به وسیله جفت پوشیده شده باشد یا در اثر خونریزی مشکلاتی به وجود آید. که در چنین مواردی باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
اگر در بارداری قبلی به چنین مشکلی مبتلا بوده اید ، این مسئله به این معنا نیست که دوباره این اتفاق رخ می دهد. زیرا جفت در رحم درست در مکانی جایگزین می شود که موقعیت مناسبی داشته باشد و در برخی موارد این فقط یک بد شانسی است.
در زیر خاطرات مادرانی که چنین مشکلی را تجربه کرده اند و کمک پزشکی دریافت کرده اند را می خوانید. اگر در هر مقطعی از بارداری دچار خونریزی واژنی شدید ، خصوصاً ، اگر دچار مشکلی مثل « جفت قرار گرفته در پائین » یا « پلاسنتاپرویا » ( جفت سر راهی ) شدید ، فوراً باید در پی مراقبت های پزشکی باشید.

 

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here