
عوامل تاثیر گذار بر تارهای صوتی
تارهای صوتی بسیار حساس هستند و عوامل متعددی می توانند باعث وارد شدن ضربه به آن ها شوند و باعث شوند شخص در صحبت کردن با مشکل رو به رو شود.در این مطلب قصد داریم شما را با شایع ترین دلایلی آشنا نماییم که باعث وارد شدن آسیب به تارهای صوتی می شوند.با ما همراه باشید.
استفاده نادرست از صدا:
ازآن جا که تارهای صوتی ،عضله است، در صورت استفاده بیشازحد یا نادرست خسته میشود. جیغ زدن، خواندن بدون استراحت، صحبت کردن مداوم با تلفن همراه و … میتواند به خستگی مفرط تارصوتی و خشن شدن صدا منجرشود. این کارها میتواند به بروز مشکلات بیشتری بینجامد که در ادامه ذکر می شود.
ضایعه خوشخیم تار صوتی:
آسیب دیدن تار صوتی به دلیل استفاده بیشازحد از آن میتواند باعث بروز ضایعات یا برجستگی روی تار صوتی شود. شایعترین انواع ضایعات شامل کیست یا پولیپ است. احتمال به وجود آمدن ندول ( توده یا برآمدگی روی غده تیروئید) یا بیماری گره خوانندهها نیز وجود دارد. این بیماری از طریق جراحی میکروسکوپی قابل درمان است.
خونریزی تارهای صوتی:
هنگام داد زدن و فشار آوردن به تارهای صوتی ، احتمال پارگی رگهای خونی تار صوتی وجود دارد.
این مشکل اورژانسی بهحساب میآید و تا زمان رفع خونریزی لازم است تار صوتی استراحت کند. در این موارد مراجعه به متخصص گوش، حلق و بینی ضروری است.
التهاب حاد حنجره:
اغلب التهاب حاد حنجره براثر عفونت ویروسی به وجود میآید و به متورم شدن تار صوتی منجرمیشود. تورم باعث لرزیدن تار صوتی میشود و به خشن شدن صدا می انجامد. علاوه بر استراحت دادن به تارهای صوتی باید مصرف مایعات را نیز افزایش دهید.
التهاب مزمن:
برخلاف التهاب حنجره که طی چند روز برطرف میشود، التهاب مزمن حنجره از بین نمیرود یا مکرر رخ میدهد. این مشکل دلایل متفاوتی دارد که به مشکلات صوتی منجرمیشود ازجمله، عفونت، ریفلاکس و استعمال سیگار.
بیماری ریفلاکس:
در این حالت اسید معده به مری و گلو بر میگردد و برخی از علایم آن احساس بر آمدگی در گلو است.
ضعیف یا فلج شدن تارهای صوتی:
احتمال دارد که اختلالات عصبی مانند ضعف در یکی از تارهای صوتی دلیل بروز مشکلات تارصوتی باشد. گاهی این فلجی طی چند ماه برطرف میشود و گاهی اوقات نیز فرد نیاز به عمل جراحی پیدا میکند.
سرطان تار صوتی:
آیا مدت زمان طولانی است که از خشن شدن صدا رنج میبرید؟ اگر چنین است بلافاصله به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید زیرا خشن شدن صدا میتواند با سرطان حنجره ارتباط داشته باشد. سرطان حنجره در صورت تشخیص بهموقع کاملاً قابلدرمان است.
با خوردن این غذاها صدای زیبا داشته باشیم
مصرف هویج وعسل از مواردی هستند که “باکتری ها” و “ویروسهای تخریبگر” روی “حنجره” را از بین می برند و افراد برای بهبود سریع “تارهای صوتی” خود و برای زیباتر شدن صدا باید “هویج” و “عسل” را حتماً در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند.
هویج و عسل همچنین به گرفتگی صدا کمک می کند و آن را کاهش میدهند و استفاده از عسل طبیعی در “صبحگاه” باعث لطیف شدن صدا و تارهای صوتی می شود و از “اختلالات صوتی” نیز جلوگیری میکند.
قهوه، شکلات، چای، کوکا و هرچه دارای کافئین است، به خشکی بیشتر گلو و تارهای صوتی می انجامد؛ از مصرف آنها حداقل در زمان گرفتگی صدا یا سرماخوردگی خودداری کنید. به جای همه آنها آب ولرم بنوشید، بخصوص اگر گرفتگی صبحگاهی یا بیداری بعد از خواب صدای تارهایتان را خشن کرده است.
از مکان های آلوده به دود سیگار، غبار و خاک اره، مواد شیمیایی و مانند اینها دور شوید. همه آنها جلوی استراحت تارها و بهبود را می گیرد.
اگر نمی توانید از صاف کردن صدایتان جلوگیری کنید، حداقل مدام آن را تکرار نکنید. سرفه کردن یا صاف کردن صدا و گلو، زمان بهبود و درمان تارها را افزایش می دهد.در طب سنتی، خوردن لعابی که پس از جوشاندن چهار تخم یا چهار دانه حاصل می شود، برای درمان گرفتگی صدا، نرم کردن سینه و تارهای صوتی مفید دانسته شده است. دانه «به» به تنهایی، بامیه، خوردن سیب همراه با جویدن دانه هایش نیز باعث نرمی صدا می شود.
در بین برخی از مردم، خوردن مقداری جوشانده برگ کرفس یا اسفناج پخته هم به عنوان رافع گرفتگی صدا متداول است
نسخه ای ویژه برای تقویت تارهای صوتی
حیدر عظمایی پژوهشگر طب سنتی در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره علل گرفتگی صدا گفت: عوامل مختلفی از جمله سرماخوردگی، سرفه، ورم تارهای صوتی، خوردن غذاهای تند و ادویه جات، ترش، کشیدن سیگار و قلیان، غذاهای چرب، سرخ شده و پرحجم، شیرینی جات و فریاد زدن تاثیر زیادی در ایجاد اختلال در عملکرد تارهای صوتی و گرفتگی صدا دارند.
وی اظهار کرد: استفاده از غذاهای آب پز و مایع، سبزیجات خصوصا اسفنجاج، برگ کلم پخته شده به همراه عسل، شیر گرم به همراه نشاسته، زرده نیم پز تخم مرغ، نخود، آب تره و استنشاق روغن اسطوخودوس در از بین بردن گرفتگی صدا تاثیر چشمگیری دارد.
این پژوهشگر طب سنتی تصریح کرد: استفاده از بخور آب و بخورهای مرطوب مانند بابونه، نعناع، آویشن، مرزنجوش، تخم گیشنیز، باز کننده راه تنفس و تقویت کننده تارهای صوتی هستند.
وی بیان کرد: خوردن عناب به همراه ریشه شیرین بیان و ختمی در باز کردن صدا تاثیر چشمگیری دارد، همچنین مصرف ترکیب تخم بهدانه و تخم شربتی، سپستان(صمغ عربی یک ترکیب لعاب دار) برای تقویت تارهای صوتی بسیار موثر است.
عظمایی افزود: ترکیب گل پنیرک، شکر پیوال، قدومه شیرازی، تخم مرو و بارهنگ، ضد خلط و سرفه، ضد عفونی کننده، باز کننده سریع صدا است که مصرف جرعه جرعه آن تاثیر بسیار زیادی در رفع گرفتگی صدا دارد.