ریزش مو در دوران شیردهی
بسیاری از زنان در هنگام بارداری موهای زیبا و ضخیمی دارند. این یک تجربه هیجان انگیز است که ما بارها سعی میکنیم موهایمان را این گونه حفظ کنیم. سپس بعد از به دنیا آمدن بچه و شروع شدن تغذیهی نوزاد، ریزش مو در دوران شیردهی شروع میشود. ریزش مو از سه تا شش ماه پس از زایمان نمایان می شود.
ریزش مو در دوران شیردهی معمولاً از سن دو تا چهار ماهگی نوزاد آغاز می گردد . ریزش موی سر پس از زایمان امری شایع در زنان بشمار می رود . در حالت عادی حدود ۹۰درصد موهای سر انسان در حال رشد و ۱۰ درصد باقیمانده در حال استراحت می باشند. موهایی که در حالت استراحت هستند بین یک تا چهار ماه می ریزند و پس از آن دوباره وارد فاز رشد می شوند و در عوض موهای دیگری به استراحت خواهند پرداخت.
معمولاً در تصور عامه ریزش مو پس از زایمان به غلط به شیردهی نسبت داده می شود. در صورتی که ارتباطی بین شیردهی و ریزش مو وجود ندارد . و این ریزش مو در مادرانی که کودک خود را با شیر خود تغذیه نمی کنند نیز به همان اتفاق می افتد . حتی میزان ریزش مو در مادرانی که شیر نمی دهند و یا خانم هایی که دچار سقط شده اند با مادران شیرده برابر است.
این جابجایی مداوم و پیوسته موها در حالت معمول باعث می شود که شخص متوجه تغییری در میزان ریزش موهایش نشود. در حالت هایی که میزان موهای در حال رشد و موهای در حال استراحت تغییر کند ریزش موهای سر بیشتر به نظر خواهد رسید.
در دوران بارداری سطح هورمون های بدن شخص باردار بالا می رود و این هورمون ها بر روی ریشه های مو تأثیر گذار خواهد بود و باعث می شود تعداد موهای در حال رشد بیشتر از موهای فاز استراحت باشد .و اکثر خانم ها در این دوران با موهایی پر پشت تر و با حالت بهتری به نظر می رسند.
پس از زایمان و در اثر کاهش سطح هورمون ها یک باره باعث می شود که تعداد زیادی از موها وارد فاز استراحت شوند و ریزش پیدا کنند . معمولاً ممکن است چند ماه تا یک سال پس از زایمان نیز این ریزش موها ادامه داشته باشد . گاهی این مسئله به حدی شدید است که باعث کاهش تراکم موهای سر می شود.اما به مرور زمان سیکل رشد و استراحت موها به حالت طبیعی برمی گردد و ریزش موها کاهش یافته و تراکم مو نیز به حالت قبل بازمی گردد.
خوشبختانه این یک پروسه موقت و یک واقعهی عادی است که حتی مراجعه به پزشک هم نیاز ندارد. با گذشت زمان، کودک شما یک ساله میشود و موهای شما به حالت طبیعی باز میگردد.
ریزش مو در دوران شیردهی در برخی از زنان چنان زیاد است که باعث ناراحتی و استرس آن ها می شود ولی با انجام اقدامات خاص مادران شیرده میتوانند از ریزش مو در این دوران جلوگیری کنند، تا زمانی که موها به حالت عادی و قبلی خود بازگردند.
-استفاده از شامپوهای مناسب برای جلوگیری از ریزش مو در دوران شیردهی
-جلوگیری از ریزش مو با استفاده از نرم کننده ها
– تغییر دادن مدل موی خود
استفاده از یک مدل موی جدید که نشان دهد موی شما پر پشتتر از مدل قبلی است گزینهی مناسبی است. استفاده از موهای کوتاه، مو را راحتتر و کامل تر نشان تر میدهد. کشیدن و بسیتن موهای خود به صورت دم اسبی واکنش منفی دارد. این سبک ها مخصوص موهای پر است و موهای کم را به صورت ضعیف نشان میدهد.
-مراقبت از موها
در هر زمانی با موهایتان، به آرامی رفتار کنید. موها را زمانی که خیس است، شانه نزنید و یا با استفاده از شانه هایی که دندانه های بزرگ دارند این کار را انجام دهید. مو های خود را بیش از اندازه با شامپو شست و شو ندهید. از سشوار، اتوی مو، دستگاه فر کنندهی مو بسیار کم و یا اصلاً استفاده نکنید.
سعی کنید در مدت شیردهی نوزاد، از رنگ کردن مو اجتناب کنید.
-تاثیر شیوهی زندگی برای جلوگیری از ریزش مو
توصیه لازم درباره ریزش مو پس از زایمان:
– نگرانی خاصی در مورد ریزش مو پس از زایمان نداشته باشید زیرا بعد از برقراری تعادل هورمونی بدن این مسئله به خودی خود حل خواهد شد.
– به غیر از توصیه های کلی لازم ازجمله رعایت اصول تغذیه ای سالم مادران اقدام خاصی نیاز نیست.
– استفاده از شامپو های مختلف، نحوه و میزان شستشو و کوتاه کردن موها تأثیری در ریزش موی در دوران شیردهی ندارند.
– توصیه می شود در دوران شیردهی از انواع محلول های ضد ریزش مو ازجمله محصولات گیاهی استفاده نشود.
– گاهی دلیل ریزش مو می تواند رژیم های غلط لاغری برای کاهش سریع اضافه وزن بعد از بارداری باشد.
– شیردهی مرحله مهمی در زندگی مادر و شیرخوار است و نقش مهمی در سلامت جسمی ،روانی و عاطفی این دو ایفا می کند . به دلایل بی اهمیت خود و کودکتان را از این موهبت بی بهره نکنید.
-در طول شش ماه دوم بعد از زایمان معمولاً ضخامت موها به اندازه قبل از زایمان بر خواهد گشت ، اما ممکن است فرم و بافت آن ها هیچ وقت دقیقاً مانند قبل نشود یعنی ممکن است موجی تر یا صاف تر، خشک تر یا چرب تر شوند که همگی احتمالاً مربوط به تغییرات هورمونی است که در بدن مادر رخ داده است.