هپاتیت در بارداری

 

هپاتیت در بارداری

 نی نی تایم:از دیگر بیماری‌های کبدی معروف، هپاتیت است که از طریق ویروس‌های متفاوتی ایجاد می‌شود، مثل ویروس A، B، C، D و E که در مورد بیماری حاد، علائم همگی شبیه هم هستند، اما در مورد عواقب بیماری و مزمن شدن آن و روش‌های پیشگیری با هم متفاوتند. با این مطلب همراه باشید تا با علایم و روش های درمانی این بیماری در بارداری آشنا شوید.

بیماری هپاتیت ویروسی حاد با علائم تهوع و استفراغ و بی‌حالی و بی‌اشتهایی و درد بدن آغاز می‌شود و در مواردی با تب نیز همراه است. پس از یکی ‌دو هفته، این علائم کاهش می یابند، ولی زردی آغاز می‌شود و تغییرات آزمایشگاهی در آنزیم‌های کبدی رخ می‌دهد.

در موارد شدید هپاتیت، علائم دیگری مثل خونریزی و اختلالات مغزی و تغییرات آزمایشگاهی مربوطه رخ می‌دهد که در این شرایط بیمار باید در بیمارستان بستری شود.

به هر حال در شرایط حاد بیماری، باید مراقب انتقال از طریق ترشحات بیمار باشیم، یعنی نباید با ملحفه و لباس و حوله بیمار تماس مستقیم داشت. همین طور ترشحات دهان و واژن و خون بیمار قابلیت انتقال بیماری را دارند و باید از آن ها پرهیز کرد. در دوران بارداری هم مراقبت‌ها به همین شکل است.

تنها هپاتیت نوع B و C می‌توانند منجر به هپاتیت مزمن شوند. اصولا به باقی ماندن ویروس در بدن بعد از بهبود هپاتیت حاد، هپاتیت مزمن می‌گویند که این حالت می‌تواند منجر به بیماری‌های متفاوتی مثل سیروز (نارسایی کبدی)، تخریب سریع کبد (هپاتیت نکروزان فولمینانت) و سرطان کبدی شود که همگی این بیماری‌ها کشنده هستند.

در مورد هپاتیت B تنها حدود ۱۰ درصد بیماران هپاتیت حاد، سرانجام به نوع مزمن مبتلا می‌شوند که از این تعداد، بیماری معمولا نشانه‌ای ندارد و تنها در بررسی آزمایشگاهی از خون آ‌نتی ژن اچ‌بی‌اس مثبت تشخیص داده می‌شود.

در این صورت برای پیشگیری از ابتلای نوزاد، مراقبت منظم مادران ضروری است، به این ترتیب که در زمان تولد و حداکثر تا ۷۲ ساعت پس از تولد، ایمونوگلوبولین و واکسن هپاتیت B و سه دوره تزریق واکسن به نوزاد توصیه می‌شود و به این ترتیب از ابتلای اکثر نوزادان به هپاتیت B مزمن جلوگیری خواهد شد.

متاسفانه نوزادان به این ویروس فوق‌العاده حساسند و در صورت انتقال ویروس، حدود ۸۵ درصد آن ها به نوع مزمن مبتلا می‌شوند. بنابراین حتما باید با بررسی‌های دوره بارداری که شامل آنتی‌ژن اچ‌بی‌اس است، مادران آنتی‌ژن مثبت را دریافت کرده و با تزریق واکسن و ایمونوگلوبولین در زمان تولد به نوزاد از این مشکل پیشگیری کرد.

در مادرانی که مبتلا به نوع حاد بیماری شده‌اند، احتمال زایمان زودرس و بروز بیماری در نوزاد هست، اما احتمال انتقال بیماری بسیار کم است، زیرا ویروس تنها هنگام زایمان منتقل می‌شود و نوع زایمان سزارین و طبیعی تاثیری در این انتقال ندارد.
بیماری کبد چرب بیشتر در زایمان اول که جنین آن پسر است شایع است

هپاتیت B و C چه عفونت هایی هستند؟

هپاتیت B وC از جمله عفونت های خطرناکی هستند که بر کبد تاثیر می گذارد. هر دو این بیماری ها واگیردار است و منشا ویروسی دارد. هر دو این ویروس ها می تواند منجر به بیماری طولانی مدت و جدی شوند.

خطرات ناشی از عفونت هپاتیت B و C در طول بارداری چیست؟

ابتلا به این عفونت در خانم های باردار نه تنها خطراتی را برای فرد در پی دارد بلکه آنها می توانند این ویرس را به فرزند خود نیز منتقل کنند. خیلی از خانم های باردار خودشان هم نمی دانند که به چنین عفونتی دچارند زیرا در اغلب موارد این عفونت ها علامتی ندارد.

ویروس هپاتیت B چگونه منتقل می شود؟

ویروس هپاتیت B از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن(مانند خون، مایع واژینال، مایع منی) فرد آلوده منتقل می شود. این اتفاق می تواند حین مقاربت جنسی محافظت نشده و یا استفاده از سوزن مشترک برای تزریق نیز اتفاق بیافتد. اگر مادر به هپاتیت B مبتلا باشد، فرزند متولد شده نیز به این عفونت مبتلا خواهد بود. اگر شما با فرد آلوده به هپاتیت B زندگی می کنید از طریق تماس با برخی وسایل که با مایع بدن فرد آلوده در تماس بوده مانند مسواک و یا تیغ ریش تراش، در خطر آلودگی قرار دارید. هپاتیت B از طریق تماس مستقیم با افراد و اشیا منتقل نمی شود. هپاتیت B از طریق شیردهی منتقل نمی شود.

ویروس هپاتیت B حاد چیست؟

ابتلا به عفونت هپاتیت B می تواند حاد یا مزمن باشد. عفونت حاد بیماری کوتاه مدت است که در طول ۶ ماه بعد از آلوده شدن فرد بروز پیدا می کند و علام آن عبارت است از:

  • خستگی

  • از دست دادن اشتها

  • تهوع و استفراغ

  • زردی (زرد شدن پوست و چشم ها)

  • درد در ناحیه شکم

  • درد در ماهیچه ها و مفاصل

این عفونت می تواند طی چند هفته بدون درمان از بدن فرد پاک شود. افرادی که از این ویروس خلاصی می یابند نسبت به آن ایمن می شوند و دیگر به این ویروس مبتلا نمی گردند.

عفونت هپاتیت B مزمن چیست؟

تعداد کمی از افراد بالغ و خیلی از کودکان زیر ۵ سال، که به هپاتبت B مبتلا می شوند هرگز از آن خلاص نمی شوند. به این نوع عفونت مزمن می گویند. این افراد ویروس را در کبد خود حفظ می کنند. به این افراد ناقل می گویند. بیشتر افرد ناقل علامت خاصی ندارند. تعداد کمی از افراد ناقل عوارض خطرناکی مانند سیروز و سرطان کبد دارند و حتی برخی نیز جان خود را از دست می دهند.

آیا عفونت ویروسی هپاتیت B درمان می شود؟

درمانی برای هپاتیت B وجود ندارد اما علائم بیماری می تواند کنترل و درمان شود. واکسن هایی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت هپاتیت B وجود دارد. افرادی که اخیرا در تماس با کسانی بوده اند که به هپاتیت B مبتلا بوده اند و واکسینه نشده اند می توانند علاوه بر واکسن،hepatitis B immune globulin (HBIG) دریافت کنند. HBIG حاوی آنتی بادی هایی علیه این ویروس است و در برخی موقعیت های خاص می تواند ایمنی بیشتری را علیه عفونت ایجاد کند.

اگر باردار باشم و به عفونت هپاتیت B مبتلا شوم، چقدر احتمال دارد که این عفونت را به فرزندم منتقل کنم؟

خانم های باردار مبتلا به عفونت هپاتیت B مزمن به احتمال ۹۰ درصد عفونت را به فرزند خود منتقل می کنند و در مورد خانم هایی که به عفونت حاد مبتلا هستند این احتمال بین ۱۰ تا ۲۰ درصد است.

ویروس هپاتیت B چگونه به فرزندم آسیب می زند؟

عفونت ویروسی هپاتیت B می تواند در کودکان شدیدتر باشد. این عفونت می تواند کبد آنان را به خطر بیاندازد. نوزادان آلوده به احتمال بیش از ۹۰ درصد ناقل بیماری اند. آنها همچنین می توانند ویروس را به دیگران نیز منتقل کنند. این افراد وقتی بالغ می شوند، به احتمال ۲۵ درصد در خطر مرگ ناشی از سیروز کبدی و یا سرطان کبد هستند.

چگونه می توانم متوجه شوم که به هپاتیت B آلوده شده ام؟

همه خانم های باردار برای هپاتیت B تست می دهند. تست های خونی متفاوتی برای هپاتیت B وجود دارد. این تست ها به شما نشان می دهند که آیا اخیرا به این ویروس آلوده شده اید یا این که ناقل ویروس هستید یا خیر. این تست ها همچنین به شما می گویند که آیا در گذشته به این ویروس مبتلا و نسبت به آن ایمن شده اید یا خیر.

اگر نتایج تست برای ویروس هپاتیت B مثبت باشد، چه خواهد شد؟

اگر نتایج تست شما نشان داد که شما به ویروس هپاتیت B مبتلا هستید، باید تست های بیشتری دهید تا عملکرد کبد و سلامت کلی بدن تان بررسی شود. فرزندان، شریک جنسی و همین طور سایر افرادی که با شما در تماس بوده اند نیز در خطر ابتلا به عفونت قرار دارند، به آنها نیز در مورد تست و واکسینه شدن باید توضیح داده شود.

آیا ابتلا به هپاتیت B بر زایمان اثر خواهد گذاشت؟

ابتلا به عفونت هپاتیت B بر نحوه زایمان تان تاثیری نخواهد داشت. اگر به این عفونت دچار باشید هم چنان می توانید زایمان طبیعی داشته باشید.

اگر به هپاتیت B آلوده باشم، می توانم به فرزندم شیر دهم؟

بله. اگر به ویروس هپاتیت B آلوده باشید می توانید به فرزندتان شیر دهید.

اگر به هپاتیت B آلوده باشم چگونه می توانم از آلوده شدن فرزندم پیشگیری کنم؟

در چند ساعت بعد از زایمان، فرزندتان اولین دوز واکسن هپاتیت B را دریافت می کند. یک شات HBIG نیز دریافت می کند. دو دوز بیشتر نیز در طول شش ماه بعدی دریافت می شود. بعد از اینکه مجموعه واکسن ها تکمیل شد، فرزندتان از لحاظ ابتلا به ویروس هپاتیت B تست خواهد شد.

اگر نتیجه تست فرزندم مثبت باشد، چه خواهد شد؟

اگر نتایج تست نشان دهد که فرزندتان به هپاتیت B آلوده است، نیاز به درمان های مستمر خواهد داشت. در این صورت فرزندتان باید به طور مستمر معاینه شود تا وضعیت سلامت کلی و کبد او ارزیابی شود.

اگر من به هپاتیت B آلوده نباشم، چه وقت باید فرزندم را واکسینه کنم؟

همه کودکان باید علیه ویروس هپاتیت B واکسینه شوند. اگر شما به هپاتیت B آلوده نباشید، فرزندتان باید قبل از ترک بیمارستان اولین دوز واکسن را دریافت کند. اگر چنین نشد، در طول دو ماه اول تولد فرزندتان باید این واکسن را دریافت کند. دوز یادآور نیز در طول ۶ تا ۱۸ ماهگی دریافت خواهد شد.

آیا می توان علیه هپاتیت C واکسینه شد؟

واکسیناسیونی علیه هپاتیت C وجود ندارد. اجتناب از برخی رفتارها تنها راه پیشگیری از این عفونت است. هپاتیت C در افرادی که در سال های ۱۹۴۵ تا ۱۹۶۵ به دنیا آمده بودند خیلی شایع بود، افرادی که در این گروه سنی قرار دارند باید از لحاظ ابتلا به عفونت هپاتیت C تست دهند.

ویروس هپاتیت C چگونه منتقل می شود؟

هپاتیت C از طریق تماس مستقیم با خون فرد آلوده منتقل می شود و می تواند در به اشتراک گذاری سوزن برای تزریق همچنین وسایل خانگی که در تماس مستقیم با خون فرد آلوده است، اتفاق بیافتد. کودک تازه متولد شده نیز می تواند به این عفونت مبتلا باشد اگر مادر در حین بارداری به این عفونت مبتلا باشد. این ویروس می تواند در مقاربت جنسی محافظت نشده نیز منتقل شود اما به این طریق سخت تر منتقل می شود. این ویروس از طریق تماس های تصادفی و یا شیردهی منتقل نمی شود.

علائم ابتلا به عفونت هپاتیت C چیست؟

علائم این عفونت مشابه با عفونت هپاتیت B است. این عفونت معمولا علائمی ندارد. برخلاف هپاتیت B ، بیشتر افراد بالغی که به هپاتیت C مبتلا هستند(۷۵ تا ۸۵ درصد) ناقل این ویروس هستند. بیشتر افراد ناقل به بیماری های کبدی طولانی مدتی مبتلا می شوند. تعداد کمی از افراد به سیروز کبدی، یا سرطان کبد و یا سایر شرایط وخیم و کشنده کبدی مبتلا می شوند.

اگر به هپاتیت C آلوده باشم، چقدر احتمال دارد که این ویروس را به فرزندم منتقل کنم؟

حدود ۴ درصد خانم های مبتلا به عفونت هپاتیت C این ویروس را به فرزند خود منتقل می کنند. این ریسک بستگی به مقدار ویروس در خانم دارد و این که آیا فرد به عفونت HIV مبتلاست یا خیر.

اگر به هپاتیت C آلوده باشم، چقدر بعد از زایمان، باید از فرزندم تست گرفته شود؟

اگر شما به ویروس هپاتیت C آلوده باشید، فرزندتان حداقل در ۱۸ ماهگی باید مورد تست قرار بگیرد.

اگر به هپاتیت C آلوده باشم، آیا می توانم به فرزندم شیر دهم؟

بله. مادران مبتلا به ویروس هپاتیت C می توانند به کودک خود شیر دهند.

مدیریت هپاتیت ب در دوران بارداری

در سه ماهه اول بارداری یا اوایل سه ماهه دوم، یک آزمایش خون معمولی انجام می شود تا وجود یا عدم وجود هپاتیت ب بررسی شود.

۱٫ اگر جواب آزمایش منفی بود، پادتن از طریق واکسیناسیون در بدنتان موجود است و حال شما خوب است.

۲٫ اگر جواب آزمایش منفی بود، اما در معرض عفونت بودید و هیچ پادتنی دریافت نکرده بودید، باید فوراً واکسن بزنید.

۳٫ در صورتی که جواب آزمایش مثبت بود، شما در طول بارداری یا پیش از آن آلوده شده اید، پس باید آزمایشات بیشتر انجام دهید، به خصوص آزمایشات مربوط به مشکلات مربوط به کبد.

۴٫ اکثر بیماران پادتن را از طریق ایمونوگلوبین هپاتیت ب دریافت می کنند.

۵٫ شما باید به طور منظم برای تغییرات در علائم تحت نظارت باشید. آزمایشات باید تکرار شوند.

۶٫ سایر اعضای خانواده نیز باید آزمایش بدهند، چرا که ممکن است آن ها نیز آلوده شده باشند.

۷٫ محدودیت در رژیم غذایی و آنتی بیوتیک هایی که در دوران بارداری امن هستند، تاثیر جدی عفونت را به حداقل می رسانند.

۸٫ حتی اگر هپاتیت ب دارید، زایمان طبیعی و سزارین، هر دو امن هستند.

درمان نوزاد تازه متولد شده

اگر شما آلوده باشید، خطر انتقال بیماری به جنین نیز به همان اندازه وجود دارد. اقدامات زیر امنیت نوزادتان را تضمین می کند.

  • تزریق ایمونوگلوبین هپاتیت ب دقیقاً بعد از تولد
  • تزریق اولین واکسن در طول ۱۲ ساعت پس از تولد
  • تزریق دومین و سومین واکسن در یک و شش ماهگی
به یاد داشته باشید که:
  • در صورتی که علائم شما وخیم باشد، جنین شما باید تحت نظر باشد.
  • برخی آزماشات ممکن است برای بررسی میزان عفونت و عملکرد مناسب کبد انجام شود.
  • اگر واکسیناسیون و پادتن به موقع تزریق نشود، نوزادتان در خطر ابتلا به عفونت مزمن هپاتیت ب خواهد بود.
در نهایت این که:

از توصیه پزشک پیروی کنید و آزمایشات و غربالگری ها را به موقع انجام دهید. همچنین تمام اقدامات احتیاطی را برای جلوگیری از هپاتیت ب در دوران بارداری انجام دهید. اگر لازم بود، واکسن هپاتیت ب را در دوران بارداری دریافت کنید. این واکسن در دوران بارداری امن است و از شما و جنین محافظت می کند.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here