مرواریدهای اولیه
عوامل تسریع و تاخیر
دخترها زودتر از پسرها صاحب دندان میشوند و بچههایی که مقاومت بدنی و رشد کمتری دارند دیرتر. کودکانی که به سبب زندگی والدینشان در مناطق معمولا ابری یا خانههای کمابیش تاریکتر، از تابش آفتاب دور بودهاند نیز به سبب کمبود ویتامین D دیرتر دندان درمیآورند.
اگر در شمار این خانوادهها جای میگیرید بهتر است برای دور ماندن از عوارضی چون کرمخوردگی زودرس، تغییر شکل استخوانی، رشد نادرست فک و… که در آینده گریبان کودکتان را خواهد گرفت روزانه چند دقیقه بخشی از بدن او را در معرض تابش آفتاب ملایم (نه شدید و آزاردهنده) قرار دهید. کمکاری تیروئید و اختلال در عملکرد غده هیپوفیز نیز از دیگر دلایل چنین تاخیراتی به شمار میرود که باید تحت درمان پزشکی اصلاح شود.
ترتیب رویش
نشانه ها
برای کاهش درد و تسکین خود میکنند. فشردن فکها به هم، اختلال در خواب نیز از دیگر نشانههای پیش از سر بر آوردن دندان در دهان است، اما بسته به مقاومت و علل متفاوت دیگر، ممکن است برخی کودکان بعضی از این نشانهها را نداشته باشند و والدین زمانی متوجه درآمدن دندانشان شوند که صدای اصابت نیشهای مروارید به لبههای لیوان یا سطح قاشقی حین خوردن آب یا غذا توجهشان را جلب کند!
به خاطر بسپارید گاهی ممکن است تبی خفیف بر بدن کودک مستولی شود، اما تب نشانه درآمدن دندان نیست. بنابراین هنگام مواجهه با تب در نوزادان بویژه در مواقع بالا بودن بیش از اندازه آن، حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا از دلایل بروز آن مطمئن شد، زیرا ممکن است تب ناشی از ابتلا به عفونت یا بیماری باشد.
درنگ هنگام بروز علائم و نشانههایی از اسهال، استفراغ، تشنج، سرفههای گهگاه یا مداوم، علائم شبیه به برونشیت و مانند آن نیز هرگاه با تب همراه شود جایز نیست و پزشک متخصص تنها کسی است که باید کودک را در اسرع وقت تحت معاینه قرار دهد.
وارسی و مراقبت
اگر به توصیه پزشک به کودک خود قطره مولتی ویتامین، آهن و… میخورانید بیشتر دقت کنید تا قطره آهن حدالامکان روی دندانها نریزد، زیرا در این صورت دندانهای شیری که باید تا ۱۲ یا حتی ۱۳ سالگی سالم و کارآمد باشند بسیار زود سیاه خواهند شد.هر قدر در پاک کردن دندانهای کودک حوصله و دقت داشته باشید، سلامت دندانهای او را افزایش دادهاید. مسواکهای بسیار نرم مخصوص کودک از داروخانهها تهیه کنید و بدون خمیر دندان با چند قطره آب یا حتی با دستمالهای مرطوب، اما کاملا تمیز و بهداشتی همواره پس از تغذیه سطوح لثه و دندان نوزاد را بشوئید و پاک کنید.
خودسرانه داروهایی چون آسپرین، ایبوپروفن و مانند آنها را به کودک نخورانید. هیچگاه از ژلهای موضعی و بیحسکنندههای خمیری برای تسکین درد لثه و دندان کودک استفاده نکنید. بزاق دهان این ژلها را میشوید و با راه یافتن به نواحی گلو، مشکلات بیشتری پیش میآورد.
با تصور کمک به تسکین درد، نوشیدنیهای بسیار سرد و قطعات یخ روی لثه کودک نگذارید. دندانگیر یا حلقه دندان وسیله رایجی است که کودک با گاز زدن به آن میتواند درد را کاهش دهد. تهیه آن از داروخانهها و ماساژ گهگاه و ملایم لثه با انگشتی تمیز میتواند حین رویش دندان کمک بیشتری به او کند.
در هر کاری حتی اموری ظاهرا کوچک و پیش پا افتاده، فقط به تصورات خود یا بزرگترها اکتفا نکنید و همواره و پیش از هر اقدامی از کارشناسان و متخصصان آگاه مشاوره بگیرید. دندانهای شیری از پنج و در مواردی شش سالگی شروع به افتادن میکنند و پس از ۱۲ یا ۱۳ سالگی دندانهای دائمی جای آنها را میگیرد.
ترتیب رویش دندان نوزادان
اولین رویش دندان نوزاد، دندان های پیشین فک پایین است.
اولین دندان هایی که در دهان نوزاد ظاهر می شود، دو دندان میانی در فک پایین است. رویش این دندان ها در سن ۶ تا ۱۰ ماهگی است. هنگام بیرون زدن این دندان، صورت نوزاد بسیار زیبا و جذاب می شود.
مرحله دوم، نوبت دندان های پیشین فک بالا است.
مرحله سوم رویش دندان های کناری بالا است.
این دندان ها در سنین ۹ تا ۱۳ ماهگی شروع به رشد می کند و در کنار دندان های جلو در می آیند.
مرحله چهارم شروع رویش دندان های کناری پایین است.
مرحله پنجم رویش دندان های آسیای بالایی است.
مرحله ششم رویش دندان های آسیای پایین است.
مرحله هفتم رویش دندان های نیش بالایی است.
مرحله هشتم دندان های نیش پایینی رشد می کند.
مرحله نهم رشد دندان های آسیای ثانویه در فک پایین است.
این دندان در سنین ۲۳ تا ۳۱ ماهگی رشد میکند. درد دندان درآوردن این دندان نسبت به بقیه دندان ها بسیار کمتر است. چون ممکن است به خاطر بازیگوش بودن کودک باشد.
مرحله دهم رشد دندان های آسیای ثانویه در فک بالا است.