
بارداری ناخواسته از خبرهایی است که کسی از شنیدن آن خوشحال نمیشود. امروزه ابزار و وسایل جدیدی به منظور پیشگیری از بارداری تولید و روانه بازار شده است. معمولیترین روش جلوگیری از باداری استفاده از کاندوم است اما روشهای دیگری مثل مصرف قرصهای خوراکی پیشگیری کننده هم وجود دارند که در ادامه قصد داریم به معرفی چند نمونه از آنها بپردازیم.
پیشگیری از بارداری به روش طبیعی
در جلوگیری از بارداری به روش طبیعی در زمان تخمک گذاری رابطه جنسی با احتیاط فراوان برقرار شده ولی در تاریخهای دیگر با علم بر این موضوع که امکان لقاح خارج از روزهای تخمک گذاری وجود ندارد، رابطه جنسی طبیعی برقرار میشود. این روش پیشگیری طبیعی از بارداری میتواند تا ۹۳ درصد اثر بخش باشد. در این روش خانمها باید هر روز صبح پیش از بیرون آمدن از تخت خواب دمای بدن خود را اندازه گیری کنند. سه روز متوالی که دمای بدن افزایش پیدا میکند، روزهای تخمک گذاری خانم ها محسوب میشود.
حال اگر در هر زمانی غیر از زمان تخمک گذاری رابطه جنسی برقرار شود احتمال بارداری بسیار کاهش می یابد. این روش جلوگیری از بارداری هم همانند سایر روشها مزایا و معایب خاص خود را دارد.
معرفی برخی از انواع قرص ضد بارداری
قرص ال دی
قرص ال دی (قرص ld) نوعی قرص ضد بارداری است که به عنوان قرص اورژانسی پس از رابطه جنسی استفاده میشود. از آنجایی که عوارض ال دی بیشتر بر دستگاه گوارش است توصیه می شود قرص را پس از شام و پیش از خواب میل نمایید تا عوارض گوارشی ایجاد نکند.
نحوه مصرف این قرص به این صورت است که در هر بسته ۲۱ قرص مشاهده می شود که بایستی اولین قرص را از روز سوم تا پنجم قاعدگی مصرف نمایید. در صورت اتمام خونریزی و یا ادامه خونریزی، در هر دو حال روزانه یک قرص مصرف کنید، تا بسته قرص تمام شود. در زمانی که بسته کاملاً تمام شد تا ۷ روز مجاز به مصرف قرص نیستید و باید در روز هشتم بسته جدیدی از قرص را آغاز کنید.
عوارض قرص ال دی شامل:
تهوع
استفراغ
سردرد
حساس شدن پستانها
سرگیجه
احتباس مایعات در بدن
و خونریزیهای نامنظم میباشد.
قرص روکین
قرص روکین (Rokin) نوعی قرص ضد بارداری است که ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژسترون می باشد.
این دارو با پیشگیری از آزاد سازی تخمک در طول دوره قاعدگی از حاملگی جلوگیری میکند. قرص روکین در درمان عوارض قبل از قاعدگی نظیر درد قبل از قاعدگی، تغییرات اشتها و اضطراب موثرتر از قرص های جلوگیری از بارداری دیگر عمل میکند.
لازم به ذکر است که این دارو باعث افزایش وزن نمی شود و همچنین نفح و ورم، در مصرف روکین بر خلاف سایر قرص های ضد بارداری اتفاق نمیافتد.
عوارض قرص روکین شامل:
حالت تهوع
استفراغ
سردرد
نفخ
حساس شدن نوک پستان
ورم مچ پا
تغییر وزن
بی نظمی در دورههای عادت ماهیانه
افزایش فشار خون
تغییرات غیر طبیعی در خونریزی واژن
بالا بودن سطح پتاسیم خون (ضعف ماهیچه، کاهش ضربان قلب)
تنگی نفس ناگهانی
درد قفسه سینه
عرق کردن غیر طبیعی
سرگیجه
سرفه خونی
بی حس شدن دست و پا
ضعف بدن
تغییر دید ناگهانی
و لکنت زبان میباشد.
درصورتیکه قصد مصرف این دارو را دارید بهتر است درباره آن اطلاعات بیشتری داشته باشید. لینک زیر به معرفی این قرص و نکاتی که طی مصرف آن باید بدانید اختصاص دارد.
قرص سیپروترون کامپاند
سیپروترون کامپاند (Cyproterone Compound) علاوه بر درمان آکنه و پرمویی برای پیشگیری از بارداری هم مصرف میشود. سردرد و تهوع از عوارض دارو است. این دارو در درمان آکنه مقاوم به آنتی بیوتیکها در زنان و یا زنانی که در ضمن درمان آکنه تمایل به استفاده از قرص ضد بارداری خوراکی دارند و همچنین در درمان پرمویی وابسته به آندروژن در خانمها به کار میرود.
توجه داشته باشید که این دارو از تولید اسپرم می کاهد و مرد ها را عقیم میکند که بعد از ترک دارو معمولا بخودی خود بر طرف میشود.
عوارض قرص سیپروترون کامپاند شامل:
تهوع
استفراغ
سردرد
درد و سفتی پستانها
زیادی فشار خون
اختلال عملکرد کبد
کاهش حجم خون قاعدگی
بثورات جلدی
کم خونی
افسردگی و خستگی میباشد.
قرص لاینسترنول؛ قرص ضد بارداری
قرص لاینسترنول (Lynestrenol) به منظور جلوگیری از بارداری در زمان شیردهی مصرف می شود. سردرد یا تاری دید از عوارض قرص لاینسترنول میباشد. این قرصها باید هر روز در ساعت معینی خورده شود و تجویز آن توسط کارکنان بهداشتی تعلیم دیده انجام میشود.
توجه داشته باشید که این قرص ها تنها زمانی عملکرد مطلوب دارند که تغذیه انحصاری با شیر مادر باشد. در صورت استفاده مادر از شیر خشک یا مایعات دیگر، این قرص اثربخشی مطلوب نخواهد داشت و احتمال بارداری مجدد وجود خواهد داشت.
عوارض قرص لاینسترنول شامل:
کیستهای تخمدانی
حاملگی خارج از رحم
خونریزی شدید
سردرد
تاری دید
و حساس شدن پستانها میباشد.
قرص لوونورژسترول
قرص لوونورژسترول (Levonorgestrel) قرص اوژانسی است و نحوه مصرف آن در پیشگیری از بارداری مهم است. لوونوژسترل با افزایش چسبندگی مخاط گردن رحم و ایجاد تغییر در آندومتر (داخلیترین لایهی رحم) مانع باروری و لانه گزینی می گردد.
در نظر داشته باشید که این روش یک روش اورژانسی است؛ یعنی شما زمانی باید از این قرص استفاده نمایید که ناخواسته در برابر باردار شدن قرار گرفتهاید، نه اینکه هر بار بی موالات و بی دقت رابطه جنسی برقرار کنید و بلافاصله به روش اورژانسی روی آورید. زیرا عوارض خطرناک قرصهای اورژانسی ضد بارداری را هم باید درنظر داشته باشید.
عوارض قرص شامل:
قاعدگی نامنظم
تهوع و استفراغ
سردرد
احساس ناراحتی در پستان
افسردگی
اختلالات پوستی
تغییرات وزن بدن
اولیگومنوره
و منوراژی میباشد.
مکانیزم اثر OCP :
۱٫ اصلی ترین مکانیزم اثر آنها پیشگیری از تخمک گذاری است . OCP بالایی از استروژن و پروژسترون دارد که باعث می شود در هیپوفیز FSH و LH پایین بیاید و این به معنای ان است که نیاز به تحریک تخمدان نیست بنابراین فولیکول تحریک نشده و تخمک ازاد نمی شود و دوز بالای استروژن و پروژسترون هیپوفیز را ساپرس می کنند و تخمک گذاری اتفاق نمی افتد بنابراین یکی از بهترین روش های پیشگیری می باشد البته ممکن است تنبلی تخمدان بدهد.
انواع قرص های خوراکی پیشگیری از بارداری (OCP) :
۱٫ قرص های ترکیبی :
قرص LD که حاوی ۳۰ میکروگرم اتینل استرادیول و ۱۵/۰ میلی گرم لونورژسترول می باشد.
مزایای اصلی استفاده ازاین نوع OCP عبارتند از :
– این قرص می تواند با تمایل استروژن برای افزایش وزن مقابله کند . بنابراین زنان مصرف کننده این نوع قرص جلوگیری از حاملگی خوش اندام و لاغر باقی می مانند. به ویژه این قرص به زنان چاق توصیه می شود .
۲٫ قرص های تری فازیک :
۳٫ قرص های شیردهی (mini pill) :
مزایای قرص های ترکیبی :
معایب قرص های ترکیبی :
۱٫ احتمال فراموشی بالا
عوارض شایع قرص های خوراکی پیشگیری از بارداری :
این عوارض شامل :
در بیشتر افراد ممکن است این عوارض دیده شود البته بعد از ۲-۳ ماه مصرف این قرص ها عوارض از بین می رود ولی در صورت ادامه یافتن عوارض نیاز به بررسی توسط ماما یا پزشک می باشد .
عوارض غیر شایع :
احتمال اینکه فرد دچار این عوارض شود بسیار کم است.
توجه :
عوارض ذکر شده شامل عوارض قرص های یاسمین,عوارض قرص ld ,عوارض قرص hd و سایر قرصهای خوراکی پیشگیری از بارداری می باشند.
آنهایی که نباید قرص بخورند

از روز دوم قاعدگی بخورید نه روز پنجم!
قرصهایی برای زمان شیردهی
بعد از ۳ ماه آزمایش چربی و قند خون بدهید
