۸ عامل هشدار دهنده درباره بیماری های کبد

۸ عامل هشدار دهنده درباره بیماری های کبد
 
در این مطلب می خواهیم درباره کبد و علائم هشدار دهنده آن صحبت کنیم. این مطلب را از دست ندهید.
 
 
کبد بزرگترین ارگان داخلی بدن است که بیش از ۵۰۰ عملکرد حیاتی را کنترل می کند. مراحل اولیه بیماری های کبد هیچ علایمی ندارند؛ بنابراین کوچکترین نشانه ای نیز باید جدی گرفته شود.
 کبد یکی از اندام های بزرگ سمت راست شکم است که حدود ۱٫۳۶ کیلوگرم وزن دارد. مهمترین وظیفه کبد، فیلتر کردن خونی است که از دستگاه گوارش وارد کبد می شود و قرار است در سراسر بدن جریان یابد. تمام مواد سمی و مضر خون در کبد جدا می شوند. کبد با تولید صفرا، چربی غذا را تجزیه کرده و آن را تبدیل به انرژی می کند. ذخیره قند بدن نیز به عهده کبد است.

8 warning signs of liver disease

تولید و سنتز عناصر مهم پلاسمای خون و ذخیره برخی از مواد مغذی از جمله ویتامین ها و آهن نیز به عهده کبد است. سم زدایی، تنظیم هورمون، سنتز پروتئین، هضم غذا و تجزیه سلول های قرمز خون نیز از مهمترین وظایف کبد به شمار می آیند.

بیماری های کبد
به گزارش بنیاد کبد کانادا، بیش از ۱۰۰ نوع بیماری کبدی وجود دارد که شایع ترین آن عبارتند از:

• هپاتیت ویروسی A، B و C
• سرطان کبد
• بیماری های کبد در دوران بارداری
• هموکروماتوز (تجمع آهن در بدن)
• بیماری کبد چرب
• سیروز
• انسداد مجرای صفراوی
• بیماری کیستیک کبد
• سنگ کیسه صفرا
• هپاتیت نوزادان

 

برخی از بیماری های کبد ژنتیکی هستند و برخی دیگر توسط ویروس یا سموم (مانند دارو یا الکل) بوجود می آیند. افرادی که در معرض خون یا ترشحات بیماران امراض ویروسی کبدی قرار دارند و بیماران دیابتی و مبتلا به تری گلیسیرید بالا و افراد چاق، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های کبد قرار دارند.

استفاده از سرنگ مشترک، خالکوبی غیر بهداشتی و رابطه جنسی محافظت نشده نیز می تواند منجر به بیماری های کبد شود.
 
۸ نشانه در بدن حاکی از ابتلا به آسیب کبدی هستند:

8 warning signs of liver disease

تورم شکم:

آسیت یا آب ‌آوردگی شکم یا ‏ به معنای جمع شدن مایع اضافی در شکم و ورم شکم است. بیماری آسیت دلایل گوناگونی می ‌تواند داشته باشد از جمله سیروز کبدی و سرطان ‌های گوارشی. آسیت ساخت مایع در فضای بین دیواره شکم و اندام های شکم (حفره صفاق) است. آسیت یا آب ‌آوردگی شکم نتیجه فشار بالا در عروق خونی کبد و سطوح پایین پروتئینی به نام آلبومین است.

 

زردی:

زرد شدن پوست و چشم ها نشان دهنده ابتلا به بیماری کبدی است که در اثر ترشح بیش از حد صفرا در کبد و ورود آن به جریان خون ایجاد می شود. رنگ‌ دانه‌ های زرد نارنجی بیلی روبین بخشی از صفرا است که در کبد تولید می‌ شود و ناشی از سلول های خونی فرسوده است. وقتی تعداد سلول ‌های قرمز مرده در کبد بیش از حد است، رنگدانه ‌های زرد رنگ سبب زردی پوست بدن می ‌شوند، و مشکلات کبدی را نشان می‌ دهند.

8 warning signs of liver disease
حساسیت شکم:

درد شکم به خصوص در گوشه سمت راست بالای شکم و یا بخش پایین و سمت راست قفسه صدری نشانه ابتلا به آسیب کبدی است. این درد ممکن است با آسیت یا تورم شکم همراه نباشد. بیماران از این درد به عنوان یک درد ضربان دار یاد می کنند که به طور موقت توسط مصرف دارو برطرف می شود.

 

به یاد داشته باشید که استفاده نادرست از برخی داروها از جمله استامینوفن و یا ترکیبات مخدر دیگر سبب ابتلا به بیماری کبدی می شود. این داروها در کنار استفاده طولانی مدت از الکل، اثرات مخرب روی کبد دارند.

 

تغییرات رنگ ادرار:

به دلیل افزایش سطح بیلی روبین در خون اتفاق می افتد. مشکلات کبدی مانند هپاتیت ویروسی یا غیر‌ ویروسی یا هپاتیت‌ های الکلی هم می ‌توانند باعث بالا رفتن بیلی ‌روبین در خون شوند. هر مشکلی که در سلول ‌های کبدی وجود داشته باشد و سلول‌ ها نتوانند به ‌درستی کارشان را انجام دهند و بیلی ‌روبین را دفع کنند، باعث بالا رفتن و انباشته شدن بیلی ‌روبین می ‌شود.

فردی که به‌ علت مشکلات کبدی دچار افزایش بیلی ‌روبین خون شده است رنگ پوستش زرد می‌ شود و زردی در چشم و ادرارش هم دیده می ‌شود. اگر مشکل اصلی کبد حل شود، بیمار درمان می ‌شود و دوباره بیلی‌ روبین به میزان طبیعی باز می ‌گردد.

 

تحریک و خارش پوست:

خارش که از اصلی ‌ترین نشانه ‌های بیماری ‌های کبدی روی پوست است به دلیل رسوب محصولات صفراوی در پوست بروز می کند. در بیماری های کبدی معمولا انسدادی در مجاری صفراوی وجود دارد و به خاطر این انسداد، مواد و ترشحات صفراوی نمی ‌توانند دفع شوند.این مواد درون کیسه صفرا و مجاری صفراوی تجمع پیدا کرده و باعث ترشح آن ها به داخل خون می ‌شوند و علایم خودشان را به صورت زردی و یرقان روی پوست نشان می دهند. خارش پوست در بیماری‌ های مزمن کبدی یک علامت اصلی است.

 

تهوع:

مسائل گوارشی از جمله سوء هاضمه و ریفلاکس معده می تواند به آسیب کبدی منتهی شود. در واقع این علائم به همراه استفراغ غیر قابل توضیح و مداوم یک سر نخ قطعی از ابتلا به آسیب کبدی است. احساس مداوم تهوع به دلیل عدم توانایی بدن برای پردازش و از بین بردن سموم است.

از دست دادن اشتها:

آسیب کبدی درمان نشده، منجر به بیماری پیشرفته کبدی می شود و در مدت زمان طولانی با علائم جدی تری از جمله تغییرات قابل توجه در اشتها خود را نشان خواهد داد. کاهش سریع وزن یکی از نشانه های مهم ابتلا به بیماری پیشرفته کبد است.

خستگی:

خستگی مزمن و ضعف عضلانی به همراه از دست دادن حافظه و حتی سردرگمی از علائم ابتلا به آسیب کبدی پیشرفته هستند. خستگی البته باید به حدی باشد که تاثیرات قابل توجه و مخربی بر کیفیت زندگی بیمار بگذارد. علت خستگی مزمن ناشی از بیماری کبدی، افزایش سمیت در خون عنوان شده است.

 8 warning signs of liver disease
کبد چرب چیست؟

با توجه به گزارش محققان کلینیک کلیولند آمریکا، وجود چربی در کبد طبیعی است ولی زمانی که این میزان افزایش یابد، عارضه ای به نام کبد چرب به وجود می آید. دو نوع کبد چرب الکلی و غیر الکلی وجود دارد.

 

کبد چرب الکلی به دلیل مصرف الکل بوجود می آید و چاقی، رژیم غذایی نامناسب، دلایل ژنتیکی و هپاتیت، زمینه را برای کبد چرب غیر الکلی فراهم می کنند. کاهش وزن، زردی و خستگی مزمن، از مهمترین علایم کبد چرب هستند. دیابت، اضافه وزن، کلسترول و تری گلیسیرید بالا، احتمال این عارضه را افزایش می دهند.

8 warning signs of liver disease
بزرگ شدن کبد

بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی) عارضه ای است که به تنهایی بیماری محسوب نمی شوند ولی می تواند نشانه ای از یک بیماری جدی مانند مشکل کبد یا نارسایی قلب باشد. بزرگ شدن کبد معمولا نشانه ای ندارد و توسط سی تی اسکن و ام آر آی تشخیص داده می شود. پزشکان برای حل این مشکل، بیماری های پس زمینه ای را درمان می کنند.

درد کبد

درد کبد معمولا در سمت راست بالای شکم و درست زیر دنده ها احساس می شود و می تواند منجر به درد پشت شود. درد کبد معمولا با درد کلیه یا شکم اشتباه گرفته می شود و به محض مشاهده مراجعه به پزشک الزامی است.

 

انواع سبزیجات، گریپ فروت، گردو، لیمو، آووکادو، چای سبز، سیر، چغندر، سبزیجات با برگ های سبز پررنگ و زردچوبه مهمترین غذاهایی هستند که کبد را سالم نگه می دارند.

نارسایی کبد:

8 warning signs of liver disease

همانند بسیاری دیگر از بیماری ها، ژنتیک نقش چشمگیری در احتمال ابتلا به مشکلاتی که می توانند بر کبد تاثیرگذار باشند، ایفا می کند. در حقیقت، این امکان وجود دارد که یک ژن معیوب به ارث رسیده از والدین به شکل گیری نارسایی حاد کبد یا مزمن منجر شود.

صرف نظر از این که طی چند سال یا چند هفته شکل گرفته باشد، نارسایی کبد یکی از خطرناک‌ترین مشکلات سلامت است که در صورت عدم درمان می تواند به مرگ بیمار منجر شود.
دو نوع نارسایی کبد وجود دارند:
-نارسایی حاد کبد که می تواند طی یک بازه زمانی کوتاه شکل بگیرد.
-نارسایی مزمن کبد که می تواند چند سال ادامه داشته باشد.

 

اگر چه بیماران مبتلا به نارسایی های کبد حاد و مزمن اغلب نشانه های مشابهی را تجربه می کنند، دلایل این دو بیماری – افزون بر درمان های آن ها – می توانند منحصر به فرد باشند. اما به دلیل این که نتیجه نهایی هر دو، یعنی مرگ، می تواند مشابه باشد، آگاهی از دلایل انواع مختلف نارسایی کبد برای همه مهم است.

 

استامینوفن بیش از حد

افراد بسیاری در صورت بروز نخستین نشانه از درد جزئی یا متوسط، مانند سردرد یا کمر درد، از استامینوفن برای تسکین درد استفاده می کنند. در بیشتر موارد مشکلی در این زمینه وجود ندارد، اگر از دستورالعمل مصرف این داروی بی نیاز از تجویز پزشک پیروی کنید.

اما مصرف بیش از اندازه استامینوفن می تواند به مشکلی بزرگ تبدیل شود. این کار می تواند اثر چشمگیری روی کبد و عملکرد آن داشته باشد. مصرف بیش از اندازه استامینوفن در بلند مدت می تواند آسیب کافی که موجب نارسایی حاد کبد می شود را ایجاد کند. در برخی موارد، این مصرف بیش از اندازه استامینوفن می تواند شرایطی را ایجاد کند که حتی به پیوند کبد نیاز باشد.

 

مصرف بیش از حد داروهای تجویزی

مصرف بیش از حد برخی داروهای تجویزی می تواند آسیب جدی به کبد وارد کند و حتی به نارسایی حاد کبد منجر شود. برخی از این دارو های تجویزی بسیار رایج هستند و از آن جمله می توان به آنتی بیوتیک ها اشاره کرد، که برای درمان طیف گسترده ای از بیماری ها استفاده می شوند و برای افراد در هر سنی تجویز می شوند.

 

از دیگر دارو های تجویزی که مصرف بیش از اندازه آن ها می تواند کبد را در معرض تهدید قرار دهد می توان به دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن و داروهایی که برای سرکوب تشنج طراحی شده اند، اشاره کرد.

 

مکمل های گیاهی

افراد بسیاری برای درمان بیماری های خود استفاده از مکمل های گیاهی و روش های درمانی طبیعی‌تر را ترجیح می دهند. این درست است که بسیاری از مکمل های گیاهی امن هستند و در برخی موارد عوارض جانبی کمتری در مقایسه با دارو های تجویزی دارند.اما مکمل های گیاهی نیز می توانند زمینه ساز مشکلات سلامت جدی شوند، به ویژه اگر بیش از اندازه مصرف شوند. به عنوان مثال، مصرف بیش از اندازه پنی‌رویال، افدرا، کاوا، یا اسکال‌کپ می تواند به نارسایی حاد کبد منجر شود.

 

هپاتیت و سایر ویروس ها

انواع مختلفی از هپاتیت وجود دارند. این ویروس ها می توانند اثر چشمگیر و منفی روی سلامت انسان داشته باشند. موردی مشترک درباره هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت E این است که در صورت عدم درمان به نارسایی حاد کبد منجر می شوند.

 

ویروس های دیگری نیز وجود دارند که می توانند موجب آسیب شدید به کبد شوند، که از آن جمله می توان به ویروس اپشتین بار، ویروس سیتومگالو و ویروس هرپس سیمپلکس اشاره کرد. اگر هر یک از این ویروس ها در شما تشخیص داده شده است باید بر اساس دستور پزشک روند درمان را دنبال کنید تا از بروز آسیب فاجعه بار کبدی پیشگیری شود.

8 warning signs of liver disease

بیماری

برخی از بیماری ها با هدف قرار دادن بخش هایی از بدن در و اطراف کبد می توانند به آسیب مزمن کبدی یا حتی حاد منجر شوند. به عنوان مثال، بیماری های خودایمنی که به سلول های کبدی حمله می کنند و التهاب جدی را موجب می شوند می توانند به شکل گیری نارسایی حاد کبد کمک کنند.

 

دو بیماری دیگر که مشکلاتی را برای کبد ایجاد می کنند شامل سندرم باد-کیاری و بیماری ویلسون می شوند. سندرم باد-کیاری یک بیماری عروقی است که جریان خون به سمت کبد را تحت تاثیر قرار داده و می تواند به انسداد سیاهرگی جدی منجر شود، در شرایطی که بیماری ویلسون یک بیماری متابولیکی نادر است که در صورت عدم درمان می تواند موجب نارسایی حاد کبد شود.

 

مشکلات ژنتیکی

همانند بسیاری دیگر از بیماری ها، ژنتیک نقش چشمگیری در احتمال ابتلا به مشکلاتی که می توانند بر کبد تاثیرگذار باشند، ایفا می کند. در حقیقت، این امکان وجود دارد که یک ژن معیوب به ارث رسیده از والدین به شکل گیری نارسایی حاد کبد یا مزمن منجر شود.

 

بیماری های کبدی با ژنتیک پیوند خورده اند و نارسایی کبدی بالقوه شامل هموکروماتوسیس، بیماری ویلسون، هایپرواکسالوریا و اگزالوز می شوند. همچنین، ژنتیک مسئول ابتلا به سرطان هایی است که کبد را تحت تاثیر قرار می دهند، مانند سرطان مجرای صفراوی و البته سرطان کبد.

 

مصرف الکل

مصرف الکل می تواند فرد را در معرض طیف گسترده ای از مشکلات سلامت، از چاقی تا آسیب های جدی به اندام ها، از جمله مغز، معده و روده ها قرار دهد.

با این وجود، اندامی که به طور قابل توجه تحت تاثیر مصرف الکل قرار می گیرد، کبد است. کبد وظیفه پردازش الکل را بر عهده دارد و با گذشت زمان این وظیفه می تواند به آن آسیب وارد کند. مصرف الکل می تواند به نارسایی کبدی منجر شود و حتی بیمار نیازمند عمل پیوند کبد باشد.

 

مواد مخدر

بسیاری از مواد مخدر غیر قانونی هستند زیرا می توانند موجب شکل گیری رفتارهای عجیب و خطرناک در افراد شوند. همچنین، بسیاری از این داروها می توانند برای بدن انسان به طور باور نکردنی مضر باشند و در صورت مصرف بیش از اندازه به نارسایی کبدی منجر شوند.از جمله مواد مخدری که می توانند مشکلات جدی برای کبد ایجاد کنند می توان به هروئین، مسکن های مبتنی بر مواد شبه افیونی، کوکائین، اکستازی، و مت‌آمفتامین اشاره کرد. پرهیز از این مواد مخدر به هر قیمتی بهترین گزینه است.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here