
برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر در سنین بالا می توانید از تکنیک های مختلفی کمک بگیرید. به عنوان مثال گوش دادن به موسیقی تاثیر زیادی بر مقابله با این عارضه می گذارد. دراین مقاله با برخی از راهنمایی ها برای بازیابی و مراقبت از حافظه در سالمندان و درمان های جدید آلزایمر آشنا خواهید شد.
آلزایمر می تواند پایانی بر زندگی اجتماعی و مستقل سالمندان و نیاز به مراقبت دائم از آن ها باشد به همین دلیل آشنایی با جدیدترین شیوه های درمانی می تواند برگ برنده ای در برابر این بیماری سخت درمان باشد.
تاکنون درمان های مختلفی برای مبارزه، کنترل و پیشگیری از ابتلا به زوال مغز و بیماری آلزایمر در جهان ابداع شده است.
تمرکز گروهی از این درمان ها بر دارو درمانی، گروه دیگر بر جراحی و روش هایی چون کاشت تراشه، روان شناختی، ژن درمانی و برخی درمان های خارجی تحریک کننده مغز و بازیابی حافظه شناختی است.
در جدیدترین پژوهش دانشمندان دریافتند گوش دادن به صداهایی با فرکانس پایین مانند فشردن برخی از کلیدهای پیانو که تولید صدای زیر و با بسامد بسیار کم می کند سبب تقویت سرعت حرکت امواج مغزی در مبتلایان به آلزایمر می شود.
این پژوهش نشان می دهد گوش دادن به صداهای زیر و با بسامد پایین سبب از بین رفتن توده های سمی در مغز و حفظ سلامت آن می شود.
در مغز برای تبادل اطلاعات بین سلول ها، امواج مغزی یا امواج گاما وجود دارند که با سرعت ۴۰ بار در ثانیه در مغز گردش می کنند و زمانی که فرد تصمیم می گیرد یا مطلبی را به یاد می آورد حداکثر سرعت خود را پیدا می کنند.
بررسی ها نشان می دهند در افراد سالمند مبتلا به بیماری آلزایمر، امواج مغزی دارای سرعت پایینی می شوند و به همین دلیل فرد در به یاد آوردن اطلاعات، تصمیم گیری و مرور خاطره ها دچار مشکل می شود.
کارشناسان آمریکایی این نتیجه ها را با بررسی بر روی موش های آزمایشگاهی مبتلا به آلزایمر به دست آورده اند. پلاک های سمی ناشی از پروتئین بتا آمیلیوئید در موش هایی به صداهای زیر و با بسامد پایین گوش کرده اند بسیار کمتر از سایر موش های مبتلا بوده است و بخش هیپوکامپ مغز آن ها سالم تر باقی مانده است.
یکی دیگر از درمان های جدید آلزایمر، استفاده از چراغ های چشمک زن است که آزمایش آن ها بر روی موش های آزمایشگاهی نتیجه های خوبی در بر داشته است و کارشناسان امیدوارند این شیوه را بر روی انسان ها نیز آزمایش کنند.
آلزایمردر واقع نوعی اختلال عملکرد مغز است و به تدریج توانایی های ذهنی بیمار را کاهش می دهد. این بیماری را اولین بار پزشکی به نام آلویز آلزایمر تشخیص داد که غالبا در افراد بالای ۶۵ سال رخ می دهد. آلزایمر از آن دسته بیماری های ناشناخته ای محسوب می شود که هر دستاوردی در حوزه درمان آن در دنیای امروز خبرساز می شود و اکنون گروهی از محققان دست به کار بزرگی در این عرصه زده اند.تحقیقات جدید نشان می دهد نوعی پروتئین تغییر شکل یافته هنگام بروز آلزایمر مشکلاتی را برای سلول های مغز بیماران ایجاد می کند.
پروتئینی به نام “تاو” به طور طبیعی در مغز وجود دارد و مسئول انتقال املاح و مواد غذایی به نورون ها و سلول های مغز است.
زمانی که مشکلی در عملکرد این پروتئین ایجاد می شود، ظاهر پیچ خورده و در هم تنیده به خود می گیرد. در چنین شرایطی پروتئین تاو نمی تواند به خوبی مواد را جابه جا کند و باعث مرگ سلول های عصبی می شود.
این شکل سمی پروتئین تاو در واقع یکی از مشخصه های بیماری آلزایمر محسوب می شود. یکی دیگر از مشخصه های آلزایمر حضور پروتئینی به نام “بتا آمیلوئید” در مغز بیمار است.
دانشمندان متوجه شده اند، با پیشرفت بیماری آلزایمر، پراکندگی و در هم تنیدگی پروتئین های تاو و بتاآمیلوئید طی یک الگوی قابل پیش بینی و مشخص تشدید می شود.
محققان کلمبیا با بررسی موش های آزمایشگاهی دریافتند پروتئین های تاو از طریق فضای بین سلولی از یک نورون به نورون دیگر جابه جا می شوند.
سرپرست تیم تحقیقاتی در گزارشی عنوان کرد: با آگاهی از چگونگی گسترش و پراکندگی پروتئین های تاو می توانیم مانع حرکت آن ها از یک نورون به نورون دیگر شویم و از گسترش بیماری به سایر نقاط مغز جلوگیری کنیم.
این تیم تحقیقاتی با بررسی حرکت پروتئین در سیستم عصبی موش ها متوجه شد، نورون ها پروتئین تاو را به فضای بین سلولی ترشح می کنند. پروتئین ها در این فضای مایع قرار گرفته و سرانجام توسط سلول های عصبی مجاور جذب می شوند.
محققان دانشگاه کلمبیا همچنین با استفاده از تکنیک های “آپتوژنتیک” (optogenetic) و “شیمی ژنتیک” (chemogenetics) دریافتند، افزایش فعالیت نورون ها باعث آزادسازی هر چه بیشتر پروتئین های تاو و متعاقباً مرگ نورون ها می شود.
بنا بر یافته های تحقیقات جدید تیم پزشکی فرانسه ، تعاملی میان دو پروتئین در مغز با نام های “اف کی بی پی ۵۲ ” و “تاو” وجود دارد که ناهنجاری در این تعامل می تواند در ابتلا به بیماری های عصبی-روانی و انواع جنون از جمله آلزایمر دخیل باشد.
انباشت پروتئین “تاو” به صورت غیر معمول و پلاک هایی به نام امیلوئید در مغز از علامات بیماری آلزایمر هستند.
پروتئین تاو به صورت طبیعی در مغز وجود دارد و نقشی مهم در کارکرد درست نورون ها دارد.
پروتئین “اف کی بی پی ۵۲ “، که بسیار در مغز زیاد است از خانواده ایمونوفیلین ها است. این پروتئین ها قادر هستند با داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی مانند تاکرولیموس یا راپامیسین ازتباط برقرار کنند و به اعضای پیوندی امکان می دهد تا به خوبی پیوند بخورند.
محققان بعد از کشف ارتباط میان این پروتئین در آزمایشگاه نشان دادند که مقدار زیاد پروتئین “اف کی بی پی ۵۲ ” مانع از انباشت پروتئین “تاو” در سلول های عصبی می شود.
بنابراین کارکرد نادرست پروتئین تاو برای فعالیت لوله های کوچکی که مواد مغذی را به نورون ها می برند مضر است.
محققان امیدوار هستند تا با استفاده از پروتئین “اف کی بی پی ۵۲ ” مانع کارکرد نامناسب پروتئین تاو شوند و بدین ترتیب از لوله های کوچک که مواد مغذی را به نورون ها منتقل می کنند تا مانع مرگ نورون ها شوند جلوگیری کنند.
محققانی که در زمینه درمان بیماری آلزایمر فعالیت می کنند اعلام کردند یک نوع پروتئین که در قسمت کورتکس مغز تولید می شود تاثیرات بسیار قوی بر روی موش هایی داشت که مبتلا به بیماری آلزامیر بودند.
گروهی از محققان با بررسی تاثیرات پروتئین بی دی ان اف که در کورتس مغز تولید می شود بر روی موش های مبتلا به آلزامیر متوجه شد که این پروتئین تاثیر بسیار مثبتی در مقابله با بیماری آلزامیر دارد.
تولید این پروتئین در بیماران مبتلا به آلزایمر کاهش پیدا می کند.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که تولید این پروتئین فعالیت حافظه در مغز را تحریک می کند و مانع از مرگ سلول هایی که باعث بروز بیماری آلزایمر است می شود.
محققان متوجه شدند با تولید این پروتئین طبیعی منطقه مربوط به حافظه کوتاه مدت فعال می شود و مانع از ابتلا به بیماری آلزامیر می شود.
ابتلا به بیماری آلزایمر در سال های اخیر رشد فراوانی داشته است و در آمریکا از هر هشت فرد بالای ۶۵ سال یک نفر به این بیماری مبتلاست که حدود ۷۰ درصد کل جمعیت سالمندان این کشور را در برمی گیرد.
کارشناسان هشدار می دهند در صورت کشف نشدن راهکارهای جدید درمانی و پیشگیرانه در سال های آینده میلیون ها نفر در سراسر دنیا به آلزایمر مبتلا و نیازمند مراقبت های درمانی ویژه می شوند.