خواص کاکوتی

در نقاط مختلف ایران در مسیر جویبارها و رودخانه ها گیاهان خودرو مختلفی یافت می شوند که بسیاری از آن ها به عنوان سبزی صحرایی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله این گیاهان می توان به نعنا، پونه و کاکوتی اشاره کرد. در این مطلب خواص کاکوتی سبزی صحرایی و فواید درمانی آن را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

کاکوتی دارای عطری خوش، خوشبو  و مقوی معده است و برای ضد عفونی کردن مجاری تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه که جز خانواده نعناع است برای خوش طعم کردن ماست و دوغ مورد استفاده قرار می گیرد. خواص کاکوتی همانند آویشن می باشد گیاه آویشن در درمان بیماری های تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد اما فواید درمانی کاکوتی در درمان اختلالات گوارشی از جمله اسهال و دل پیچه نیز موثر می باشد.

 
خواص کاکوتی و مزیت های این گیاه با ارزش

گیاه کاکوتی که در گویش خراسانی ها به آن آنخ نیز گفته می شود ضد نفخ و مقوی معده می باشد. دارای ترکیبات شیمیایی اسانس (پولگون، منتون، ایزومنتون و منتول)، تانن و فلاونویید ها می باشد. این گیاه مقوی معده، قلب، ضد عفونی کننده و تب بر است. برای رفع و درمان تپش قلب و سردرد های یک طرفه مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین برای بند آمدن خون از بینی موثر است. تمام بخش های این گیاه قابل استفاده می باشند. شما می توانید از برگ های آن در ماست و دوغ استفاده کنید اما بذر آن به عنوان دارو در نظر گرفته می شود. در ادامه خواص مهم کاکوتی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

کاکوتی دارای طبعی گرم می باشد.برگ های گیاه کاکوتی برای ملایم کردن سینه و بند آمدن اسهال مورد استفاده قرار می گیرند.از دیگر فواید کاکوتی می توان به مقوی معده و ضدعفونی کننده دستگاه تنفس اشاره کرد. بهتر است یک ساعت پس از صرف غذا دم کرده آن را بنوشید.

 

از آنجا که دارای خاصیت بادشکن می باشد جوشانده کاکوتی برای درمان نفخ معده مورد استفاده قرار می گیرد.برای رفع عفونت های بدن و درمان سکسکه و تنگی نفس مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 

خواص کاکوتی همچنین برای سلامت صفرا مفید است. برای بهبود سلامت صفرا صبح و عصر به جای چایی آن را میل کنید. ۳ گرم از آن را در ۲۰۰ سی سی آب بجوشانید و اجازه دهید برای ۲۰ دقیقه دم بکشد.

 

قاعده آور و خلط آور است و همچنین دارای ویژگی باد شکن می باشد. برای رفع باد و یا گاز معده پس از غذا دم کرده آن را میل نمایید. برای تنظیم قاعدگی ۳ گرم از آن را در ۱۵۰ سی سی آب جوشانده و سه بار در روز از آن استفاده کنید.

 

برای تقویت قلب آن را به صورت جوشانده مصرف کنید. ۲ گرم از آن را در ۱۵۰ سی سی آب بجوشانید و پس از ۲۰ دقیقه که دم کشید پس از غذا آن را بنوشید.

 

جوشانده آن برای درمان بیماری های مختلف از جمله تب مالت مورد استفاده قرار می گیرد.باعث جذب بهتر غذا شده و تاثیری منفی بر آهن غذا ندارد.افرادی که دارای بدن ضعیفی می باشند بهتر است حمام کاکوتی بگیرند.

 

از دیگر خواص کاکوتی تقویت نیروی جنسی در آقایان است.

 
خواص کاکوتی در طب سنتی و فواید درمانی و دارویی آن

 

مصرف این گیاه به افراد مبتلا به کیسه صفرا و عوارض کبدی توصیه می گردد.یکی دیگر از خواص کاکوتی تسکین درد و رفع ناراحتی های مختلف می باشد از جوشانده آن برای تسکین درد ها استفاده کنید.برای درمان سرماخوردگی ششی موثر است و استفاده از آن باعث آرام شدن سرفه می شود.

 

بدلیل دارا بودن خاصیت محرک کننده، هضم غذا را آسان می سازد. پس از غذا جوشانده آن را بنوشید این عمل در جذب آهن به بدن هیچ گونه اختلالی ایجاد نمی کند.

 

استفاده از جوشانده این گیاه دارویی برای درمان رماتیسم، سیاتیک و نرمی استخوان توصیه می شود. همچنین می توانید ۳ گرم از آن را در ۳ لیتر آب جوشیده شده ریخته و آن را در وان قرار دهید سپس در وان بنشینید. برای درمان سیاتیک می توانید این گیاه را به صورت ضماد روی محل سیاتیک قرار دهید.برای درمان ورم لوزه ها می توانید جوشانده آن را غرغره کنید.

 

برای درمان سیاه سرفه ۵ گرم از آن را در ۳۰۰ سی سی آب بجوشانید و روزی سه بار آن را مصرف کنید.برای درمان برونشیت مزمن ۳ گرم از آن را در ۳۰۰ سی سی آب بجوشانید و روزی ۴ فنجان میل کنید.

 

از دیگر خواص درمانی کاکوتی می توان به نقش آن در درمان خونریزی بینی اشاره کرد. برای بند آوردن خونریزی بینی می توانید از دم کرده آن استفاده کنید بطوری که پنبه ای را به آن آغشته کرده و جلوی بینی قرار دهید.در فصل تابستان برای خنک شدن بدن می توانید از آن به عنوان نوشیدنی استفاده کنید.

 

استفاده از این گیاه دارویی در دوران بارداری منع شده است. برخی از پزشکان طب سنتی می گویند مصرف کاکوتی در درمان نازایی بسیار موثر می باشد. مصرف کاکوتی نباید بطور مداوم و زیاد باشد پس از هر ۶ روز مصرف آن یک روز از استفاده از آن خودداری کنید.

طریقه مصرف عرق کاکوتی
 
عرق کاکوتی را بعد از هر غذا همراه با نصف لیوان آب میل نمائید. همچنین در صورت دسترسی به گیاه تازه میتوان آن را خشک و مانند چای دم کرده و مصرف نمود. برای تهیه چای کاکوتی، سه نوبت در روز در هر نوبت ۱ قاشق چایخوری (۲ تا ۳ گرم) از پودر گیاه را در ۱ فنجان آب جوش بریزید، پس از مدت ۱۰ دقیقه آن را صاف و بعد از غذا میل کنید.
 
مضرات مصرف عرق کاکوتی
 
مصرف عرق کاکوتی نباید به صورت مستمر و زیاد باشد و بهتر است پس از هر ۶ روز مصرف مداوم، یک روز و پس از هر ۳ هفته مصرف، یک هفته از مصرف آن خودداری شود. همچنین مصرف عرق کاکوتی در دوران بارداری بر جذب آهن بدن تاثیر منفی ندارد.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here