
نی نی تایم :کرونا، قرنطینه، تعطیلی، فاصلهگذاری اجتماعی، فاصلهگذاری هوشمند. اینها و دهها کلمه مشابه دیگر از جمله واژگانی هستند که در روزهای اخیر از چین سوغات ایران و سایر کشورهای دنیا شده است.
جمعی از دانشجویان: ایرادهای فنی سامانه آموزش مجازی رفع شود
جمعی از دانشجویان این دانشگاه با ارسال نامه ای به رئیس دانشگاه، خواستار استرداد شهریۀ دانشجویان شهریهپرداز در دورههای شبانه و پردیس شده اند. این دانشجویان خواهان برطرف شدن ایرادهای فنی سامانه آموزش مجازی هستند. از سوی دیگر آنها درخواست اعمال شرایط سهلگیرانه برای حذف ترم بدون احتساب در سنوات دارند و انتظار دارند مسئلۀ کیفیت نه چندان مطلوب آموزش آنلاین هم به عنوان شرایط حذف ترم بدون احتساب سنوات لحاظ شود.
معاون وزیر ارتباطات: ترافیک اینترنت کلاسهای مجازی رایگان شده است
از مشکلاتی که اغلب دانشجویان این دانشگاه به آن اشاره کرده اند، مشکل هزینه ترافیک اینترنت مورد استفاده برای حضور در این کلاس ها است. حضور چندین ساعتی در هفته در این کلاس ها برای دانشجویان هزینه های بالایی برای تامین اینترنت مورد نیاز دارد. یکی از دانشجویان رشته مدیریت بازرگانی به اسم افشین به عطنا می گوید: «هرچقدر بسته اینترنت می خریم با دو، سه تا کلاس تموم میشه، به نظر من باید فکری به حال این مشکل بشه». او ادامه می دهد: «البته این مشکل برای استادان هم وجود دارد. چون آنها هم باید همزمان با ما آنلاین باشند، فایل بارگذاری کنند و…»
در همین زمینه حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی درباره رایگان شدن سایتهای دانشگاهی گفت: «مقرر شد وزارت علوم سایتهای مورد نظر را به ما اعلام کند و دسترسی به این سایتها برای دانشجویان رایگان شود.»
او درباره علت تاخیر در اجرایی شدن این موضوع اظهار کرد: «وزارت علوم لیستی شامل آدرس، آیپی، نام دامنه و اطلاعات کامل را اعلام کرده که اپراتورها بتوانند این اطلاعات را روی سیستمهایشان تنظیم کنند و ما منتظر کامل شدن لیست بودیم. این اطلاعات دو روز پیش به ما اعلام شد و ما آن را به اپراتورها ارسال کردیم. اقدامات فنی این کار توسط اپراتورها انجام شد تا بتوانند روی سیستمشان ترافیک رایگان را اعمال کنند.»
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین خاطرنشان کرد: «این اقدام توسط همه اپراتورها و سرویسدهندگان اینترنتی از جمله موبایل، ثابت و مخابرات انجام میشود. البته پیش از عید ما به اپراتورها اعلام کردیم که در این زمینه مساعدت کنند، اما اکنون با ارسال لیست، آنها را ملزم به رایگان کردن ترافیک سایتهای مورد نظر کردیم و در صورتی که دانشجویان با خلاف این مورد مواجه شدند، میتوانند آن را اعلام کنند.»
سرعت پایین سامانۀ آموزش مجازی، مشکل اصلی دانشجویان
فاطمه محمدی دانشجوی رشته مدیریت بازرگانی به عطنا می گوید: «یکی از مشکلات سامانه آموزش مجازی، سرعت پایین اون هست. استاد ما یه فایل ویدیویی برای کلاس ارسال کرد، ولی چند ساعت طول کشید تا فایل داخل سامانه قرار بگیره». فاطمه قطعی صدا و تصویر را هم ایراد دیگر سامانه عنوان می کند و می گوید: «اوایل موقع تدریس استاد، صدا خود به خود قطع میشد، البته الان بهتر شده».
محمدرضا رحیمی هم به عطنا می گوید: «به نظر من باید کلاً این ترم تحصیلی رو حذف کنن. چون کلاس های آنلاین کیفیت کلاس های حضوری رو ندارن یا حداقل به دانشجوها سنوات مجاز بدن.»
معاون آموزشی وزیر علوم: قطعاً کاستیهایی در آموزش فراگیر الکترونیکی داریم
علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزیر علوم در ارتباط با حذف ترم تحصیلی جاری می گوید: «درباره حذف نیمسال تحصیلی نمیتوان دستور یکسانی به همه دانشگاهها داد، زیرا شرایط آموزشها در هر دانشگاه، متفاوت است. برای مثال وقتی در دانشگاهی کلاسها به صورت غیرحضوری با برنامهریزی در جریان است و استقبال دانشجویان از کلاسها خوب بوده، کیفیت کلاسها رو به بهتر شدن است و مسئولان دانشگاه هم از روند برگزاری کلاسها رضایت دارند، چرا باید دستور یکسان حذف ترم به همه دانشگاهها بدهیم؟ قطعاً کاستیهایی در این تجربه آموزش فراگیر الکترونیکی که برای اولین بار در این سطح در کشور اجرا شد وجود دارد و ما هم همواره بر بهبود کیفیت آموزش تاکید داریم.»
درسهای عملی با سامانۀ مجازی یاد گرفته نمیشوند!
عاطفه خود را دانشجوی رشته ارتباطات معرفی می کند و معتقد است: «بعضی از واحدهای درسی ما عملی است و نیازمند کار حضوری، تمرین و پژوهش میدانی است. با کلاس آنلاین این واحدها یاد گرفته نمی شوند. به نظر من باید بعد از بازگشایی دانشگاه ها، کلاس های عملی در اولویت قرار بگیرند.»
در همین زمینه خاکی صدیق معتقد است: «دانشگاه ها برای برگزاری کلاسهای عملی در ترم بعد یا در تابستان برنامهریزی کرده اند و با چند هفته اضافه ترم را به پایان میرسانند.»
دانشجوی دیگری که خود را ترم پنج علوم سیاسی معرفی می کند، معتقد است: «کلاس های مجازی از این نظر که نیاز به طی کردن مسیر و صرف هزینه و زمان رفت و برگشت ندارد، بسیار در امر زمان صرفه جویی می کند و اینکه از هر نقطه ای قابل دسترسی است نکته بسیار مفیدی است.»
برای نوشتن پایاننامه و رساله مشکل داریم
مریم رضایی، دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد که مشغول تدوین پایان نامه اش بوده و درگیر تعطیلی حضوری در دانشگاه ها شده است، می گوید: «برای نوشتن پایان نامه، دسترسی به منابع پژوهشی مختلف و ارتباط رودر رو با استاد راهنما و مشاور حرف اول را می زند، که متاسفانه این امکان را از دست داده ایم.»
در این زمینه بنا بر اعلام کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه علامه طباطبائی، در راﺳﺘﺎی اﻓﺰاﯾﺶ و ﺑﻬﺒﻮد دﺳﺘﺮﺳﯽ ﺑﻪ ﭘﺎﯾﮕﺎه ﻫﺎی اﻃﻼﻋﺎﺗﯽ و اﻣﮑﺎن دﺳﺘﺮﺳﯽ ﺑﻪ ﺑﯿﺶ از ۸۰ عنوان پایگاه اطلاعاتی پیوسته، متن کامل بیش از ۵۴ هزار عنوان نشریه تمام متن و یک میلیون و ۵۰۰ هزار عنوان کتاب الکترونیکی فراهم شده است که این امکان از طریق منوی «دﺳﺘﺮﺳﯽ ﭘﺎﯾﮕﺎه ﻫﺎ» پورتال روابط عمومی این دانشگاه در دسترس است.
برخی از استادان، محتواهای آموزشی از پیش تهیه شده ندارند
دانشجوی دیگری که خود را بی نام و دانشجوی کارشناسی رشته حقوق معرفی کرده است، معتقد است: «استادان باید محتواهای آموزشی لازم را داشته باشند تا در صورت بروز چنین رویدادهایی با این مشکلات مواجه نشویم. محتواهای آموزشی مناسب در این شرایط بهترین کمک را به دانشجویان می کند که از درس هایشان عقب نیفتند.» البته او این پیشنهاد را هم داده است که این محتواها می تواند شامل فیلم، پاورپوینت، پی.دی.اف، وویس و… باشد.
حمیدرضا رحمانی زادۀ دهکردی، استاد دانشگاه علامه طباطبائی با این دانشجو موافق است و معتقد است: «کلاس های مجازی در حوزه تولید محتوا باعث خلق درسنامه های جدید شده است که با محتواهای دیگر تفاوت هایی دارد و ماندگارتر است.»
رحمانی از دانشجویان دانشکده حقوق و علوم سیاسی، پیرامون کیفیت سامانه آموزش آنلاین معتقد است: «به نظر می رسد، مسئلۀ بار ترافیکی تا حدود زیادی حل شده و مشکل اصلی، سیستمی است که استادان جهت برگزاری کلاس هایشان استفاده می کنند.»
او ادامه می دهد: «به طور مثال یک سری از استادان مجموعاً چهار جلسه کلاس را در این هفته برگزار کردند که در همه موارد کیفیت صدا تا حدود خیلی زیاد، خوب بود، علیرغم اینکه زمانی که این کلاس ها برگزار شد حجم ترافیک سامانه به نظر میآمد که بالا بوده باشد، اما به هرحال این کلاس ها به خوبی برگزار شد و مجموعاً ۱۰ دقیقه قطعی صدا داشتیم.»
استادان سیستمهای مورد استفاده خود را ارتقا دهند
این دانشجو معتقد است: «به نظر مشکل اصلی، سیستم ضبط صدا و دستگاهی است که برخی از استادان مورد استفاده قرار میدهند و نه حجم ترافیک. پیشنهاد این است که استادان علاوه بر لپ تاپ، از تلفن همراه هم جهت برگزاری کلاس در سامانه استفاده کنند. دیروز یکی از استادان با گوشی وارد سامانه شد و کیفیت صدا هم خیلی خوب بود.»
رحمانی اظهار می کند: «با توجه به اینکه فایل های صوتی ضبط شده به کندی در سامانه بارگذاری می شود، استادان می توانند همزمان که مشغول به تدریس در سامانه هستند با گوشی خود مطالب را در قالب وُویس در پیام رسان های گروهی هم ارسال کنند. طبیعتاً با این کار، این مشکل هم رفع خواهد شد. از طرفی چون حضور و غیاب ها هم توسط سیستم سامانه و هم توسط خود استادان انجام می شود، نگرانی بابت بی توجهی دانشجویان به سامانۀ دانشگاه و تکیه بر پیام رسان ها نیز محلی از اعراب نخواهد داشت.»
لطفاً ساعات کلاسها را تغییر ندهید!
مسئله مهم دیگری که این دانشجو به آن اشاره می کند این است که در برخی موارد دیده می شود استادان ساعات تدریس خود را تغییر می دهند و طبق برنامه انتخاب واحد عمل نمیکنند. او می گوید: «اگر این مسئله گسترش یابد، بی نظمی بسیار بزرگی رقم خواهد خورد و تداخل کلاس ها با توجه به این که دانشجویان هر کلاس از ورودی های مختلف هستند، بسیار زیاد خواهد شد. لذا اگر استادان بر اساس همان زمان بندی اعلامی در دوران انتخاب واحد عمل کنند، بسیار عالی خواهد شد.»
سید مرتضی آل سیدغفور، دبیر شورای صنفی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی هم به عطنا می گوید: «در شرایطی که بحران کرونا تمام کشور را درگیر کرده است، دانشجویان هم شرایط موجود را درک می کنند و آماده همکاری هستنند، اما متاسفانه برخی تصمیمات غیر قابل اجرا دانشجویان را دلسرد می کند و خاصه در مورد آموزش مجازی دانشجویان آماده همکاری هستند. یک شبه، مجازی شدن درس ها باعث قربانی شدن کیفیت دروس شده و فلسفه آموزش را زیر سوال خواهد برد. گاهی دانشجویان فکر می کنند که دانشگاه به فکر تمام کردن ترم به هر قیمتی است در این زمینه دانشگاه باید با عملکرد خود دیدگاه دانشجویان را تغییر دهد.»