راهنمای مصرف دارو در سالمندی

راهنمای مصرف دارو در سالمندی

والدین سالمندتان برای درمان چندین بیماری مزمن نزد پزشک می روند و آخرین معاینه ها باعث نگرانی اشان می شود. فشارخون دوباره بالا رفته و دیابت از کنترل خارج شده است. کابینت دارویشان به انبار انواع داروها تبدیل شده است. داروهایی که هنوز پلمب آن باز نشده، داروها و مکمل های «OTC» و پلاستیکی پر از قرص های رنگی! از این وضعیت معلوم است که والین شما نیاز به کمک دارند.حال چه باید کرد.داروسازتان مهمترین اقداماتی که میتوانید انجام دهید را به شما گوشزد مینماید.

فهرست تهیه کنید:

از قرص های تجویز شده، قرص های «OTC»، ویتامین ها و مکمل های گیاهی که مصرف می کند، فهرست تهیه کنید.

به برچسب ها توجه کنید:

گاه فرد همزمان شربت سرفه و سرماخوردگی حاوی استامینوفن مصرف می کند؛ بدون این که متوجه شود این مواد حاوی تیلینول (-استامینوفنTylenol) است. کمی بعد آن فرد برای برطرف کردن درد چند قرص استامینوفن مصرف می کند. این تنها یک نمونه مصرف داروی اضافه است. این نکته را بدون خواندن برچسب ها نمی توان فهمید. از آن جا که قدرت بینایی والدین مسن کم شده است، بهتر است بروشور داروها را با دقت مطالعه کنید.

با داروخانه، داروها را کنترل کنید:

پس از تهیه لیست کامل داروها آن را با مسئول داروخانه در میان بگذارید تا داروهای اضافه، دارای عوارض و… را جدا کند. به عنوان مثال شاید مادر شما قرص خواب مصرف می کند که حاوی دیفن هیدرامین است و این امر می تواند منجر به زمین خوردن وی شود. مدت ماندگاری دارو در بدن بزرگسالان نسبت به جوانان بیشتر است زیرا در بدن آنها کندتر می شکند؛ از این رو دارویی که احساس خستگی خفیفی در فرد جوان ایجاد می کند می تواند در فرد مسن احساس گیجی به وجود آورد.همچنین باید به این نکته توجه کرد که مصرف داروهای شیمیایی با گیاهان دارویی ممکن است عوارضی داشته باشد.

داروها را مرتب کنید:

مصرف داروهای متعدد، باعث سردرگمی می شود. از طرف دیگر، در خصوص بیماری هایی مانند سرطان و اختلالات کبدی و کلیوی، تغییر دادن برنامه دارویی می تواند کمی پیچیده باشد.

مصرف همزمان چند دارو:

مصرف همزمان چند دارو علاوه بر مشکل قورت دادن، باعث دلهره سالمند می شود. پس از پزشک سوال کنید چگونه می توان دارو را طی روز تقسیم کرد یا به گونه دیگری مصرف کرد. آیا می توان برخی داروها را به شکل شربت مصرف کرد؟ یا می توان برخی ها را پودر و به غذا اضافه کرد؟

قبل از هر تغییر با پزشک یا پرستار او مشورت کنید:

برای کنترل اضطراب آلپرازولام ویا داروئی از خانواده بنزودیازپینهاتجویز می شود اما به نظر شما این دارو باعث خواب آلودگی زیاد می شود بنابراین سرخود تصمیم می گیرید که به جای هر روز، روز در میان مصرف شود.دراین شرایط بهتر است که این موضوع را با پزشک یا پرستار وی درمیان بگذارید.

جعبه قرص مناسب انتخاب کنید:

می توانید از جعبه های متنوع برای مشخص کردن قرص های روزانه یا هفتگی استفاده کنید.

انتظار واکنش از والدین:

پرستار بودن و فرزند بودن، ۲ موضوع مختلف است و موقعی که فرزند نقش پرستار را ایفا می کند، ممکن است این وظیفه توسط والدین پذیرفته نشود بنابراین باید آن ها را در تصمیم گیری ها مشارکت دهید تا حس کنند که هنوز کنترل امور زندگی شان را در دست دارند.

مهمترین نکات مورد توجه:

-دارویی که احساس خستگی خفیفی در فرد جوان ایجاد می کند می تواند در فرد مسن احساس گیجی به وجود آورد.

مصرف همزمان چند دارو علاوه بر مشکل قورت دادن، باعث دلهره سالمند می شود.

-اکثر افراد فکر می کنند داروهای گیاهی عارضه جانبی ندارند، در حالی که داروهای گیاهی نیز مانند سایر داروها در صورت مصرف غلط یا بی رویه باعث بروز عارضه جانبی می شوند، همچنین ممکن است با دیگر داروهای مصرفی تداخل داشته باشند، بنابراین لازم است حتماً با توصیه پزشک مصرف شوند.

داروهایی که سالمندان مصرف می کنند به خصوص برخی مانند دیگوکسین و وارفارین باید دقیقاً طبق دستور پزشک و به همان اندازه مصرف شوند، مصرف کمتر یا بیشتر می تواند فرد سالمند را دچار عوارض جدی و خطرناک کند.ودر پایان آنکه استفاده از رژیم های دارویی ساده ، توضیح و نوشتن دقیق دستورات مصرف ، انتخاب و تجویز کمترین تعداد اقلام دارویی ، آغاز دوره درمان با مقادیر کم دارو و افزایش با احتیاط در صورت لزوم ،  استفاده از القاب ساده و شناخته شده دارو نظیر قرص قلب و استفاده از داروهایی که باز و بسته کردن آنها نیاز به مصرف انرژی و تقلای زیادی نیست از جمله مهمترین توصیه های پزشکی در تجویز و کاربرد داروها برای سالمندان میباشد.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here