ورزش و بارداری

ورزش کردن نه تنها برای مادران باردار مناسب است، بلکه برای جنین نیز مفید خواهد بود. ولی به دلیل اینکه دوران بارداری، دوران حساسی است باید تحت نظر پزشک خود هر ورزشی را شروع کنید.
 

بسیاری از افراد بر این باورند که یک زن باردار، باید تمام فعالیت ها و ورزش هایی را که قبل انجام می داده است کنار بگذارد و تنها به استراحت بپردازد. اما امروزه این نظریه کاملا مردود شده است.

مادران باردار باید برای به دنیا آوردن فرزندی سالم و شاداب، علاوه بر داشتن تغذیه مناسب، باید ورزش را نیز در برنامه های روزانه خود بگنجانند.

 

حرکت اول

کف دست‌ها و یک زانوی خود را روی تشک قرار دهید. به طوری که کمرتان کاملا صاف باشد. پای دیگرتان را به صورت مایل روی تشک بگذارید. به صورتی که پنجه پایتان روی تشک قرار بگیرد. حالا پنجه پایتان را از روی تشک بالا ببرید. طوری که پا و کمرتان در یک راستا قرار داشته باشند.

۵ ثانیه در این حالت بمانید و حرکت را با پای دیگرتان تکرار کنید. این حرکت را با روزی ۵ بار شروع کنید و کم‌کم به ۲۰ بار در روز برسانید.

حرکت دوم

به پهلوی چپ دراز بکشید. آرنج و کف دست چپتان را روی تشک بگذارید. پای چپ خود را کاملا صاف روی تشک قرار دهید. حالا کف دست راستتان را هم روی تشک بگذارید و کف پای راست خود را جلوی ران پای چپتان روی تشک قرار دهید.

۸ تا ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید. به پهلوی راستتان دراز بکشید و همین کارها را تکرار کنید. این حرکت را هم از روزی ۵ بار شروع کنید و کم‌کم به ۲۰ بار در روز برسانید.

 

حرکت سوم

به پهلوی چپ دراز بکشید و کف دست چپتان را زیر سر خود قرار دهید. کف دست راستتان را روی تشک و درست مقابل شکمتان بگذارید. زانوی چپتان را به عقب خم کنید. پای راست خود را به صورت کاملا صاف و کشیده روی پای چپ بگذارید.

حالا کمی پای راستتان را بالا بیاورید و ۵ ثانیه در همین حالت بمانید. حرکت را با پای مقابل‌تان هم تکرار کنید و ۵ تا ۱۰ بار در روز این کار را انجام دهید.

حرکت چهارم

سرپا بایستید و پاهایتان را به عرض شانه‌هایتان از هم باز کنید. انگشت‌های هر دو دست خود را در هم قفل کنید و کف دست‌هایتان را کاملا به هم بچسبانید. حالا دست‌های در هم گره خورده‌تان را مقابل قفسه‌سینه خود قرار دهید و تا جایی که زور دارید، آنها را به هم فشار دهید.

تا ۵ بشمارید و ۲ ثانیه استراحت کرده و دوباره حرکت را تکرار کنید. شما می‌توانید ۱۰ بار در روز این کار را انجام دهید و به مرور به ۲۰ بار هم برسانید.

حرکت پنجم 

بنشینید و کف پاهایتان را به هم بچسبانید. حالا دست‌هایتان را به صورت کاملا صاف و مستقیم نگه دارید؛ به طوری که پشت دست‌هایتان رو به بالا باشد.

۵ ثانیه در این حالت بمانید و بعد کمی کمرتان را به سمت عقب متمایل کنید و ۵ ثانیه هم در این حالت باقی بمانید.

حرکت ششم

سرپا بایستید و پاهایتان را کمی بیشتر از عرض شانه‌هایتان باز کنید. دست‌های خود را در راستای بدن و در کنار پهلوهایتان قرار دهید. حالا خیلی آهسته زانوهایتان را خم کنید و حالت نیمه‌نشسته به خود بگیرید.

۸ ثانیه در این حالت بمانید و پس از ۲ ثانیه استراحت، دوباره حرکت را تکرار کنید. این حرکت هم باید از روزی ۵ بار شروع شود و به روزی ۲۰ مرتبه برسد.

حرکت هفتم

به پشت دراز بکشید و زانوهایتان را خم کنید. کف هر ۲ پایتان را روی تشک قرار دهید. حالا دست‌هایتان را به صورت کاملا کشیده، موازی ران پایتان بالا بگیرید و شانه‌هایتان را از تشک جدا کنید.

سعی کنید که ۵ ثانیه در این حالت بمانید و نفس عمیق هم بکشید.
روزی ۱۰ بار این حرکت را انجام دهید.
انجام دادن این حرکت ورزشی هم مانند حرکت پنجم، بعد از ۳ ماهه اول بارداری به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود.
 

Exercise and Pregnancy

برخی از فواید ورزش کردن در دوران بارداری عبارتند از :

 

– جلوگیری از کمردرد بارداری

– افزایش میزان انرژی بدن و در نتیجه شادابی بیشتر مادر
– جلوگیری از افزایش بیش از حد وزن مادر
– کاهش خطر ابتلا به دیابت حاملگی و فشار خون بالا

 

در ادامه با بهترین ورزش های دوران بارداری آشنا خواهیم شد.
۱- شنا

یکی از بهترین ورزش های دوران بارداری، شنا می باشد. شنا، درد مفاصل مثل درد کمر را در این دوران تسکین می دهد.

نکته مهم در ارتباط با این ورزش این است که باید در انتخاب یک استخر بهداشتی و سالم دقت لازم را داشته باشید.
استخرهای غیر بهداشتی آلودگی هایی را در ناحیه رحم به وجود می آورند که برای سلامت جنین مضر است.

 

۲- دوچرخه ثابت

اگر هر روز از دوچرخه ثابت استفاده کنید مفید می باشد. البته باید در نظر داشته باشید که به آرامی پا بزنید و از پا زدن سریع که ضربان قلب را به سرعت بالا می برد، اجتناب کنید.

پا زدن آهسته کمک می کند تا ماهیچه های لگن و ران تقویت شوند که برای انجام زایمان طبیعی مفید است.

سه ماهه اول و سوم بارداری بسیار حساس می باشند. بنابراین از انجام خودسرانه ورزش در این دوران اجتناب کنید.
 
۳- پیاده روی سریع

پیاده روی سریع ورزشی است بین پیاده روی و دویدن. این ورزش به سفت شدن عضلات مادر کمک زیادی می کند. این ورزش یکی از بهترین ورزش هایی است که بدون وجود هیچ گونه امکاناتی، مادر می تواند انجام دهد.

 
اگر تازه می خواهید این ورزش را شروع کنید، ابتدا ۲ تا ۳ بار در هفته انجام دهید و با هر بار تکرار آن، زمان بیشتری به آن اختصاص دهید.

 

۴- پیاده روی در آب

در یک استخر بهداشتی، علاوه بر شنا کردن می توانید به پیاده روی در آب نیز بپردازید.

پیاده روی در آب ماهیچه های لگن و ران را قوی می کند.

 

۵- ورزش کگل

ورزش کگل سبب تقویت عضلات ناحیه لگن می شود. این ورزش بدین گونه است که ماهیچه های ناحیه لگن خود را سفت و منقبض می کنید و این کار را برای ۵ ثانیه ادامه دهید سپس استراحت کنید.

این ورزش را ۱۰ بار در روز و هر بار ۵ مرتبه انجام دهید.
مزیت این ورزش این است که در هر جایی و هر زمانی قابل انجام است.

Exercise and Pregnancy

۶- یوگا

یوگا ماهیچه های بدن را تقویت می کند و سبب آرامش فرد می شود.

یوگا برای تمرین زایمان طبیعی می تواند بسیار مناسب باشد.
ولی به یاد داشته باشید که از تمرینات سرعتی یوگا استفاده نکنید و تنها ورزش های سبک مناسب دوران بارداری را انجام دهید.
توجه داشته باشید که بعد از سه ماهه اول بارداری، از دراز کشیدن روی پشت خود خودداری کنید.
اگر به مربی یوگای خود اطلاع دهید که باردار هستید، ورزش های مناسب این دوره را به شما آموزش می دهد.

۹ نکته درباره ورزش بارداری

۱- اگر قبل از بارداری ورزش می کردید، می توانید تحت نظر پزشک خود به ورزش‌تان در بارداری ادامه دهید. اما اگر تازه تمایل به ورزش کردن را پیدا کرده اید، باید گام به گام و آهسته و با انجام ورزش هایی ملایم شروع کنید تا به جنین آسیبی نرسد.

۲- اگر می خواهید ورزشی جدیدی را شروع کنید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
 
۳- سه ماهه اول و سوم بارداری بسیار حساس می باشند. بنابراین از انجام خودسرانه ورزش در این دوران اجتناب کنید. در سه ماهه اول بارداری به دلیل عدم چسبندگی کامل جنین به دیواره رحم، ورزش های سنگین توصیه نمی شود و حتما باید با مشورت پزشک باشد.
۴- یکی از مزایای مهم ورزش (تحت نظر پزشک) در دوران بارداری، جلوگیری از افزایش وزن بیش از حد مادر می باشد.
 
۵- در دوران حاملگی از عرق کردن بیش از حد و گرمای زیاد دوری کنید.
گرم شدن بیش از حد بدن مادر و عرق کردن زیاد او به ویژه در سه ماهه اول بارداری می تواند به ضرر جنین باشد.
بنابراین با نوشیدن مقدار زیادی مایعات قبل و حین و بعد از ورزش، به جلوگیری از افزایش دمای بدن خود کمک کنید.
همچنین از رفتن به محیط های گرم مثل سونا و حمام آب داغ جدا خودداری کنید، زیرا به جنین آسیب می رساند و در سه ماهه آخر بارداری، خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد.

به مادران باردار توصیه می شود از انجام ورزش هایی که به ناحیه لگن و شکم آسیب می رسانند، جدا خودداری کنند، مانند: اسکی، اسکیت، بسکتبال و اسب سواری.
 

۶- از مادرانی که به کوه پیمایی علاقه دارند، توصیه می شود که به ارتفاعات بالا نروند، زیرا در ارتفاعات بالا علاوه بر کاهش میزان اکسیژن که مادر را با مشکلات تنفسی روبرو می کند، ممکن است عوارضی مانند نقص های مادرزادی جنین و سقط جنین ایجاد شوند.

۷- به مادران  باردار توصیه می شود که از ورزش های پرخطر مانند غواصی جدا خودداری کنند.
 
۸- به مادران باردار توصیه می شود از انجام ورزش هایی که به ناحیه لگن و شکم آسیب می رسانند، جدا خودداری کنند، مانند اسکی، اسکیت، بسکتبال و اسب سواری. 
۹- ورزش باعث کاهش استرس نیز می شود. همانطور که می دانید دوران بارداری دوران پر استرسی است که با ورزش کردن می توان آن را کنترل کرد.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here