مراحل انجام ایمپلنت

ایمپلنت دندان چیست؟

با توجه به اینکه ایمپلنت ثابت دندانی داخل استخوان دندان در فک قرار می گیرند، می توانند یک نقطه اتکای با ثبات برای دندان های مصنوعی و راه حلی برای رفع فاصله بین دندانها  باشند. دندان های مصنوعی و پل هایی که بر روی ایمپلنت ها قرار می گیرند لیز نمی خورند یا در دهان شما حرکت نمی کنند در واقع ایمپلنت و کاشت دندان با لیزر روشی جداگانه است . این موضوع یک مزیت با اهمیت بسیار در زمان غذا خوردن و صحبت کردن و حتی لبخند زیبا است. این پایه های محکم به عملکرد دندان های مصنوعی و پل ها و نیز روکش های خاص قرار داده شده بر روی آن ها کمک موثر می کنند و به این ترتیب فرد احساس طبیعی تری در مقایسه با زمانی دارد که از پل ها و دندان های مصنوعی سنتی استفاده می کند.

برای برخی افراد، استفاده از پل ها و دندان های مصنوعی معمول ساده و راحت نیست یا حتی گاهی اوقات غیر ممکن است. دلیل این موضوع وجود زخم، استخوان بندی ضعیف یا ایجاد محدودیت در عملکرد دهان است. علاوه بر این، پل های قدیمی باید به دندان های کناری در دو طرف دندان های از بین رفته متصل شوند. یک مزیت تقبل هزینه ایمپلنت دندان این است که دیگر نیازی به استفاده از دندان های کناری برای نگه داشتن دندان های جدید جایگزین شده در دهان وجود ندارد. برای کاشت دندان، لازم است که شما لثه های سالمی داشته باشید و استخوان کافی برای کاشت دندان ایمپلنت در دهان وجود داشته باشد. علاوه بر این لازم است که شما این ساختار را سالم نگه دارید. به همین خاطر رعایت مناسب بهداشت دهان و ملاقات منظم بادندانپزشک از عوامل حیاتی در نگهداری و موفقیت بلند مدت این روش می باشد. کاشت ایمپلنت دندان جلو نیز به همین روش انجام می شود.

دلایل کاشت دندان

بسیاری از دلایل با اهمیت برای توجیه لزوم جایگزینی دندان های از بین رفته با ایمپلنت دندان به شرح زیر وجود دارد:

  • وجود همه دندان ها در دهان می تواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. به این ترتیب شما دیگر نگران توجه دیگران به دندان های از بین رفته خود نخواهید بود.
  • هنگامی که دندان ها از بین می رود، ناحیه استخوان فک که این دندان ها را نگه می دارد شروع به از بین رفتن می کند.
  • انجام ایمپلنت دندان به حفظ این استخوان و ظاهر فک شما کمک می کند. پس از کشیدن یا در کل نبودن دندان، دندان‌های اطراف جابجا و به سمت حفره‌های خالی دندان کج می‌شود. برخی بیماران برای رفع این مشکل پیش از کاشت دندان درمان ارتودنسی را برای اصلاح جابه‌جایی دندان‌ها شروع می‌کنند. ارتودنسی قبل از ایمپلنت برای بیمارانی مفید است که به دلایل مادرزادی یک یا چند دندان ندارند؛ برای مثال برخی بیماران به صورت مادرزادی فاقد دندان‌های آسیای شیری بالایی هستند، در این صورت ممکن است در دهان فضای کافی برای کاشت دندان در جایی که هیچ‌گاه دندانی نبوده، وجود نداشته باشد. اما به کمک ارتودنسی و کاشت دندان می‌توان دندان‌ها را به مرور زمان حرکت داد تا فضای لازم برای ایمپلنت ایجاد شود.
  • از دست دادن دندان می تواند بر کیفیت جویدن غذا و نوع غذاهایی که شما امکان خوردن آنها را دارید، تاثیر داشته باشد. بعضی افرادی که دندان های آنها از بین رفته است رژیم غذایی ضعیف دارند و به این ترتیب ممکن است سلامت کلی آنها تحت تاثیر قرار گیرد. میوه ها و سبزیجات خام نیازمند جویدن بیشتر هستند. به همین خاطر کسانی که با جویدن مشکل دارند ممکن است از مصرف آنها خودداری کنند. سایر انتخاب ها، همچون مخلوط کردن، پوره کردن و آب گرفتن نیز همواره قابل استفاده نیستند.
  • از دست دادن دندان ها می تواند وضعیت گاز گرفتن آنها را تغییر دهد. تغییر در وضعیت گاز گرفتن می تواند باعث ایجاد مشکلات خاص برای مفصل فک شود که در اصطلاح تخصصی به آن مفصل گیجگاهی یا تحتانی نیز گفته می شود.
  • از دست دادن دندان ها می تواند وضعیت صحبت کردن و طرح لبخند شما را تحت تاثیر قرار دهد و به این ترتیب اعتماد به نفس شما را کاهش دهد.
انواع

امروزه اکثر ایمپلنت های دندان از تیتانیوم ساخته می شوند که فلزی دارای کیفیت بالا است و می تواند برای این منظور بسیار مناسب باشد. تیتانیوم یک لایه نازک بر روی سطح خود ایجاد می کند که از آن در برابر خوردگی حفاظت می کند. این لایه در برابر اسید، ترکیبات نمک و اکسیژن مقاوم است. علاوه بر این تیتانیوم تقریباً بطور کامل غیر مغناطیسی است و نسبت به وزن آن کاملاً مقاوم است.

مهمتر اینکه بدن انسان ایمپلنت دندان تیتانیوم را به عنوان اجسام خارجی پس نمی زند. البته رعایت نکردن نکات مهی از جمله سیگار کشیدن ، می تواند باعث جوش نخوردن ایمپلنت شود. هنگامی که ایمپلنت دندان تیتانیوم در استخوان کاشته می شوند، استخوان در یک فرآیند به نام الصاق استخوانی اطراف آن رشد کرده و گسترش پیدا می کند. نوع تیتانیوم دارای انواع مختلف سطوح هستند که شامل اسید اچ، اسپری پلاسما و پوشش هیدروکسی آپاتیت است. هیدروکسی آپاتیت ماده ای است که استخوان از آن ساخته می شود. این ماده در فرآیندی به نام اتصال زیستی به استخوان متصل می شود. انواع ایمپلنت دندان شامل موارد زیر هستند:

  • ایمپلنت ریشه ای شکل: این مدل رایج ترین نوع کاشت ایمپلنت است که برای بیماران استفاده می شود. نوع ریشه ای شکل در اصطلاح درون استخوانی یا درون ریشه ای نیز گفته می شود، به این معنی که این نوع در استخوان قرار می گیرند. این مدل شبیه پیچ ضخیم یا مخروط است و دارای پهنا و طول متفاوت می باشد. برای موفقیت آمیز بودن آن، نیاز به ایجاد عمق و عرض کافی در استخوان برای فراهم کردن پایه مطمئن برای آن وجود دارد. دندان پزشک شما درباره نوع  مناسب برای استفاده بر اساس کیفیت استخوان فک و نوع روکش دندان، پل یا دندان مصنوعی که قرار است بر روی آن قرار بگیرد تصمیم گیری خواهد کرد.
  • نوع دارای چارچوب راموس: این نوع را در صورتی می توان استفاده کرد که استخوان فک پایین برای استفاده از مزایای ایمپلنت دندان ریشه ای شکل بسیار نازک باشد یا قصد داشته باشیم از ایمپلنت ساب پریواستیل استفاده کنیم. این مدل دارای چارچوب راموس در گوشه عقب استخوان فک در دهان (یعنی نزدیک دندان عقل) و نزدیک چانه قرار می گیرد. هنگامی که آن در محل قرار گرفت و بافت اطراف آن ترمیم شد، یک میله فلزی نازک در اطراف بالای لثه قابل رویت خواهد بود. دندان های مصنوعی در ادامه به صورتی ساخته می شوند که متناسب با این میله باشند. این نوع همچنین می توانند فک ضعیف را تثبیت کرده و از ایجاد شکستگی در آن جلوگیری نمایند.

 

شرایط

اولین قدم برای کاشت ایمپلنت دندان ملاقات با یک دندان پزشک حرفه ای برای انجام معاینات لازم است. ارزیابی اولیه در این حالت شامل بررسی وضعیت دهان و دندان های شما و بررسی کامل سابقه درمانی و مشکلات دندان است. در این مرحله معمولاً از دندان ها عکس رادیولوژی تهیه می شود. این عکس می تواند اطلاعات مناسبی را درباره مقدار استخوان موجود در فک و شکل آن و نیز محل اعصاب و سینوس ها در اختیار دندان پزشک قرار دهد تا بتواند درمان های ضروری قبل از کاشت دندان را انجام دهد. اکثر افراد کاندیدهای مناسب برای استفاده از ایمپلنت دندان هستند. شرایط کاشت ایمپلنت دندان به شرح زیر می باششد:

  • لثه های سالم داشته باشد
  • استخوان کافی برای نگه داشتن ایمپلنت در فک خود داشته باشد. بعضی افراد که استخوان فک خود را از دست داده اند نیز می توانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند، اما ابتدا لازم است استخوان از بین رفته با استفاده از روش های درمانی مناسب تجدید و ترمیم شود.
  • تعهد برای مراقبت بسیار مناسب از دندان های کاشته شده. در این حالت لازم است دندان ها و لثه ها به صورت روزانه مسواک زده و نخ دندان کشیده شود. علاوه بر این ملاقات منظم با دندان پزشک در این رابطه از اهمیت خاص برخوردار است.
کاشت ایمپلنت دندان برای افراد زیر توصیه نمی شود:
  • افراد سیگاری
  • افرادی که به بیماری های خود ایمنی مبتلا هستند یا از داروهایی استفاده می کنند که این شرایط را به همراه دارند
  • افرادی که از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن استفاده کرده اند
  • کسانی که دیابت کنترل نشده دارند.
روش و مراحل

bridge implants

بعضی افراد به دنبال استفاده از ایمپلنت برای جایگزینی با دندان های از بین رفته در طول مدت زندگی خود هستند. سایرین ممکن است نیاز به ایمپلنت دندان برای جایگزینی با دندان هایی دارند که به علت پوسیدگی جدی، بیماری پریودنتال (لثه)، عفونت یا وارد شدن آسیب های احتمالی اخیراً کشیده شده اند. در برخی موارد، دندان ها ممکن است کشیده شوند و بطور همزمان با ایمپلنت جایگزین گردند. به هر حال، اگر شما عفونت جدی در ریشه دندان یا لثه های خود دارید، دندان پزشک احتمالاً چند ماه پس از کشیدن دندان ها صبر می کند تا به این ترتیب ناحیه مورد نظر درمان شود.

چگونگی کاشت ایمپلنت دندان بستگی به شرایط شما دارد، به عبارت دیگر اگر شما استخوان کافی برای حمایت از آن را ندارید، ممکن است بتوانید از روش های ترمیم استخوان برای درمان لق شدن دندان و رفع مشکل خود استفاده کنید. این روش درمانی یک روش رایج است که در اصطلاح پیوند استخوان یا حجیم سازی نام دارد. اگر پیوند استخوان انجام شود، شما بین چهار تا هشت ماه برای درمان قبل از کاشت دندان در استخوان فک خود زمان نیاز دارید. در طول این مدت شما می توانید از دندان مصنوعی یا پل (بریج دندان) استفاده کنید و به همین خاطر دندان های از بین رفته شما جایگزین مناسب تا زمان کامل شده دوره بهبود خواهند داشت. در استفاده از پروتز متحرک دندان که مشکلاتی از قبیل لقی، احساس نکردن طعم غذا و سختی تکلم و … را دارد، به دو روش می توان از کاشت دندان یا ایمپلنت جهت برطرف نمودن این مشکلات بهره برد:

  1.  اولین روش استفاده از چهار ایمپلنت با قطر ۲ میلیمتر است در کسانیکه به تحلیل استخوان دندان دچار هستند ، از این ایمپلنت ها پس از قرارگیری در فک ۴ سرتوپی شکل بیرون از لثه می ماند که به وسیله ۴ کاسه قرارگرفته داخل دست دندان به آن متصل می شود و گیر بسیار زیادی به دست دندان می دهد کل این پروسه در یک جلسه ۲ ساعته انجام می پذیرد.
  2. روش دوم استفاده از تعداد ۸ ایمپلنت در فک بالا و ۶ عدد در فک پائین و ساخت پروتز دندان ثابت بر روی این ۱۴ ایمپلنت می باشد که به فرد دندان های ثابتی را می دهد. درمورد هزینه پروتز دندان هم باید گفت: هیچ دو بیمار و دو مورد از پروتز دندان شبیه به هم نیستند، بنابراین تعداد جلسه‌های درمانی، روش‌های مورد استفاده و هزینه اصلاح طرح لبخند ناشی از آن‌ها می‌تواند متفاوت باشد.

اکثر ایمپلنتها با روش فرآیند دو مرحله ای کاشته می شوند، هر چند بعضی از انواع جدید آن را می توان در یک مرحله در فک کاشت. در ادامه فرآیند دو مرحله ای کاشت ایمپلنت دندان توضیح داده خواهد شد:

مرحله اول

در مرحله اول ممکن است برای شما آنتی بیوتیک و مسکن درد قبل از شروع درمان تجویز شود. دندان پزشک شما از مواد بی حسی موضعی استفاده می کند و در صورت نیاز ممکن است داروی آرام بخش نیز بنا به درخواست شما بکار رود. امکان بی حس کردن دهان با استفاده از داروهای خوراکی یا از طریق تزریق داخل رگ بیمار وجود دارد. در این حالت یک سوزن به یک تیوپ کوچک متصل می شود و محتویات آن در رگ بازوی شما تزریق می گردد. روش کاشت ایمپلنت در این مرحله به شرح زیر می باشد.

Melbourne-dental-implants- (1)

برای کاشت ایمپلنت، جراح ابتدا یک شکاف (برش) در لثه های شما ایجاد می کند تا به این ترتیب به استخوان فک دسترسی پیدا کند. دندان پزشک در ادامه یک سوراخ در استخوان ایجاد کرده و  آن را داخل آن قرار می دهد. در ادامه جراح احتمالاً از عکس برداری رادیولوژی استفاده می کند تا به این ترتیب مطمئن شود ایمپلنت دندان به نحو مناسب در محل قرار گرفته است. در نهایت جراح بافت لثه موجود در روی آن را بخیه می زند. زمان لازم برای استفاده از این روش درمانی به عوامل زیر بستگی دارد:

  • تعداد
  • اینکه شما از پیوند استخوان بطور همزمان با کاشت ایمپلنت استفاده کرده اید یا نه

در اکثر موارد، کاشت یک ایمپلنت دندانی نیازمند کمتر از یک ساعت زمان است. شما در طول این مدت مقداری درد احساس خواهید کرد. سطح درد احساس شده در این حالت بستگی به شخص مورد نظر دارد، اما معمولاً این درد از نظر بیماران نسبتاً ملایم و قابل تحمل بوده است. اگر ایمپلنت دندان جلو کاشته شود، دندان پزشک از دندان مصنوعی ثابت یا پل موقت استفاده می کند تا به این ترتیب دهان شما خالی از دندان های از بین رفته نباشد. جراح درباره انتخاب های شما قبل از انجام عمل جراحی صحبت خواهد کرد.

پس از عمل جراحی کاشت دندان، جراح برای شما آنتی بیوتیک و مسکن تجویز می کند. علاوه بر این دستورات لازم به شما جهت مراقبت داده می شود. این دستورات می تواند شامل موارد زیر باشند:

  • آب دهان خود را تف نکنید یا از نی برای نوشیدن استفاده نکنید. همچنین لازم است که در طول درمان از سیگار کشیدن خودداری کنید. انجام این کار می تواند لخته خونی را از محل خود خارج کرده و دوره بهبود شما را طولانی کنید.
  • فقط غذاهای نرم مصرف کنید تا به این ترتیب از ایجاد آسیب به لثه ها جلوگیری نمایید.
  • سعی نکنید ناحیه ایمپلنت دندان را برای چند روز تمیز کنید، اما سایر نقاط دهان خود را بطور معمول تمیز کنید. دندان پزشک ممکن است برای شما یک دهان شویه آنتی باکتریال برای کمک به تمیز کردن دهان تجویز کند.

پس از تقبل هزینه کاشت دندان ، در طول مدت ۷ تا ۱۰ روز پس از عمل جراحی بیمار باید برای کشیدن بخیه ها به مطب پزشک مراجعه کند. پس از کاشت ایمپلنت دندان در استخوان فک، شما ممکن است به چند ماه زمان برای جوش خوردن آن به استخوان زمان نیاز داشته باشید. این مدت معمولاً ۳ یا ۴ ماه در صورت کاشت دندان در فک پایین و ۵ یا ۶ ماه در صورت کاشت دندان در فک بالا است. در طول این دوره، سر  آن معمولاً در زیر لثه پنهان باقی می ماند.

مرحله دوم

پس از اینکه ایمپلنت ها به استخوان اطراف خود جوش خورده و متصل شد، شما برای انجام مرحله دوم آماده خواهید بود. پس از استفاده از داروی بی حسی موضعی، جراح یک شکاف کوچک در لثه ایجاد کرده و به ایمپلنت دسترسی پیدا می کند. در این زمان جراح پیچ محافظ را از روی ایمپلنت برداشته و آن را با یک سر فلزی جایگزین می کند. این سر فلزی شبیه یک سیلندر فلزی کوچک است که در بالای لثه های شما و در محل دندان قرار می گیرد. به این ترتیب فضای مورد نظر برای درمان صحیح لثه در اطراف ایمپلنت محافظت می شود. در موارد بسیار نادر، ایمپلنت دندان با استخوان به صورت موفقیت آمیز جوش نمی خورد. اگر این حالت مشاهده شود، دندان پزشک یکی از اقدامات زیر را برای شما انجام خواهد داد:

  • خارج کردن آن و جایگزینی فوری آن با یک ایمپلنت که کمی عریض تر است.
  • خارج کردن آن و استفاده از پیوند استخوان در فضای خالی ایجاد شده و اجازه دادن به ناحیه مورد نظر برای ترمیم در چند ماه بعد از دومین تلاش برای کاشت ایمپلنت دندان.

بعضی دندان پزشکان هم اکنون از ایمپلنت های یک مرحله ای استفاده می کنند. این ایمپلنت ها در استخوان فک قرار گرفته و سر آنها در دهان قابل مشاهده است. به همین خاطر نیازی به انجام عمل جراحی ثانویه و مجدد برای استفاده از آنها وجود ندارد. معمولاً لازم است که شما با دندان پزشک یا متخصص ایمپلنت دو یا سه هفته پس از عمل جراحی دوم برای شروع فرآیند جایگذاری روکش، پل یا دندان بر روی آن ملاقات کنید.

مزایا و فواید

implant-procedures

برخی از فواید کاشت ایمپلنت دندانی به شرح زیر است:
  • طبیعی بودن: به خاطر اینکه ایمپلنت دندان با جراحی داخل استخوان فک قرار می گیرد، احساس شما نسبت به آنها طبیعی تر از زمانی است که از دندان های مصنوعی استفاده می شود.
  • راحتی: شما نیازی به نگرانی درباره چسبندگی دندان مصنوعی یا لغزش آن در دهان، صدای کلیک یا افتادن این دندان ها در زمان صحبت کردن ندارید.
  • تغذیه: شما احتمالاً با استفاده از ایمپلنت دندان بهتر می توانید غذای خود را بجوید. این موضوع در حالی است که جویدن غذا با دندان های مصنوعی عادی و بطور خاص دندان های مصنوعی که به نحو مناسب در دهان قرار نمی گیرند، دشوار است. علاوه بر این دندان مصنوعی فک بالا می تواند سقف دهان شما را بپوشاند و به این ترتیب امکان مزه کردن غذاها را کاهش دهد.
  • اعتماد به نفس: به خاطر اینکه ایملپنت ها بسیار شبیه دندان های طبیعی است، شما تفاوت کمتری نسبت به دندان های طبیعی احساس می کنید. به این ترتیب به خاطر اینکه شما نگران مشکلات دندان مصنوعی یا توجه سایر افراد به دندان های از بین رفته خود نیستید، اعتماد به نفس شما افزایش خواهد یافت. دندان های مصنوعی عادی همچنین می توانند بر وضعیت صحبت کردن شما تاثیر داشته باشد و اعتماد به نفس شما را در زمان صحبت کردن کاهش دهد.
عوارض و خطرات

هر عمل جراحی دارای عوارض خاص خود می باشد. عوارض ایمپلنت دندان که ممکن است در زمان عمل جراحی کاشت ایمپلنت انجام شود به شرح زیر است:

  • خون ریزی
  • عفونت
  • وارد شدن آسیب به اعصاب، سینوس ها (که در قسمت فوقانی دندان های بالا قرار دارد) یا حفره بینی.

از جمله عوارض و خطرات کاشت دندان می توان اشاره کرد به، هنگامی که ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان های پایین استفاده می شود، دندان پزشک ممکن است اعصابی را که از فک رد می شوند را به خاطر سوراخ کردن استخوان فک دچار آسیب کند. این مشکل می تواند باعث ایجاد درد یا بی حسی شود. اگر در این حالت بیمار دچار بی حسی شود، این مشکل بخش پایین لب و گونه یا یک طرف زبان را تحت تاثیر قرار می دهد. این مشکل ممکن است تا زمان ترمیم اعصاب تا چند ماه ادامه داشته باشد. در برخی موارد، ممکن است این مشکل دائمی شود.

در فک بالا، احتمال سوراخ شدن استخوان فک و وارد شدن این سوراخ به سینوس ها یا حفره بینی وجود دارد. این مشکل می تواند باعث ایجاد عفونت در ناحیه مورد نظر شود. به منظور اجتناب از بروز این مسئله، عکس های رادیولوژی خاص قبل از عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان از وضعیت دهان بیمار تهیه می شود تا بتواند به جراح برای تعیین محل دقیق اعصاب، سینوس ها و حفره بینی کمک کند.

هزینه و قیمت

هزینه ایمپلنت و جایگزینی آن با دندان از بین رفته به سه مورد زیر بستگی دارد:

  • کاشت آن
  • جایگذاری پایه (آماده سازی ایمپلنت دندان برای دریافت عضو مصنوعی)
  • بازیابی (جایگذاری روکش، پل یا دندان مصنوعی)

برای آگاهی از قیمت ایمپلنت در اولین مراجعه به مطب دکتر دندانپزشک زیبایی می توانید از این موضوع آگاهی پیدا کنید. برای ایمپلنت زیبایی در ابتدا باید هزینه کاشت دندان بیشتری پرداخت شود اما روش نگهداری ساده آن و طول عمر بالای آن باعث کاهش هزینه ها در طی زمان می شود.

ایمپلنت یک راه حل دائمی و ماندگار برای جایگزینی دندان های از دست رفته دارید. کاشت ایمپلنت دندان مشکلات استفاده از دندان مصنوعی را نداشته و با توجه به عوارض و خطرات کم آن و همچین نحوه و روش انجام راحت و قیمت ایمپلنت دندان اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here