کمبود شیر در مادران

کمبود شیر در مادران

آیا این مشکل ذهن شما را به هم ریخته و غصه می خورید. نگران نباشید با ما تا پایان مطلب همراه باشید و مشکلتان را حل کنید.

چرا شیر مادر بسیار مهم است؟

سلامت و تغذیه نوزاد تازه به دنیا آمده بیش از هر چیز ذهن پدر و مادر را مشغول می کند. مطمئناً اولین تغذیه نوزاد برای هم پدر و هم مادر مهم خواهد بود.”آغوز”یا اولین شیری که نوزاد از سینه مادر دریافت می کند کمی غلیظ و مانند خامه بوده که گاهی هنگام مکیدن نوزاد را دچار خستگی می کند اما مهمترین تغذیه نوزاد در ساعات اولیه تولد تغذیه از آغوز است.

این ماده حیاتی با دارا بودن انواع آنی بیوتیک طبیعی باعث پاک و ضد عفونی شدن دستگاه گوارش نوزاد شده و همچنین احتمال به بیماری نوزاد را کاهش می دهد مکیدن به اعمالی همچون تکامل دهان،دندان ها و فک ها کمک می کند و نیز در دراز مدت باعث تکامل بدن می شود.

توجه داشته باشید نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند کمتر دچار بیماری شده و در صورت بیمار شدن نیز به زودی بهبود می یابند.

کودک به شما کمک می کند

مکیدن سینه از سوی کودک، مهمترین عامل تحریکی ترشّح شیر است بنابراین از کارهایی که تمایل او به پستان مادر را کم می کنند؛ خودداری کنید. در واقع،  شیر دادن نوعی جریان عرضه و تقاضاست.

شیر در صورتی تولید می‌شود که کودک شیر بخورد و میزان شیری که کودک می‌خورد به بدن مادر می‌فهماند که  باید چه مقدار شیر تولید کند. اگر کودک کمتر شیر بخورد، بدن مادر هم شیر کمتری تولید خواهد کرد.

lack-of-milk-in-mothers

تشخیص و علل کم بودن شیر مادر
اگر نوزاد در پایان شیردادن سیر شده باشد ۲ تا ۴ ساعت میخوابد و وزن اون هم به طور طبیعی اضافه میشود. اگر نوزادی پس از خوردن شیر از دو پستان به خواب رفت و پس از ۱ تا ۲ ساعت بیدار شد و وزن او هم زیاد نشد امکان دارد مقدار شیر مادر کم باشد.
همچنین در صورتی که در هنگام شیر خوردن نوزاد از یک پستان از پستان دیگر ترشح نشد (پستان مادر رگ نکرد) ممکن است شیر مادر کم باشد.
تشخیص کم و ناکافی بودن شیر مادر
_اگر مقدار شیر مادر مختصری کم باشد تنها نشانه ی آن اضافه نشدن وزن نوزاد می باشد.
_اگر حقیقتا شیر مادر کم باشد نوزاد وزن اضافه نمیکند و گریه های شدید ناشی از گرسنگی سر خواهد داد و به پستان مادر زیاد مک میزند همچنین موقعی که کودک به پستان گذاشته میشود چند مک میزند و پستان را رها میکند و دوباره گریه را شروع میکند. یا نوزاد آنقدر مک میزند تا خسته شود و به خواب رود.
چنین نوزادانی در نتیجه ی مک زدن به پستان خالی هوا میبلعند و دچار درد های شدید شکمی نیز میگردند .بلع زیاد هوا نیز خود موجب استفراغ میگردد. این کودکان دچار یبوست نیز هستند و وزن اضافه نمیکنند.
_اگر شیر مادر واقعا کم باشد رنگ مدفوع شیرخوار سبز و دارای بلغم است. این کودکان پس از مدتی دچار علائم سوء تغذیه یعنی لاغری ،از بین رفتن شادابی پوست و از دست دادن قدرت بدنی میگردند، بطوری که حتی برای ابراز گرسنگی هم نمیتوانند گریه کنند.
اگر نسبت به مقدار و کافی بودن شیر خود شک دارید باید آزمایش غذایی انجام دهید بدین ترتیب که نوزاد را در تمام روز و شب و قبل و بعد از هر نوبت شیر دادن وزن نمایید.
با وزن کردن شیرخوار میتوانید به طور به طور تقریبی به نا کافی بودن شیر خود پی ببرید زیرا نوزاد بعد از ۱۰ روز اول تولد مقدار ۱۵۰سانتیمتر مکعب شیر برای هر کیلوگرم وزن خود در ۲۴ ساعت احتیاج دارد تا بطور متوسط روزانه ۳۰ گرم وزن اضافه کند.
اگر کودک نصف این مقدار یعنی روزانه ۱۵ گرم وزن اضافه کند و علل دیگری مانند بیماری در کار نباشد دلیل کم بودن شیر مادر است.
lack-of-milk-in-mothers
علل کم بودن شیر مادر :
_بی میلی مادر به شیردادن :
یکی از علل شایع کم شدن شیر مادر و بالاخره قطع شیر مادر بی میلی مادر به شیر دادن است.
_تصورات غلط در مورد شیر مادر :
 
بعضی از مادران اظهار دارند که “شیرمان مانند آب است” و به همین جهت تمایل ندارند که به کودک شیر بدهند درست است که قسمت اول شیر بعضی از مادران آبکی است ولی قسمت آخر شیر که چربی زیادتری دارد غلیظ است.
اگر رژیم غذایی مادر کافی باشد در مجموع تمام شیر تولید شده دارای چربی در حد طبیعی خواهد بود. عده ای دیگر تصور میکنند شیرشان سنگین و قوی است یا جیوه دارد اگر مادری غذای طبیعی و معمولی مصرف کند شیر طبیعی خواهد داشت.
بعضی از مادران به علت کارکردن در خارج از خانه و در نتیجه ی خستگی و نگرانی شیر کمی دارند و مادر تصور میکند که دیگر نمیتواند به کودک خود شیر بدهد و او را از شیر خود محروم میکند.
_تخلیه نکردن کامل پستان ها و علل دیگر:
عواملی که سبب تخلیه نشدن کامل پستان ها میگردد عبارتند از :
بزرگ شدن پستان ها
زخم شدن نوک پستان ها و مواظبت نکردن از آن ها
نوک سینه فرو رته
نگه داشتن نوزاد به پستان به مدت طولانی
فواصل زیاد و طولانی میان دفعات شیر دادن
سستی و بی حالی نوزاد به صورتی که نتواند مک بزند
و بالاخره دادن شیر خشک با بطری .
همه ی این عوامل سبب میشود که نوزاد به پستان مک نزند و پستان ها کاملا تخلیه نشود.
lack-of-milk-in-mothers
نکاتی در رابطه با تشخیص و علل کم بودن شیر مادر :
– مقدار شیر در ساعات مختلف روز تفاوت دارد صبح ها بیشتر از همه مواقع شیر در پستان مادر است و عصرها کمتر و اوایل شب کمترین مقدار شیر در پستان مادر وجود دارد.
–  تخلیه نکردن کامل پستان ها سبب کم شدن شیر مادر میگردد.
–  خستگی، نگرانی و هیجانات ناشی از محیط خارج یا داخل خانه سبب کاهش شیر مادر میگردد.
–  کشیدن سیگار و مصرف قرص های پیشگیری از حاملگی نیز در کم شدن شیر اثر دارد.
 

 

 

همان غذاهای سنتی ایرانی

سوپ، آش و آبگوشت، این سه ماده غذایی غنی از مایعات و همچنین املاح ، ویتامین ها ، پروتئین ها و… از بهترین تغذیه ها برای افزایش و همچنین تقویت شیر مادر و همچنین از بهترین مواد غذایی برای تقویت و رشد نوزاد هستند که در آینده باعث علاقه بیشتر کودک شما به مصرف این مواد خواهند شد.

Lack of milk in mothers

پس هر چه در توان دارید برای غنی کردن بیشتر این سه ماده غذایی سرمایه گذاری کنید به این شکل که از هر ماده غذایی مانند حبوبات, آرد برنج و همچنین از سیب زمینی ، قارچ ، هویج و سبزیجات تازه استفاده کنید گاهی به سوپ و با آبگوشت خود مقداری ماهیچه یا قلم گاو اضافه کنید.

کدام سبزیجات بهتر است؟

سبزیجات برگ پهن مانند اسفناج، کلم، کاهو و … از جمله مواد غذایی هستند که کارشناسان توصیه می‌کنند آن ها را استفاده کنید زیرا مصرف آن ها سبب ازدیاد شیر مادر می‌شود و منبع خوبی از انواع مواد معدنی، ویتامین‌ ها، آنزیم‌ ها و فیتواستروژن‌ ها می‌باشند که عمل شیرآوری را تقویت می‌‌کنند.

Lack of milk in mothers

 

 

 

عسل تازه دوای درد است

در یک لیوان آب، یک تا یک‌ و‌ نیم قاشق غذاخوری عسل را حل کرده، کمی آب لیمو ترش تازه به آن اضافه و روزی دو تا سه لیوان، خنک و جرعه‌ جرعه میل کنید. این نوشیدنی معجزه گر، علاوه بر رفع مشکلاتی ازجمله کم خونی، تاثیر مناسبی در افزایش شیر خواهد داشت. افزودن مقداری تخم شربتی(یا بالنگو یا تخم ریحان) و گلاب یا عرق بیدمشک، این نوشیدنی را مقوی‌ تر و دارای اثر آرام‌ بخشی مناسبی خواهد نمود.

Lack of milk in mothers

تقویتی های خوشمزه

در طب افواهی‏، کاچی از ضروریات تغذیه‌ای بانوان تازه‌ زاست. ترکیب مواد غذایی به کار رفته در کاچی و ادویه مورد استفاده در آن-که مشتمل بر ادویه گرم و شیرافزاست- موجب تقویت عمومی بدن و افزایش شیر می شود.

زنان گرم‌ مزاج یا بانوانی که نوزادشان دچار زردی فیزیولوژیک است باید با مشورت پزشک از کاچی استفاده کنند. بهتر است با برنج ایرانی و شیر گاو تازه تهیه شود.

شیرین کردن شیربرنج با شیره انگور یا عسل، اثر آن را افزایش می دهد اما در بانوان گرم مزاج می توان از شکر استفاده کرد. 

 

نیاز مادر شیرده حدود ۵۰۰ کیلو کالری بیش از دوران قبل از بارداری افزایش پیدا می ‌کند.

برای تأمین این مقدار کالری علاوه بر مصرف مواد غذایی مقوی شامل انواع چربی‌ ها و پروتئین، از چربی ‌های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می‌ شود و دریافت کالری ناکافی موجب کاهش تولید شیر می ‌شود.
مادران شیرده برای پیشگیری از کم آبی بدن باید به اندازه کافی حدود ۸ تا ۱۰ لیوان در روز مایعات شامل شیر، دوغ، چای و آبمیوه بنوشند و مواد غذایی آب ‌دار مانند انواع خورشت‌ ها را نیز مصرف کنند.

 

تعدادی از گیاهان با مکانیسم ‌های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر باعث افزایش شیر مادران می ‌شوند.

گیاهان مفید برای افزایش شیر مادر

تعدادی از گیاهان با مکانیسم ‌های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر باعث افزایش شیر مادران می ‌شوند. گیاهانی مانند ریحان، بادام زمینی، ترخون، زیره و رازیانه معطر خاصیت ضد نفخ داشته و با ورود به شیر مادر از دل درد کودک جلوگیری می‌ کنند.

Lack of milk in mothers
ریحان جزء گیاهان معطر و دارای خاصیت ضد نفخ برای مادر و کودکان است و رازیانه نیز همانند ریحان دارای همان خاصیت به اضافه دارای هورمون ‌های گیاهی است که از طریق تحریک با غدد مترشحه شیر باعث افزایش شیر مادران شیرده می‌ شود.
سیاه دانه نیز با خاصیت ضد درد، ضد سرطان، هضم کننده غذا، کاهش دهنده پر فشاری خون باعث افزایش شیر مادران می ‌شود و مصرف روزانه ۲ گرم سیاه دانه بلامانع است که بهتر است دانه‌ ها له تا اثر آن ها بیشتر شود. تاکنون عوارض جانبی از سیاه دانه مشاهده نشده و مصرف آن در دوران بارداری توصیه می ‌شود.
سیب ‌زمینی هم برای مادر مقوی و سالم است و مهم ترین اثر آن ضد درد، ضد میکروب، خواب آور، خلط آور و ادرارآور برای کودک است.
 Lack of milk in mothers

معرفی برخی مواد غذایی که موجب افزایش شیر مادر می شود

-مجموعه مواد غذایی موجود در اسفناج برای زیاد کردن شیر بانوان کاملا موثر است.

-مصرف دم کرده ی گل بابونه در ازدیاد شیر بانوان موثر است.
-خوردن تخم ترب به اندازه ۲ گرم در شبانه روز باعث زیاد کردن شیر می شود.
-مصرف شوید و تخم شوید اثر آرام بخش در ناراحتی های عصبی داشته و افزاینده شیر بانوان است.
-خوردن دانه لوبیا پخته، به صورت های غذایی زیاد کننده ی شیر بانوان است.
-آب هندوانه زیاد کننده شیر بانوان شیرده می باشد.
-گندم را بو دهند با دانه های کنجد و خشخاش و نبات، قاووت نموده میل کنند.
-آب گوشت تهیه نموده که دارای نخود و لوبیا باشد و مقدار ۲۰۰ گرم سرکه شیره در آن مخلوط نموده میل کنند.
-آب سیرابی هم شیر خانم ها را زیاد و هم معده را قوی می کند.
-خوردن کاهو با سرکه شیره در ازدیاد شیر نافع است.
-در همدان از انگور چیزی درست می کنند به نام “شیره شیره” که در ازدیاد شیر بسیار نافع است.
-جوشانده ی تخم شوید را برای زیاد شدن شیر خانم ها توصیه می شود.
 – مقدار۳ گرم از آن را در یک فنجان آب بریزند و بجوشانند. دستور مصرف این است که در هر روز ۱ تا ۲ فنجان بیاشامند.

توجه:

افرادی که به امراض کلیوی مبتلا باشند نباید به هیچ وجه از شوید استفاده کنند.

 

 

-کاهوی پخته برای ازدیاد شیر خانم ها نافع است.

-خوردن گرمک موجب ازدیاد شیر است.
-ماءالشعیر را با شربت نیلوفر میل نمایند.
-خوردن سیب ترشی شیر مادران را زیاد می کند.
-خوردن ماش پخته زیاد کننده ی شیر است.
آرتیشو چون از ترشح شیر جلوگیری می کند، مادران شیرده نباید آن را بخورند.
-خوردن آب هویج برای ازدیاد شیر مفید است.
-شیر مادر اگر غلیظ است آبلیمو بخورد تا رقیق شود.
-دم کرده ی تخم هویج به مقدار یک قاشق قهوه خوری برای یک فنجان آب جوش، شیر را زیاد می کند.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید