عمل جراحی قلب باز

 عمل جراحی قلب باز یک نوع عمل جراحی است که در آن قفسه سینه باز شده و عمل جراحی بر روی عضلات، دریچه ها، و یا شریان های قلب انجام می گردد.

با توجه به سازمان ملی قلب، ریه و خون (NHLBI)، پیوند بای پاس عروق کرونر (CABG) رایج ترین نوع عمل قلب باز انجام شده بر روی بزرگسالان است. در خلال این جراحی، یک شریان یا ورید سالم به عروق کرونر مسدود شده پیوند زده می شود (متصل). این روش اجازه می دهد تا شریان پیوند زده شده شریان مسدود شده را برای رساندن خون تازه به قلب دور بزند.

عمل جراحی قلب باز گاهی اوقات عمل جراحی قلب سنتی نامیده می شود. امروزه، بسیاری از روش های جدید عمل قلب نه با دهانه ای گسترده بلکه با یک برش کوچک انجام می دهند. بنابراین، اصطلاح “عمل جراحی قلب باز ” می تواند گمراه کننده باشد.

چه زمانی عمل جراحی قلب باز مورد نیاز است؟

عمل جراحی قلب باز ممکن است به منظور یک عمل جراحی عروق کرونر انجام شود. یک پیوند بای پس عروق کرونر ممکن است برای افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب لازم باشد.

بیماری عروق کرونر قلب زمانی رخ می دهد که رگهای خونی که خون و اکسیژن را به عضله قلب فراهم می کنند، باریک و سخت گردند. این حالت اغلب سخت شدن شریان ها نامیده می شود.

open-heart-surgery

این سخت شدن زمانی رخ می دهد که مواد چرب به شکل یک پلاک بر روی دیواره های عروق کرونر رسوب می کنند. این پلاک شریان ها را باریک ساخته، و حرکت خون از طریق آن را دشوار می سازد. هنگامی که خون نتواند به درستی به قلب جریان یابد، حمله قلبی ممکن است رخ دهد.

عمل قلب باز چگونه است؟
 

با توجه به موسسه ملی بهداشت، یک CABG حدودا چهار تا شش ساعت طول می کشد. به طور کلی این مراحل اولیه انجام می شود:

-بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد. این تضمین می کند که بیمار در خواب خواهد بود و در تمام طول عمل جراحی هیچگونه دردی احساس نخواهد کرد.

-جراح برش ۸- ۱۰ اینچی در قفسه سینه ایجاد میکند.

-جراح برای دسترسی به قلب، تمام یا بخشی از استخوان های قفسه سینه را برش می دهد.

-هنگامی که قلب قابل مشاهده گردید، بیمار ممکن است به یک دستگاه بای پس قلب و ریه متصل شود. دستگاه خون را از قلب دور می کند به طوری که جراح بتواند عمل را انجام دهد. برخی از روش های جدیدتر از این دستگاه استفاده نمی کنند.

-جراح از یک رگ و یا عروق سالم استفاده می کند تا یک مسیر جدید در اطراف شریان مسدود شده ایجاد کند.

-جراح سینه را با سیم بسته ، و این سیم ها را در داخل بدن قرار می دهد.

-برش اصلی بخیه می گردد.

گاهی اوقات آبکاری استرنوم sternal plating  برای افراد در معرض خطر، از جمله افراد با سن بالا و یا افرادی که جراحی های متعدد داشته اند انجام می شود. این زمانی است که سینه با ورق های کوچک تیتانیوم پس از عمل جراحی دوباره متصل می گردند.

چه کسانی نیازمند عمل جراحی قلب باز هستند؟

عمل جراحی قلب باز برای درمان بسیاری از مشکلات قلبی استفاده می شود. به عنوان مثال:

– درمان نارسایی قلبی و بیماریهای عروق کرونر(CHD)

– ترمیم و یا تعویض دریچه های قلب، که اجازه می دهد خون از طریق قلب جریان یابد.

– ترمیم آسیب دیدگی و یا نقایص غیر طبیعی قلب

– کنترل ریتم های غیر طبیعی قلب

open-heart-surgery

– دستگاه های پزشکی کاشتنی که به ضربان درست قلبی کمک می کنند.

– جایگزینی یک قلب آسیب دیده با یک قلب اهدایی (پیوند قلب)

اگر درمان های دیگر مانند تغییر در سبک زندگی، استفاده از داروها، و روشهای پزشکی نتوانند کار کنند یا مورداستفاده قرار گیرند، درمانهای جراحی ممکن است توصیه شوند.

چه خطراتی با عمل جراحی قلب باز همراه است؟

خطرات ناشی از عمل جراحی قلب باز عبارتند از:

  • عفونت زخم قفسه سینه (در بیماران مبتلا به چاقی یا دیابت، و یا کسانی که قبلا عمل جراحی عروق کرونر CABG داشته اند، معمول تر است)
  • حمله قلبی یا سکته
  • ضربان قلب نامنظم
  • نارسایی ریه یا کلیه
  • درد قفسه سینه و تب کم
  • از دست دادن حافظه و یا گیجی
  • لخته خون
  • از دست دادن خون
  • اشکال در تنفس
  • پنومونی

با توجه به دانشگاه پزشکی شیکاگو، دستگاه بای پس قلب و ریه با افزایش خطر همراه است. این خطرات شامل سکته مغزی و مشکلات حافظه می گردد.

 
عوارض عمل قلب باز

برخی از عوارض عمل قلب باز بطور معمول در ساعات و روزهای اولیه بستری شدن در بیمارستان بهبود می یابند و بیمار بطور دقیق برای عوارض عمل قلب باز توسط پرسنل بیمارستان و از طریق انجام تست های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می گیرد.

۱- خونریزی بعد از عمل قلب باز

ممکن است در محل برش جراحی یا منطقه ای از قلب که در آن عمل جراحی انجام می شود رخ دهد.

۲- ریتم قلب غیر طبیعی

در موارد نادر یک پیس میکر خارجی موقتی، و یا داخلی دائمی ممکن است برای اصلاح این مشکل لازم باشد.

۳- آسیب ایسکمیک قلب

آسیب به بافت قلب ناشی از کمبود جریان خون به قلب

۴- مرگ

خطر مرگ در جراحی که در آن قلب متوقف گردیده است در هر روشی افزایش می یابد.

۵- لخته شدن خون

لخته ممکن است در داخل و اطراف قلب شکل گرفته و یا از طریق جریان خون حرکت نماید.

۶- سکته مغزی

اغلب توسط لخته هایی که در خون بعد از عمل جراحی شکل گرفته اند، ایجاد می شود.

۷- از دست دادن خون

در برخی موارد، یک انتقال خون ممکن است لازم باشد.

۸- تامپوناد قلبی (تامپوناد پریکارد)

یک بیماری تهدید کننده زندگی که در آن پریکارد، کیسه اطراف قلب، پر از خون می شود. این حالت باعث می شود که عملکرد کامل قلب دشوار و یا غیر ممکن گردد.

عوارض عمل دریچه قلب

open-heart-surgery

– فیبریلاسیون دهلیزی
– تاری دید
– افسردگی
– سرگیجه
– احتباس مایع در ریه
– تپش قلب
– سردرد
– از دست دادن حافظه
– آسیب عصبی
– تعریق شبانه
– احساس تپش قلب
– حمله
– تاکی کاردی بطنی
– سرگیجه

بعد از عمل جراحی قلب باز چه اتفاقی می افتد؟

هنگامی که شما بعد از عمل جراحی از خواب بیدار می شوید، شما دو یا سه لوله در قفسه سینه خود خواهید داشت. که این برای کمک به تخلیه مایع از نواحی اطراف قلب شماست. شما مایعات داخل وریدی (IV) دریافت خواهید. شما ممکن است یک کاتتر (لوله نازک) در مثانه خود برای حذف ادرار داشته باشید.

همچنین به دستگاه هایی متصل خواهید بود که ضربان قلب شما و دیگر موارد را تحت نظارت قرار خواهند داد.

شما معمولا شب اول را در بخش مراقبت های ویژه (ICU) خواهید گذراند. سپس به بخش مراقبت های عادی خواهید رفت تا ۳ یا ۷ روز بعدی را در آنجا بگذرانید.

open-heart-surgery

دوره بهبودی چه مدتی زمانی طول می کشد؟

انتظار می‌رود دوره بهبودی حدود ۶ الی ۱۲ هفته طول بکشد. در اغلب موارد، شما می‌توانید کار، ورزش و فعالیت جنسی خود را پس از چهار الی شش هفته، آغاز نمایید، اما قبل از انجام این کارها حتماً باید اجازه پزشک خود را داشته باشید.

هزینه های عمل قلب باز

علاوه بر مشکلاتی که در حین عمل قلب باز برای بیمار ایجاد می شود (مشکلات روحی و جسمی)، هزینه های مالی این جراحی نیز بسیار بالا می باشد و برخی از بیماران تا حدی این هزینه را تقبل می کنند.

لذا چنانچه بیمار در شرایطی نیست که بتواند هزینه ها را بپردازد و از طرفی مجبور به جراحی می باشد، توصیه می شود تحت پوشش بیمه این عمل را انجام دهد.

چشم انداز بلند مدت برای عمل جراحی قلب باز

انتظار بهبود تدریجی. شروع احساس بهتر ممکن است تا شش هفته طول بکشد ، و تا شش ماه بعد احساس بهبودی کامل از عمل جراحی برسید. با این حال، چشم انداز خوبی برای بسیاری از مردم وجود دارد، و پیوند می تواند برای سال های سال کار کند.

با این وجود، جراحی انسداد عروق از وقوع دوباره آن جلوگیری نمی کند. شما می توانید به بهبود سلامت قلب خود کمک کنید با:

– یک رژیم غذایی سالم

– کاهش مصرف غذاهای پر نمک، چربی و قند

– مدیریت یک شیوه زندگی فعال تر

– ترک سیگار

– کنترل فشار خون بالا و کلسترول بالا

عمل جراحی قلب

مراقبت های بعد از جراحی باز قلب
دردهای پس ازجراحی :

 معمولا پس از جراحی باز قلب با توجه به برش قفسه سینه شامل پوست و عضله ها و استخوان هاو سایر اجزائ آناتو میک دیواره سینه بمدت چند هفته تا چند ماه دراین ناحیه گاهی درد های شدیدی بخصوص با تغییر وضعیت یا فشار روی این قسمت ها و یا در تنفس عمیق حس می شود. بطور معمول هنگام درد توصیه می شود ازمسکن های خوراکی یا شیاف مثل بروفن یا دیکلو فناک استفاده نمایند .

نباید بیمار این دردها راتحمل کند چون سبب افزایش کار قلب ویا افزایش فشار خون بیمار می شود. ودرصورتی که با مسکن های معمول بهبودی نداشت یا مشابه دردهای قلبی پیش ازعمل جراحی بود به پزشک یا نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه نماید.

نکته مهم: تقریبا در همه جراحی های باز قلب نوع CABG از شریان داخلی پستان چپ جهت پیوند به رگ های قلب استفاده می شود (علاوه بر استفاده از ورید های پا) این عمل باعث می شود که روی کل پستان چپ و بالای آن بیمار احساس سنگینی ،کرختی،خواب رفتگی،گزگز شدن، مور مور شدن نمایید.این احساس می تواند برای مدت ها باقی بماند.

مراقبت از زخم :

محل برش جراحی در ناحیه سینه  وهم چنین زخم های ساق پا مستعد عفونت هستند. برای پیشگیری از عفونت ضرورت دارد محل جراحی حدالامکان خشک و تمیز نگهد اشته شود ،ازخاراندن زخم اجتناب نمایید .چون سبب آسیب دیدن و عفونی شدن زخم می شود.

از مالیدن هر گونه پماد و پودر و لوسیون روی ناحیه زخم خودداری شود .بخیه های محل عمل ده روز پس از جراحی کشیده می شوند(مگر اینکه بخیه ها قابل جذب باشند) برای پیشگیری از تورم و ادم ساق پا توصیه می شود با قرار دادن یک بالش کوچک یا میز کوتاه پای عمل شده را کمی بالاتر از بدن نگهدارید.

خواب و استراحت :

هنگام استراحت و خواب باید به پشت بخوابید و از خوابیدن  به پهلو حداقل شش هفته خودداری شود ،تا از فشار به قفسه سینه جلو گیری شود.ازایستادن یا نشستن دریک وضعیت برای مدت طولانی بپرهیزید .برای یک تا دو ماه می توانید در طول روز و فعالیت ،از جوراب الاستیک استفاده نمایید.برای کنترل بی خوابی که  پس از جراحی شایع است ، با تجویز پزشک معالج داروی خواب آور مصرف کنید و از خوردن مواد محرک و کافئین دار مثل قهوه و چای زیاد و نوشابه ها پرهیز نمایید.

فعالیت و ورزش :

فعالیت فیزیکی را بتدریج شروع کنید و درصورت تحمل طول مدت تحرک را بیشتر کنید.راه رفتن و پیاده روی تا حدی که سبب خستگی و درد نشود بصورت روزانه روی زمین صاف و هموار در هوای آزاد که خیلی گرم و خیلی سرد نباشد ، انجام شود. یک الی شش هفته  بعد از ترخیص می توانید کارهای سبک را انجام دهید .

از حرکات چرخشی در بازوها و حرکات بالای سر، و دورشدن زیاد دو بازو و هر گونه فشار روی سینه پرهیز نمایید. از بالا و پایین رفتن زیاد از پله ها در هفته های اول خودداری نمایید.معمولا شش تا دوازده هفته پس از عمل بتدریج فعالیت های متوسط مثل مرتب کردن رختخواب  و اتوکشی و…وبعداز سه ماه کارهای سنگین مثل جاروکردن و دویدن و… را شروع کنید.

درفواصل بین فعالیت ها حداقل بیست دقیقه استراحت  کنید و درصورت درد شدید در ناحیه سینه یا تنگی نفسی که  با استراحت برطرف نشود  به پزشک مراجعه نمایید.رانندگی حد اقل شش هفته ممنوع است .از انجام فعالیت در هوای سرد ویا بعداز خوردن غذا اجتناب کنید. تاشش هفته از بلند کردن یا کشیدن یا هل دادن اجسام بیش از سه کیلو گرم خودداری شود. دو تا سه ماه پس از عمل بسته به وضعیت عمومی و نوع کاربا ارزیابی کامل و اجازه پزشک معالج زمان مناسب برای شروع فعالیتهای اجتماعی و کار است .

حمام و نماز :

درصورتی که محل بخیه ها خشک و بدون ترشح باشد استحمام بلامانع است .طول مدت استحمام کوتاه وبا همراه باشد.در حمام روی صندلی بنشینید.ازکشیدن لیف و کیسه روی محل زخم پرهیز شود.محل بخیه را با آب ولرم و شامپوی بچه ملایم شستشو دهید .جهت خواندن نماز تا حداقل دو ماه از میز و صندلی استفاده کنید.

عمل جراحی قلب

مراقبت های عمومی پس از جراحی قلب :

از هوای الوده و سنگین اجتناب نمایید .اجسام سنگین تر از سه کیلو گرم  را بلند نکنید. حد الامکان از توالت فرنگی استفاده کنید .هنگام بلند شدن یا راه افتادن ابتدا چند دقیقه بنشینید و سپس چند دقیقه روی صندلی بنشینید و بعد راه بروید .دو هفته بعد از جراحی با اجازه پزشک خود می توانید مسافرت با هواپیما و قطار یا اتومبیل داشته باشید .

یک ماه بعد از عمل جراحی می توانید فعالیت جنسی داشته باشید.مصرف سیگار ، و مواد مخدر و هر نوع دود و محیط آلوده ممنوع است .مشروبات الکلی جدا پرهیز شود.درصورت دردشدید ناحیه سینه –  تنگی نفس شدید – سرفه زیاد – افت یا افزایش شدید فشا ر خون- تب و لرزشدید- ترشح چرکی محل زخم – مدفوع قیری  رنگ– درد و تورم شدید ساق پا – تنگی نفس ناگهانی در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه نمایید.

 

رژیم غذایی در همه بیماران قلبی رژیم سبک و کم حجم و کم نمک و کم چربی است. از غذای سرخ کردنی و چرب و فست فود ها و گوشت قرمز و روغن های جامد و کره و خامه و شیر پر چرب و شیرینی های خامه دار و …پرهیز کنید. ومصرف ماهی و سبزیجات و میوه ها و نان سبوس دار و غذاهای آب پز و بخار پز بدون ادویه و کم نمک  توصیه می شود .سعی کنید روزی سه عدد مغز گردو، هفت عدد مغز بادام زمینی ،روغن زیتون،ماهی دریا ومیوجات وسبزیجات را بطور مرتب مصرف کنید.

توصیه ها

– به بیمار توصیه می شود تا حداقل یک ماه پس از عمل قلب باز، رانندگی نکند.

– علاوه بر مشکلاتی که در حین عمل قلب باز برای بیمار ایجاد می شود (مشکلات روحی و جسمی)، هزینه های مالی این جراحی نیز بسیار بالا می باشد و برخی از بیماران تا حدی این هزینه را تقبل می کنند. لذا چنانچه بیمار در شرایطی نیست که بتواند هزینه ها را بپردازد و از طرفی مجبور به جراحی می باشد، توصیه می شود تحت پوشش بیمه این عمل را انجام دهد.

– به افرادی که می خواهند تحت عمل جراحی قلب باز قرار بگیرند توصیه می شود که قبل از اقدام به عمل، اطلاعات لازم را در این خصوص کسب کنند.

– طول مدتی که هر فرد در بیمارستان بستری می شود، به شرایط بیمار بستگی دارد. طول این مدت به میزان و سرعت بهبود یافتن نسبی زخم های بیمار بستگی دارد. بهترین فردی که می تواند در این زمینه پاسخ گو باشد پزشک متخصص شما خواهد بود. در نظر داشت طول مدت بستری شدن در بیمارستان از دو جنبه لازم است، یکی از جنبه هزینه بستری در بیمارستان و دوم اگر فرد شغلی دارد، باید میزان مرخصی خود را از قبل حساب کند.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here