نی نی تایم : هپاتیت ب یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی در سراسر جهان است. اکثر موارد عفونت مزمن از طریق مادر به فرزند و در زمان تولد یا پس از آن در مواجهه با ویروس در کودکی ایجاد میشود با این مطلب همراه باشید تا با لزوم تزریق لزوم واکسن هپاتیت B قبل از زمان بارداری بیشتر آشنا شوید.
قصد بارداری و واکسنی که باید زد
واکسیناسیون هپاتیت ب در سه مرحله انجام میشه. شما به مرکزی معتبر مثل انستیتو پاستور مراجعه میکنین. تزریق عضلانی اول رو انجام میدین و یک ماه بعد دومین تزریق عضلانی روی بازو انجام میشه. ۶ ماه بعد از آن هم نوبت مرحله سوم تزریق میرسه و بعد از این سه مرحله تزریق، آزمایش میدیم تا میزان مصونیت شما نسبت به ویروس هپاتیت ب معلوم بشه.هپاتیت ب یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی در سراسر جهان است. اکثر موارد عفونت مزمن از طریق مادر به فرزند و در زمان تولد یا پس از آن در مواجهه با ویروس در کودکی ایجاد میشود. مهمترین عوارض هپاتیت مزمن ب ایجاد سرطان در کبد و نیز سیروز کبدی است که کبد را به سوی نارسایی شدید پیش میبرد.در کشور ما هم شیوع متوسطی دارد. بنابراین بررسی از نظر آنتی ژن ویروس هپاتیت ب حتماً برای خانمهایی که قصد بارداری دارند و همین طور در تمام بانوان باردار انجام میشود.
اگر این افراد آنتیژن مثبت باشند یعنی احتمال دارد که با ویروس برخورد داشته و به نوع مزمن مبتلا باشند که باید تحت نظر متخصص بیماریهای عفونی قرار گیرند و داستان ویژه خودشان را دارند. اما اگر در بررسیها، آنتیژن ویروس هپاتیت ب منفی باشد، هدف اصلی این است که این بانوان را علیه ویروس ایمن کنیم.واکسیناسیون باید صورت گیرد. درست است که واکسنزدن در بارداری برای بعضی از واکسنها ممنوع است. اما واکسیناسیون هپاتیت ب هیچ خطری ندارد و حین بارداری هم میتوان مراحل آن را کامل کرد.بنابراین مقاومت بعضی از بانوان برای انجام این واکسیناسیون اصلاً توجیهی ندارد.
دیدگاه متخصصان در خصوص واکسن هپاتیت B
واکسن هپاتیت B باید توسط تمام افراد جامعه استفاده شود و یکی از مهمترین این افراد، بانوانی هستند که در شرف بارداری قرار دارند. بهتر است این بانوان قبل از آغاز بارداری، واکسن هپاتیت B را دریافت کنند. وی افزود: واکسن هپاتیت B در زمان بارداری نیز منع مصرف ندارد، اما با توجه به شرایط خاص مادر در زمان بارداری و دوری از استرس و حتی رفت و آمد برای دریافت هر سه دوز واکسن، بهتر است پیش از بارداری به تزریق واکسن اقدام کند. متأسفانه متخصصان زنان و زایمان، پیش از بارداری و حین بارداری، بانوان را تحت نظر دارند و طی مراجعات متعدد، قند، اوره و پتاسیم فرد را با تجویز آزمایشهای مختلف میسنجند، و همین که بانوان باردار شدند، آنها را برای تزریق واکسن به مراکز معرفی میکنند.
نقش ۴۵ درصدی انتقال از مادر به فرزند در شیوع هپاتیت B
این موضوع نشان میدهد که اگر ما بتوانیم واکسن هپاتیت B را به موقع به مادران تجویز کنیم، تا حد زیادی از شیوع هپاتیت B پیشگیری کردهایم. هپاتیت ب (Hepatitis B) یک عفونت حاد و جدی کبدی است،که توسط ویروس هپاتیت ب (HBV) به وجود میآید که در بعضی از افراد مزمن شده و باعث مشکلات کبدی، سرطان کبد یا سیروز کبدی میشود اما اکثر افراد مبتلا به هپاتیت ب بعد از طی مراحل درمان، کاملا بهبود پیدا میکنند. نوزادان و کودکان بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به نوع مزمن هپاتیت B هستند و خوشبختانه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری میتوان از واکسن های آن استفاده کرد. علایم و نشانههای هپاتیت B معمولاً ۳ ماه بعد از آلوده شدن به ویروس HBV ظاهر میشوند و میتواند طیف گستردهای از علایم را شامل شود مانند درد شکم، ادرار تیره، تب، درد مفاصل و ماهیچه ها، کاهش یا از دست دادن اشتها، حالت تهوع، خستگی و ضعف، زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها و جوش های پوستی.
تزریق و واکسینه شدن در برابر هپاتیت B یک الزام برای کل جامعه است و همهی افراد باید در برابر هپاتیت واکسیناسیون شوند.اگر خانمی به مطب پزشک زنان و زایمان مراجعه کند، در حالیکه واکسن هپاتیت B را تزریق نکرده باشد و قصد باردار شدن داشته باشد، پزشک حتما برای او واکسن هپاتیت B را تجویز میکند.
با خونریزی و بریدگی احتمال بروز بیماریهایی مثل هپاتیت B وجود دارد و علت اینکه پزشکان قبل از بارداری توصیه به تجویز “واکسن هپاتیت B” میکنند، این است که هنگام زایمان مادر خون زیادی را از دست میدهد و برشهایی بر روی سطح بدن ایجاد میشود که احتمال ابتلا به این نوع هپاتیت را افزایش میدهد. در سه ماههی اول بارداری معمولا پزشک واکسنی را تجویز میکند، اما در مورد واکسن هپاتیت B حتی اگر یک نوبت از این واکسن در دوران بارداری قرار بگیرد، حتما باید تزریق شود و مشکلی ندارد.