
رشد جنسی کودکان از تولد تا بلوغ
یکی از مهمترین مسائل کودکان که از بدو تولد تا بلوغ با آن مواجه هستند، بلوغ است. سیری آرام و مرحله به مرحله که از نگرانیهای بزرگ والدین است زیرا آنها هم باید مراقب کودکشان باشند که این مراحل را با سلامت طی کنند و هم در مورد دخالت و نوع برخورد با این مساله دچار سوالات و اما و اگرهای بیشماری هستند.
فروید را می توان بنیانگذار نظریه روانکاوی دانست. عقیده فروید آن بود که امیال جنسی و غرایز عوامل اصلی تعیین کننده رفتار هستند. نظریه روانی–جنسی که توسط فروید مطرح شده است تغییر مکان مرکز حساسیت شهوانی از یک ناحیه به ناحیه دیگر بدن با افزایش سن را بیان می کند. دانستن این مراحل می تواند برای تان سودمند باشد و به عنوان والدین، برای شناخت هر چه بیشتر فرزندتان یاری رساند.
۱- اولین مرحله را دهانی نامیدهاند که در واقع از بدو تولد تا ۲سالگی است. مرحله لذت، تجربه، زنده ماندن، کنجکاوی و.. است. محبت و توجه به کودک، نوازش، تغذیه به موقع در آن بسیار مهم است. مکیدن سینه مادر و آرامش در زمان شیرخوردن در احساس امنیت کودک بسیار موثر است و اگر نیاز به محبت تامین نشود نوزاد در بزرگسالی آسیب دیده و شاید بیشتر به فکر خوردن یا مکیدن انگشت باشد.
۲- مرحله دوم را مقعدی مینامند و کودک از نگهداشتن فضولات بدن خود لذت میبرد و در واقع کودک به دنبال کسب استقلال و خودمختارگری است و به زبان بیزبانی میخواهد بگوید مال من است و به شما ربطی ندارد اما اصرارهای بیش از حد بزرگترها برای استفاده کودک از سرویس بهداشتی منجر به مبارزه و لجبازی کودک میشود و به مرور باعث پرخاشگری و حتی خست در کودک میشود که گویی به زور میخواهند وسایل من را بگیرند. پس بهتر است با صبوری، دادن جایزههای کوچک یا درست کردن کیسه جایزه در سرویس کودک را ترغیب کنیم که خود را نگه ندارد. این مرحله تقریبا تا ۳سالگی طول میکشد.
۳-مرحله احلیلی (فالیک) در سن چهار تا پنج سالگی کودک شروع به کشف بدن خود و سپس دیگران می کند و به منظور اکتشاف بدن خود، به دستکاری آن می پردازد. در این سن منبع لذت به ناحیه تناسلی انتقال می یابد. کودک در این سن در مورد مسائلی مانند تولد و مسائل جنسی و تفاوت های میان دختر و پسر کنجکاو می شود. و این در واقع برای کسب ثبات جنسیت است اما متاسفانه والدین به دلیل عدم آگاهی با کودک برخورد میکنند؛ مثلا تهدید یا دعوا و در بسیاری از موارد حتی تنبیه بدنی. گروهی فکر میکنند که کودکشان خودارضایی میکند ولی باید بدانیم که این مرحلهای از رشد است و با توجه و بازی با کودک و بیاعتنایی و حواس پرتی به رفتار کودک بعد از مدتی برطرف میشود.
۴- مرحله چهارم مرحله نهفتگی است. در این مرحله به دلیل ورود کودک به مدرسه و علاقه به بازی و همچنین سرگرم شدن با دوستان و توجه به معلم و کتاب و یادگیری بحرانی از نوع جنسی به شرط مراقبت و کنترل کودک ایجاد نمیشود. به کودک خود آموزش دهید که بدن تو خصوصی است و مراقب بدن خودت باش. کنترل همبازیها و دوستان و تا حد مقدور اجازه ندادن برای رفتن به منزل دوست چرا که ما اطلاعات شاید کاملی نداریم وحتی اگر هم دوستان و خانواده را بشناسیم باز هم احتیاط شرط عقل است.
۵- مرحله جنسی یا تناسلی آغاز این مرحله با بلوغ جنسی می باشد و در سراسر دوره بزرگسالی ادامه می یابد. در طی این مرحله فرزند جوان شما از طریق ارتباط با فردی از جنس مخالف به تحریک و ارضای جنسی می رسد. این مرحله در دختران حدود ۱۰-۱۱ سالگی و برای پسران از ۱۲-۱۳ سالگی شروع میشود. وظیفه والدین آگاهی پیداکردن از این دوران است و نحوه برخورد، تغییرات هورمونی و فیزیکی، حالات روانی و ویژگیهای این سن. باید بدانیم این مراحل با تامل وصبوری، آگاهی و تشویق و تنبیه به موقع و کمک گرفتن از مشاوران به سادگی و سلامت سپری میشود و کسی که باید روی آن کار شود و نیاز به آموزش و آگاهی دارد، ما والدین هستیم. چراکه بیشتر مواقع عامل و ریشه مشکلات فرزندانمان در خود ما است.