
درمان دندان درد در دوران بارداری
در دوران بارداری تغییرات زیادی در بدنتان رخ میدهد. یکی از این تغییرات افزایش احتمال ابتلا به درد لثه (شکلی از التهاب لثه) و افزایش احتمال کرم خوردگی دندانهاست. این عوامل همگی میتوانند منجر به دندان درد در بارداری شوند. با ما تا پایان همراه باشید.
تغییرات هورمونی که در بدن هر زن بارداری رخ می دهد، باعث می شود که لثه های او حساس شود. در نتیجه، لثه ها متورم و ملتهب شده و در برخی موارد هم دچار خونریزی خواهد شد. همچنین، برخی از مادران در حال انتظار ممکن است با مشکلات پریودنتال (به دلیل تجمع پلاک در اطراف دندان های خود) روبرو شوند.
علت دندان درد
شایعترین علت دندان درد بارداری پوسیدگی است.
تغییر در رژیم غذایی
در دوران بارداری تغذیه شما نیز تغییر خواهد کرد. بیشتر شیر مینوشید و مقدار قند مصرفی روزانهی خود را افزایش میدهید. این عوامل منجر به پوسیدگی دندان شده و برای جلوگیری از دندان درد نیاز به مراقبت از دندان هایتان دارید.
التهاب لثه در دوران بارداری
در طول بارداری تغییرات هورمونی در بدن رخ میدهند که منجر به التهاب و درد لثه خواهند شد. التهاب لثه در دوران بارداری میتواند منجر به عفونت لثه، بیماری های دندانی و حتی آبسه لثه را ایجاد کند که همگی دردناک اند. بیش از نیمی از زنان در دوران بارداری دچار التهاب لثه میشوند که امری عادی است.
حالت تهوع صبحگاهی
زمانی که در دوران بارداری استفراغ میکنید اسید معده وارد دهان شده و دندان ها آغشته به این اسید میشوند. همین اسید منجر به پوسیدگی دندان و در نتیجه درد دندان خواهد شد.
کمبود کلسیم
زنان در دوران بارداری به کلسیم بیشتری برای کمک به استخوان سازی جنین نیاز دارند. حتی با وجود مصرف کلسیم ها اغلب زنان در دوران بارداری از کمبود کلسیم رنج میبرند و همین امر سبب از بین رفتن مینای دندان، پوسیدگی و دندان درد میشود.
مشکلات بهداشت دهان
زنان در دوران بارداری حساسیت های زیادی دارند و برخی نسبت به طعم و بوی خمیر دندان حساس میشوند. به همین دلیل کم تر به دنبال مسواک زدن دندان های خود هستند و خطر ابتلا به پوسیدگی دندان، مشکلات لثه و دندان افزایش مییابد.
علائمی که نشان می دهد کشیدن دندان در دوران بارداری ضروری است:
آیا به عنوان یک زن حامله می دانید که چه زمانی باید دندان خود را بکشید؟ در ادامه, برخی از علائمی که به زنان حامله کمک خواهد تا مطمئن شوند که باید دندان فاسد خود را بکشند و یا نه، بیان شده است.
مهم ترین این موارد عبارتند از:
- بروز درد حاد در لثه و دندان های مادر باردار
- متورم شدن لثه های زن حامله
- پوسیده شدن شدید دندان های مادر و آلوده شدن دهان او
- خونریزی از لثه ها
- به وجود آمدن مشکل در خوردن راحت مواد غذایی
- دشوار شدن صحبت برای مادر باردار
چه زمان هایی لازم است دندان در دوران بارداری کشیده شود؟
از آن جایی که کشیدن دندان در دوران بارداری نیاز به توجه خاص پزشک، به منظور جلوگیری از بروز هر گونه آسیب به جنین داخل رحم او دارد، بنابراین بیشتر دندان پزشکان از کشیدن دندان در دوران بارداری زنان خودداری می کنند.
-کشیدن دندان پوسیده در سه ماهه اول دوران بارداری:
از آن جایی که در طول سه ماهه اول دوران بارداری اندام های جنین در حال تشکیل شدن هستند، در نتیجه، کشیدن دندان مادر باردار می تواند سبب بروز ناهنجاری در اندام های آسیب پذیر جنین شود. بنابراین، اگر مادر حامله ای در سه ماهه اول از دوران بارداری خود دچار پوسیدگی دندان شود، باید تنش ایجاد شده را تا پایان این دوره تحمل کند.
-کشیدن دندان پوسیده مادران در سه ماهه دوم از دوران بارداری:
به دلیل این که در طول سه ماهه دوم از دوران بارداری، جنین تنها در حال رشد است، بنابراین دندان پزشک در این دوره کشیدن دندان های پوسیده مادر را امن دانسته و اقدام به کشیدن دندان و انجام دیگر اقدامات لازم دندانپزشکی خواهد کرد.
-کشیدن دندان پوسیده زنان در سه ماهه سوم دوران بارداری:
به دلیل این که زنان حامله در سه ماهه سوم از دوران بارداری خود با مشکل نشستن در صندلی دندانپزشکی برای ساعات طولانی روبرو هستند و امکان خونریزی کردن لثه در حین کشیدن دندان نیز در این دوره زیاد است، بنابراین، می توان ادعا کرد که کشیدن دندان پوسیده زنان در سه ماهه سوم از دوران بارداری مضرات زیادی بر روی جنین داخل رحم او خواهد داشت.

روش درمان دندان های پوسیده در دوران بارداری:
معمولا، همه دندانپزشکان مراقبت های ویژه ای را در هنگام درمان و یا کشیدن دندان پوسیده زنان در طی دوران بارداری انجام داده و داروهایی را برای بیمار خود تجویز می کنند که برای مادر و جنین داخل رحم او بی خطر باشد. در ادامه داروهایی که برای مادران باردار و جنین داخل رحم آن ها امن هستند، معرفی شده اند.
این داروها عبارتند از:
پاراستامول مسکن دندان درد در دوران بارداری:
داروی پاراستامول به عنوان یک مسکن عمل کرده و باعث تسکین یافتن درد ناشی از کشیدن دندان در زنان باردار خواهد شد. مصرف این دارو در طی کل دوران بارداری برای مادر باردار و جنین داخل رحم او بی خطر است.
آرام کردن دندان درد در دوران بارداری با ایبوپروفن:
از آن جایی که مصرف داروی ایبوپروفن تا پایان هفته ۳۲ از دوران بارداری برای سلامتی مادران و جنین داخل رحم او امن می باشد، بنابراین اگر شما هم به عنوان زن باردار درد شدید ناشی از کشیدن دندان را تجربه کنید، دندانپزشک ممکن است داروهای آرام بخشی مانند کدئین را برای شما تجویز کند.
آنتی بیوتیکی ها برای جلوگیری از عفونت دندان در دوران بارداری:
در برخی موارد دندانپزشک ممکن است داروهای آنتی بیوتیکی امن را برای جلوگیری از گسترش عفونت به سایر قسمت های بدن مادر باردار تجویز کند.
داروهای امن برای از بین بردن عفونت در دوران بارداری عبارتند از:
داروهای بی حسی:
در زمان کشیدن دندان زنان حامله، همه دندانپزشکان ترجیح می دهند که از داروی لیدوکائین به عنوان یک داروی بی حسی، در مقدار بسیار کمی استفاده کنند، چون از ایمنی مصرف این دارو در مورد سلامت جنین داخل رحم مادر اطمینان کامل دارند.
درمان دندان درد در دوران بارداری
با اینکه نگرانی های زیادی در بین زنان باردار در مورد درمان دندان درد دندان با شیوههای مرسوم وجود دارد اما بسیاری از دکتر ها و دندانپزشک ها هنوز درمان دندان درد در دوران بارداری را پیشنهاد میکنند.

روش هایی که برای درمان دندان درد در کلینیک دندانپزشکی استفاده میشود عبارت اند از:
اشعهی ایکس
بسیاری از زنان در مورد استفاده از هر نوع اشعهی ایکس حتی برای درمان دندان درد نگراناند. اگر در دوران بارداری دچار دندان درد شدید شده اید دندانپزشک ابتدا سعی میکند در صورت امکان بدون نیاز به اشعهی ایکس مشکل را بر طرف کند.
درمان خانگی دندان درد در دوران بارداری
از آن جایی که در مورد درمان دندان درد در دوران بارداری با شیوه های مرسوم نگرانیهایی وجود دارد حتماً خوشحال میشوید با راهکار های طبیعی و درمانهای خانگی دندان درد بارداری آشنا شوید. با این روشها دیگر نیازی به اشعهی مضر ایکس یا دارو نخواهید داشت.
کمپرس داغ
کمپرس داغ مسکن قوی برای دندان درد به حساب میآید. یک پارچهی داغ و مرطوب را بردارید و روی صورت در قسمتی که دندان درد دارید قرار دهید. این امر موجب افزایش گردش خون به سمت منطقهی دردناک شده و به سیستم ایمنی بدن این امکان را میدهد با منبع اصلی درد مقابله کند.
کمپرس یخ
کمپرس یخ (شامل تعدادی تکه یخ در کیسه) میتواند ناراحتی و درد دندان را کاهش دهد. یک تکه پارچهی تمیز را داخل آب سرد برده و سپس روی صورت در محل درد قرار دهید. همچنین برای بی حس کردن اعصابی که باعث دندان دردتان شدهاند میتوانید از کیسهی نخود فرنگی یا سبزیجات یخ زدهای که در فریزر دارید نیز به جای یخ استفاده کنید.
میخک
از روغن میخک میتوان در دوران بارداری برای تسکین درد دندان استفاده کرد. میتوان میخک را جوید یا پنبهای را آغشته به روغن میخک کرده و مستقیماً روی دندانی که در میکند قرار داد. میخک نه تنها درد را تسکین میدهد بلکه نقش ضد عفونی کننده را نیز دارد.
سیر
سیر از جمله درمان های قدیمی دندان درد به شمار میرود. برای این منظور میتوانید یک حبه سیر را بجوید تا درد آن کاهش یابد.

پیاز
سعی کنید چند دقیقه یک تکه پیاز خام را بجوید. این کار به کاهش درد کمک میکند. اگر جویدن پیاز برایتان خیلی سخت است یک تکه از آن را روی دندان قرار داده و اجازه دهید آب آن درد را تسکین دهد.
اسفناج
به نظر میرسد که برگهای خام اسفناج قادرند دندان درد بارداری را تسکین دهند. به همین منظور برای کاهش دندان درد خود تعدادی برگ اسفناج را بجوید.
آب گرم
این روش یکی از ساده ترین درمان های خانگی است. مقداری نمک را با آب ولرم مخلوط کنید. سپس از آن برای قرقره یا شستشوی هر مادهی غذایی که احتمال دارد بین دندان تان باقی مانده باشد و کاهش درد استفاده کنید.
از مواد غذایی حاوی شکر دوری کنید
در دوران بارداری باید از مصرف مواد غذایی که شکر زیادی دارند خودداری کنید. شکر باعث ایجاد پلاک روی دندان شده و دندان درد را بدتر میکند.