طب سنتی برای درمان ویار بارداری چه پیشنهادی دارد؟
نی نی تایم : ویار یا تهوع صبحگاهی، نتیجه تغییرات هورمونی بدن زنان باردار است. مصرف زنجبیل، مخلوط زیره، نبات و هل از راهکارهای طب سنتی برای درمان ویار است.با این مطلب همراه باشید تا با شیوه های موثر درمانی ویار در بارداری اشنا شوید.
تعداد زیادی از زنان در خلال چند هفته اول تا چند ماه اول حاملگی و هنگام صبح زود از حالت تهوع و استفراغ شکایت دارند. در بیشتر اوقات این علایم بعد از سومین هفته پس از توقف عادت ماهیانه شروع میشوند و معمولا در هفتههای ۶ تا ۸ بارداری کمتر میشوند ولی ممکن است تا سه ماهه اول بارداری نیز ادامه پیدا کند. اصطلاح ویار در لغت به معنای اشتیاق و میل شدید است که گاهی به میل و خواست شدید زن باردار برای خوردن چیزی گفته میشود. اما ویار در دانش پزشکی به “بیماری تهوع صبحگاهی” در زنان باردار گفته میشود. تقریبا سهچهارم زنان باردار در سهماهه اول بارداری از تهوع رنج میبرند. این مشکل، شایعترین و ناخوشایندترین علائم مربوط به بارداری است و همه زنان باردار به دنبال راهحلی برای درمان ویار خود و یا حداقل کاهش آن هستند. البته این حالت بر خلاف اسمش، میتواند هر زمانی از روز یا شب به فرد دست دهد، اما به طور معمول و در ماههای اولیه بارداری بیشتر در ساعات اولیه صبح بروز میکند.
علت ویار چیست؟
داشتن حالت تهوع صبحگاهی و استفراغ نتیجه تغییرات بیوشیمیایی و هورمونی رخ داده در بدن است. تغییرات شدید هورمونی در طی بارداری روی طعم و بوی غذاها تاثیر میگزارد. بر همین اساس میتوان گفت ویار حاملگی دو حالت کلی دارد. در حالت اول عدهای از خانمهای باردار تمایل شدیدی به خوردن برخی مواد غذایی پیدا میکنند مثل ولع خوردن یخ، مهر و گاهی ته سیگار و یا حتی پودر رختشویی که میتواند به علت فقر آهن باشد (با اینکه هیچ کدام از آنها حاوی آهن نیستند) و یا ولع مصرف شکلات میتواند به علت کمبود ویتامین B باشد و یا مثلاً ولع خوردن هلو به علت کمبود و نیاز بدن به بتاکاروتن است و البته مشکل جدی برای زنان باردار ایجاد نمیکند ولی در حالت دوم خانمهای باردار با خوردن غذاهای خاص و حتی وجود بوی غذایی خاص یا مواد دیگر در محیط حالت تهوع پیدا میکنند. از دیگر علل ایجادکننده ویار بارداری علاوه بر بالا رفتن سطح هورمونهای بدن طی بارداری، اختلالات تیروئیدی، دیابت بارداری، اختلالات گوارشی، حاملگی مولار، برخی رژیمهای شدید غذایی، آسم و آلرژی نیز در ایجاد یا تشدید آن موثرند.
روشهای درمان ویار بارداری با طب سنتی
- نان برشته خشک
یکی از راههای درمان ویار یا بیماری صبحگاهی زنان باردار، خوردن یک نان برشته خشک یا یک بیسکوییت شور هنگام صبح همراه با چای کم رنگ است. این کار باعث کم شدن دل آشوبه زنان باردار شده و آنها را آرام خواهد کرد.
- عسل + هل
از دیگر راهکارهای درمان ویار خوردن عسل همراه با مقداری دانه سبز هل است. به این منظور عسل را با چند دانه پوست گرفته هل مخلوط کرده و در طول روز آن را مزمزه کنید.
- ماش بو داده
ماش بو داده که فقط یک مرتبه و به آرامی خورده شود، تمایل زیاد به استفراغ کردن را برطرف میکند وحالت تهوع را بهبود میدهد.
- آب پرتقال تازه
آب پرتقال تازه همراه با عسل یا دم کرده پوست پرتقال با عسل نیز برای کمتر شدن حالت تهوع صبحگاهی و درمان ویار مفید است.
- میوههایی مانند سیب، به، انار، خرما یا سنجد
مصرف سنجد کمی نارس و یا خرمای کمی نارس، خرمالوی خیلی کامل نرسیده، به یا سیب خوب نرسیده و کمی ترش نیز میتوانند برای کاهش ویار مفید باشند. توصیه میشود صبح ناشتا یک تکه کوچک از این میوهها خورده شود.
- زنجبیل
استفاده از دمکرده زنجبیل یا خوردن پولکی و شکلاتهای زنجبیلی نیز برای کاهش ویار مفید است.
- پودر گل میخک
۲ تا ۳ عد گل میخک را پودر کنید و به آن یک لیوان آب داغ اضافه کنید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آرام به هم بزنید. بگزارید این مخلوط سرد شود و محلول را جرعه جرعه بخورید.
- مخلوط زیره + نبات + هل
مخلوط زیره، نبات و هل به نسبت مساوی نیز از دیگر روشهای درمان ویار با طب سنتی است. برای این منظور، این مواد را با یکدیگر آسیاب کرده و بعد از هر وعده غذا یک قاشق چایخوری قورت بدهید. همچنین میتوانید زیره را بو دهید و با مرزه مخلوط کنید و بعد از غذا به میزان خیلی کمی از آن بخورید یا اینکه دو قاشق غذاخوری زیره سبز را با سه قاشق غذاخوری شکر مخلوط و آسیاب کنید تا به صورت پودر دربیاید و بعد از هر وعده غذایی، یک قاشق چایخوری از این مخلوط را در دهان بگذارید تا کمکم و آرامآرام حل شود و جلوی حالت تهوع شما را بگیرد.
درمانهای خانگی ذکر شده در بالا تا حدود زیادی میتوانند حالت تهوع شما را بهبود و به درمان ویار دوران بارداری شما کمک کنند، با توجه به اینکه دوران بارداری دوران حساسی بوده و مصرف هر نوع دارویی از داروهای شیمیایی گرفته تا داروهای گیاهی بایستی زیر نظر متخصص باشد، توصیه میشود برای برخی درمانهای با طب سنتی، حتما به متخصص مراجعه کنید.
دیدگاه طب سنتی در مورد ویار صبحگاهی
در دیدگاه طب سنتی ایران بخشی از مواد زائد بدن به طور طبیعی در حین قاعدگی از بدن خارج میشود. اما در بارداری این راه دفع مواد، برای محافظت از جنین بسته شده است؛ بنابر این مواد زائد در بدن مادر باردار جمع میشود. تجمع این مواد در بدن، به خصوص در معدههای ضعیف میتواند باعث میل مادر به خوردن مواد غیر خوراکی، خوراکیهایی با طعمهای تند و تیز و همچنین تشدید مشکلاتی چون تهوع و استفراغ دوران بارداری شود. بنابراین توصیه میشود در ابتدای بارداری اگر قی کردن (استفراغ) باعث ضعف یا خطری برای مادر و جنین نمیشود، جلوی آن را با دارو نگیرید؛ تا مواد اضافی به وسیله طبیعت هوشمند از بدن بیرون رانده شود. بد نیست بدانید کسانی که قبل از بارداری اقدام به پاکسازی بدن و اصلاح مزاج میکنند، کمتر احتمال دارد که به انواع شدید استفراغ دچار شوند.
گام اول
اولین گام برای مقابله و از بین بردن ویار و تهوع و استفراغ بارداری کم کردن مواد زائد بدن در بارداری است. با به کارگیری ده فرمان طب ایرانی میتوانید این عارضههای آزار دهنده را نیز مهار کنید.
-
ده فرمان طب ایرانی برای کم کردن مواد زائد بدن:
۱٫ بهتر است غذایی که مصرف میکنید به خصوص در ابتدای بارداری از نوع غذاهای مقوی باشد که راحت هضم میشوند. یعنی در عین اینکه خاصیت غذایی زیاد دارند اما کم حجم هستند و زود هم هضم میشوند. گوشت پرندگان و جوجه از این دست غذاها هستند. در ضمن دقت کنید که غذا را خوب بجوید یعنی هر لقمه را با تمرکز و توجه کافی ۳۲ بار بجوید و سپس قورت دهید.
۲٫ اجازه دهید شکمتان روان باشد، زیرا یبوست باعث جمع شدن مواد زائد در بدن میشود. اگر دچار یبوست هستید روزی یک وعده سوپ چرب( بال مرغ، برنج، دال عدس، تره ،گشنیز، جعفری، زردچوبه، روغن زیتون) میل کنید. استفاده از آلو، انجیر و غذاهای ملین و لطیف هم به رفع یبوست کمک میکند. علاوه بر این خوردن شربت گلاب، شربت آب و عسل با لیمو یا زنجبیل، گلقند، آب جوشیده، آب انار، شربت بنفشه نیز به خارج کردن مواد زائد معده و تسهیل دفع مدفوع کمک میکند.
۳٫ حرکت، پیاده روی و ورزش معتدل در طول روز میتواند مواد زاید را تحلیل ببرد. بنابراین از بیحرکتی و خواب بیش از حد در دوران بارداری خودداری کنید. ورزش و پیادهروی منظم بهترین روش برای از بین بردن و پیشگیری از تجمع مواد زاید بدن است. البته به شرطی که در حد تناسب با توان فرد انجام شود و منجر به ضعف نشود.
۴٫از پرخوری خودداری کنید و اگر زود گرسنه شدید، در عوض حجم کم غذا را در دفعات بیشتری نوش جان کنید.
۵٫ اگر دچار ضعف هستید بهتر است از غذاهایی مانند گوشت بره یک ساله، کبابها، گوشت بریان و سرخ شده و تخم مرغ بیشتر استفاده کنید.
۶٫ اگر قوت و وزن زیادی دارید، غذاهایی مانند غذاهای گیاهی، حبوبات و سبزیجات، و آشهای دارای زیره برای کم کردن بار اضافی بدنتان مناسبترند.
۷٫ گوشت پرندگان و جوجه را به همراه آبغوره،آب سیب، آب انار میل کنید.
۸٫ مایعات را جرعه جرعه بنوشید.
۹٫ دست کم هفتهای دو بار حمام کنید.
۱۰٫ ادرار خود را نگه ندارید و هرگاه احساس نیاز به دستشویی رفتن داشتید، سریع برای تخلیه ادرار و مدفوع اقدام کنید.
گام دوم
بعد از دفع مواد زائد برای اینکه دوباره مواد اضافی در بدن ایجاد و انباشته نشود لازم است معدهتان تقویت شود تا هضم به خوبی صورت گرفته و مواد مغذی لازم برای جنین نیز تامین شود. برای تقویت معده داروهای گیاهی ترکیبی هم وجود دارد که در صورت صلاحدید متخصص طب ایرانی تجویز میشود.
-
ده فرمان طب ایرانی برای تقویت معده:
۱٫ روی شکم در ناحیه معده روغنهای مقوی مانند روغن گل سرخ، مصطکی، نارگیل و مورد بمالید.
۲٫ خوراکیهای خوش طعمی که مقوی معده و کبد باشد مانند: مویز، بادام، دانه انار، سیب ، به وگلابی بخورید.
۳٫ خواب به موقع، کافی و مناسب و روزه گرفتن در شرایط مناسب میتواند به دفع مواد زائد کمک کرده و بار معده را کم کند.
۴٫ خوشبو کردن غذا و نوشیدنیها (با نعناع و زنجبیل) به طوری که تمایل به آن ایجاد شود نیز به تقویت معده کمک میکند.
۵٫ دست کم نیمساعت در روز پیادهروی لازم است. فعالیت بدنی و ورزش مناسب مانند پیادهروی معتدل، باعث بهبود هضم و اشتها هستند. اگر اهل سوارکاری هستید، سواری سبک هم میتواند به شما کمک کند.
۶٫ غذاهای لطیف مانند جوجه، مرغ، بره، بزغاله همراه نارنج و لیمو را در برنامه غذایی خود بگنجانید. استفاده از غذاهایی که راحت هضم شود و غذاهای ترش مزه به شرط اینکه انقباض شدیدی ایجاد نکند، میتواند برای معده مفید باشد.
۷٫ از مصرف غذاهای بسیار مرطوب، بسیار شیرین و چرب که باعث ضعف و سستی معده میشوند، خودداری کنید. بهتر است بیشتر از غذاهای جامد (غیر خمیری) مانند نان برشته استفاده کنید.
۸٫ خوردن مربای به و بالنگ بدون شیرابه آن و نانی که خوب پخته شده باشد به عنوان صبحانه به تقویت معده کمک میکند.
بهتر است غذا را با همسرتان یا در کنار کسی که با دیدنش شاد میشوید، میل کنید. به طور کلی پرهیز از تماشای تلویزیون، ناراحتی، ترس و ناامیدی در حین صرف غذا لازم است.
۹٫ دمنوش زنجبیل و عسل، شربت نعناع، آبغوره، شربت انار، دو انار ترش و شیرین باهم، گلاب، شربت آب تمبر هندی، سکنجبینی که با به درست شده باشد، رب سیب و به و شربت لیمو نوشیدنیهایی هستند که با توجه به مزاج مادر و فصل میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
۱۰٫ اگر تمایل به خوردن گل و خاک در حدی است که با این توصیهها نمیتوانید جلوی آن را بگیرید، میتوانید به جای آن از نشاسته بریان یا نشاسته ترش و نمکی یا سر استخوان بال مرغ بریان استفاده کنید.