پولیپ رحم چیست

پولیپ های رحمی از شایع ترین علل خونریزی های غیر طبیعی تناسلی در خانم ها هستند و عبارتند از : زیاد شدن تعداد سلول های غدد دریافت زمینه های آندومتر که در نتیجه برجستگی در سطح آندومتر ایجاد می شود. تا پایان با ما همراه باشید.
 
پولیپ چیست؟

تقریبا اکثر خانم ها با این واژه به خوبی آشنا هستند. پولیپ در واقع رشد بافت رحم بطور موضعی است که بصورت یک تکه گوشت اضافه در داخل حفره رحمی ظاهر میشود و یکی از شایع ترین علل خونریزی های غیر طبیعی رحم هم در خانم های قبل از سنین یائسگی و هم در افراد یائسه میباشد. تعداد و سایز و مکان آن ها متفاوت است. پولیپ ها توده هایی منفرد یا متعدد با اندازه چند میلی متر تا چند سانتی مترهستند که ممکن است در حفره رحم و یا دهانه رحم بوجود آیند.

علت بوجود آمدن پولیپ چیست؟

معمولا پولیپ ها و فیبروم ها که هر دو خوش خیم هستند و از بافت خود رحم منشاء میگیرند در اثر میزان بیش از حد هورمون های استروژن تولید شده در خود بدن ویا وارد شده به آن و کاهش پروژسترون بوجود می ایند.

پیدایش پولیپ رحمی
 
ممکن است به دلیل هیپرپلازی آندمتریال مونوکلونال (تکثیر با جوانه زدن یا دونیمه شدن ) باشد و یا کپی کردن زیاد آروماتاز آندومتر و یا موتاسیون ژنی.

پولیپ‌ های آندومتر گیرنده استروژنی و پروژسترونی دارند و پروزسترون در پولیپ هم اثر متعادل کننده عمل استروژن (آنتی پرولیفراتیو ) را دارد ولی تستوسترون روی پولیپ اثر آتروفی کننده ندارد در حالی که در بقیه قسمت‌های آندومتر این اثر را دارد.

  what-is-the-polyps-of-the-uterus
اپیدمیولوژی پولیپ رحمی
 
پولیپ آندومتر در سنین بلوغ و نوجوانان نادر است در قبل از یائسگی شایع تر است و بعد از یائسگی شیوع‌ اش کم‌ تر می‌شود در خانم‌ هایی که بیوپسی آندومتر یاعمل برداشتن رحم شده اند شیوع آنرا ۱۰-۲۴ درصد گفته‌اند ولی شیوع واقعی نیست چون بسیاری از پولیپ‌ ها بدون علامت هستند.
 
عوامل خطر پولیپ کدامند؟
۱- مصرف تاموکسیفن :

شیوع پولیپ در مصرف کنندگان تاموکسی فن بالاتر و سایز آن ها نیز بزرگتر است ( به بیش از ۲سانتی متر هم میرسد ).

۲- چاقی :

مخصوصا افرادی که BMI>30 دارند.

۳- مصرف داروهای هورمونی پس از یائسگی.

۴- افرادی که پولیپ های متعدد در روده دارند.

علایم بالینی :
تظاهر بالینی پولیپ رحمی
معمولا با خونریزی غیر طبیعی رحم تظاهر می‌کند اگرچه بسیاری از پولیپ‌ ها بدون علامت اند و تصادفی حین بررسی نازایی کشف میشوند یادر حین انجام پاپ اسمیر در سیتولوزی سرویکس علائمی میدهد که مشکوک می‌شویم و یا موقع انجام بیوپسی آندومتر یا سونوگرافی هیستروسکوپی کشف می‌شوند.

گاه حین انجام معاینه با اسپکولوم پولیپ رادر دهانه رحم می بینیم بدون اینکه فرد علایمی داشته باشد خونریزی غیر طبیعی در ۸۸-۶۴ درصد افرادی که پولیپ دارند دیده می‌شود به آن AUB.P می‌گوییم.

به صورت لکه‌بینی بین قاعدگی شایع ترین آن است حجم خونریزی کم و در حد لکه بینی است خونریزی بعد از یائسگی مدل دیگری از تظاهر پولیپ می‌تواند باشد حتی ممکن است در این افراد یائسه حین هورمن درمانی خونریزی دیده شود یادمان باشد هر خانمی که AUB دارد باید از نظر سرطان اندومتر بررسی شود.

نکته مهم : 

خانم هایی که مشکل خونریزی غیر طبیعی دارند باید از نظر خطر سرطان رحم بررسی شوند.

what-is-the-polyps-of-the-uterus

سیر بالینی پولیپ رحمی
 
به صورت ادامه رشد و یا عدم رشد و با پسرفت است. پولیپی زیر یک سانتی‌ متر به ویژه وقتی منفرد باشند شانس پسرفت خود بخودی شان بیشتر است.
ریسک بدخیمی پولیپ رحمی
۵ درصد پولیپ ها ممکن است بدخیم شوند این احتمال در بعد از یائسگی و نیز کسانی که علامت دارند نسبت به کسانی که خونریزی ندارند بیشتر است البته در نظر داشته باشیم که این دو عامل (سن و خونریزی) حتی بدون پولیپ هم خود فاکتور خطر بدخیمی‌اند.
اینکه سایز پولیپ (مثلا پولیپ درشت‌تر از ۲ سانتیمتر) در احتمال بدخیمی اثر داشته باشد ثابت شده است در خانم‌ هایی که تاموکسیفن مصرف می‌کنند تغییرات بدخیمی در پولیپ شایع تر است و به ۱۱ درصد میرسد (۲ برابر) ارتباطی بین مدت مصرف این دارو و اندازه پولیپ در ایجاد بدخیمی دیده نشده تاموکسیفن بطور کلی احتمال ایجاد سرطان آندومتر را بالا می‌برد.
 
ارزیابی و تشخیص :

سونوگرافی اولین و کم هزینه ترین روش تشخیصی در خانم های مبتلا به خونریزی غیر طبیعی است.اما اگر با سونو تشخیص قطعی داده نشد بهترین روش ،هیستروسکوپی ویا هیدرو سونوگرافی ( سونوگرافی با مایع ) میباشد. پولیپ هایی که از دهانه رحم منشاء گرفته یا از آن آویزان شده باشند هم در معاینه مشخص می شوند.

تشخیص قطعی و تعیین خوش خیم یا بدخیم بودن پولیپ پس از برداشتن آن و فرستادن بافت به آزمایشگاه و بررسی پاتولوژیک داده میشود.

what-is-the-polyps-of-the-uterus

پولیپ ها خوش خیم هستند یا بدخیم ؟

۹۵% آن ها خوش خیم هستند ولی در افراد یائسه نسبت به غیر یائسه ها ودر کسانی که پولیپ باعث خونریزی شده نسبت به افراد بدون علامت ، و نیز درکسانی که تاموکسی فن مصرف میکنند احتمال بدخیمی بیشتر است.

اثر پولیپ رحمی روی باروری و حاملگی
 
خود پولیپ به تنهایی عامل ناباروری نیست اما برداشتن آن در افراد نابارور قبل از درمان باعث بهبود نتیجه و افزایش احتمال بارداری بعد از IUI و IVF میشود.
حین بررسی علل ناباروری ممکن است پولیپ کشف شود (در سونوگرافی با هیستروسکوپی) اینکه در آوردن پولیپ الزاما روی بارداری این افراد کلا در این موارد توصیه به برداشتن می‌شود پولیپ شانس سقط و عوارض حاملگی را بالا نمی‌برد.
 
آیا برداشتن پولیپ همیشه ضرورت دارد ؟
پولیپ های علامت دار در هر سنی باید برداشته شوند .اما پولیپ های بدون علامت فقط در صورتی خارج میشوند که:

۱- از دهانه رحم آویزان شده باشند.

۲- بزرگتر از ۵/۱ سانتی مترباشند.

۳- در افراد نابارور

۴- در افرادی که عوامل خطر فوق الذکر را دارا باشند.

۵- پولیپ های متعدد

۶- افراد یائسه

در موارد نادر ممکن است پولیپ پس از خارج شدن عود کند. در این موارد و در مصرف کنندگان تاموکسی فن (که در معرض خطر بدخیمی هستند )،علاوه بر تحت نظر بودن ، درمان و اقدام مناسب توسط پزشک انجام میشود.

انتخاب روش درمانی در پولیپ رحمی
پولیپ‌ های خونریزی دهنده باید برداشته شوند که هم خونریزی برطرف شود و هم بررسی از نظر بدخیم نبودن به عمل آید (پاتولوژی).
what-is-the-polyps-of-the-uterus

در مورد پولیپ‌ های بدون علامت باید ببینیم که فرد خودش چقدر در معرض سرطان آندومتر است.

مثل:
تابوکسیفن درمانی
نولی پاریته
سن بالای پنجاه سال
چاقی
تخمدان پلی‌کیستیک
سابقه تومور استروزنی در خود یا خانواده
قاعدگی زودرس منوپوز بالای ۵۶ سالگی
و نیز مثلا چقدر در درمان نازاایی اثر دارد و براساس این یافته تصمیم بگیریم که برداریم یا خیر.

در خانم‌ های بدون علامت (برای مثال) اگر پولیپ بالای ۱/۵ سانتی‌‌متر باشد و یا متعدد باشد و یا از دهانه رحم بیرون زده باشد برمی‌داریم.

پولیپ بیرون زده از دهانه رحم احتمال پس رفت خود بخودی کمی دارد و شانس علامت دار شدن بیشتری دارد و نیز برداشتن آن حتی در مطب هم کار آسانی است لذا برمی‌داریم اگر خانمی معیار برداشتن پولیپ را نداشت و تصمیم گرفتیم بر نداریم نیاز به بررسی‌ های بیشتری بجز معاینات همیشگی مثل افراد عادی ندارد مگر علامت‌ دار شود.

در افراد بعد از یائسگی توصیه می‌شود پولیپ را برداریم چون هم شانس بدخیمی بیشتری دارد و هم عمل ساده و کم عارضه‌ای دارد.

در خانم‌ های با پولیپ راجعه باید پولیپ را مجددا برداشت. عود کم است بیشتر ممکن است کامل برداشته نشده باشد در مواردی که عود تائید می‌شود به ویژه در کسانی که تاموکسیفن درمانی می‌شوند می‌شود آی یو دی میرنا گذاشت و اگر برنامه باروری بعدی ندارند. آندومتر را کاملا برداشت (Ablation).

what-is-the-polyps-of-the-uterus

در خانم‌ هایی که سرطان پستان دارند میرنا توصیه نمی‌شود چون شانس عود بیماری پستان را بالا می‌برد.

درمان جراحی :
بهترین و دقیق ترین روش جهت برداشتن پولیپ داخل حفره رحم ، استفاده از هیستروسکوپی است که تعیین محل دقیق پولیپ زیر دید مستقیم را فراهم میکند. پولیپ های دهانه رحم معمولا بطور سر پایی بدون دیلاتاسیون و کورتاژ قابل برداشتن هستند. ولی باید از نظر احتمال رشد مجدد به فرد توضیح بدهیم.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید