سفت شدن جای واکسن نوزاد نشانه چیست

سفت شدن جای واکسن نوزاد نشانه چیست

سفت شدن جای واکسن، از علائمی است که بعد از تزریق واکسن ایجاد می‌شود و ممکن است به دلیل آبسه کردن، عفونت و یا بدلیل مواد موجود در داخل واکسن باشد. با ما با یک مقاله پر محتوا همراه باشید.

 

در صورتی که سفتی جای واکسن مختصر باشد نیاز به درمان خاصی ندارد ولی اگر سفت شدن، قرمزی و کبودی جای واکسن شدید بود باید به پزشک مراجعه کرد.

بعد از واکسیناسیون نوزاد، در برخی موارد مشاهده شده است که جای واکسن نوزاد سفت می‌شود. والدین هنگام بررسی سفت شدن جای واکسن، باید ببنند که آیا جای واکسن آبسه کرده یا قرمز رنگ شده است، و یا علائم دیگری نظیر عفونت و یا تورم دارد یا نه. بررسی این علائم مهتر از سفتی جای واکسن است. 

what-is-the-replacement-of-the-vaccine-with-the-sign

آیا برای سفت شدن جای واکسن، باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورتی که آسیب واکسن و سفت شدن جای واکسن، زیاد نباشد بعد از مدتی رفع می‌شود. این سفتی در برخی موارد تا یک سال نیز می‌ماند. در برخی موارد هم به دلیل تزریق واکسن سه گانه به صورت عمیق، این سفتی به وجود می‌آید.

به منظور درمان سفت شدن جای واکسن، باید علت آن را پیدا کنید و سپس درمان را انجام دهید. اما اگر جای واکسن آبسه و یا قرمز رنگ شده باشد، باید توسط پزشک تخلیه گردد و بعد از آن آنتی بیوتیک مصرف شود. در صورتی هم که سفتی مختصر باشد، نیاز به اقدام خاصی ندارد و به مرور زمان خوب می‌شود.
 
در برخی موارد دیگر، سفت شدن جای واکسن به دلیل مواد موجود داخل واکسن است که باعث سفتی محل تزریق می‌شود. در صورتی که بعد از چند روز تزریق واکسن، علایم کبودی و قرمز در جای واکسن مشاهده شد، بهتر است نوزاد را به پزشک نشان دهید.
اما توجه داشته باشید که کبودی جای واکسن به مدت یک هفته تا ده روز بهبود می‌یابد. به منظور کاهش سفت شدن جای واکسن، شما می‌توانید بعد از تزریق واکسیناسیون محل تزریق را کمپرس گرم کنید.
بهتر است بعد از اینکه تزریق انجام گرفت، تمامی موارد بهداشتی پس از تزریق را انجام دهید تا به مشکلاتی نظیر عفونت و تورم برخورد نکنید.
آیا ضرورت دارد که به هر کودکی واکسن تزریق گردد؟

تزریق واکسن نه فقط کودک را در برابر بیماری‌ های عفونی و واگیردار مصون می‌سازد، بلکه برنامه واکسیناسیون همه‌ی کودکان سبب می‌شود که آن بیماری در کشور و حتی در همه‌ی جهان ریشه کن گردد. بنابراین وظیفه هر پدر و مادری است که فرزند خود را در برابر بیماری‌ هایی که واکسن آن‌ ها ساخته شده و در اختیار است، واکسینه نمایند و با این کار هم چنین قدمی در جهت ریشه کن شدن بیماری در کشور بردارند.

در موارد استثنایی ممکن است تزریق واکسن برای کودک مجاز نباشد، مانند اختلال در سیستم ایمنی کودک که در این حالت با تشخیص پزشک یا واکسن تزریق نمی‌شود یا واکسن مخصوص تزریق خواهد شد.

 

what-is-the-replacement-of-the-vaccine-with-the-sign

آیا واکسن برای کودک خطری ندارد؟

با پیشرفت‌ هایی که در تهیه واکسن انجام گرفته است، واکسن هیچ گونه خطری برای نوزادان و کودکان ندارد، ولی پس از تزریق آن، بعضی از کودکان ممکن است برای مدت کوتاهی تب کنند و بی قرار گردند.

مصرف داروهای ضد تب و درد (استامینوفن) جهت کنترل تب نوزاد بعد از واکسن، موجب می‌شود که اثر واکسن حتی در واکسن آنفولانزا کم گردد.
 
بنابراین به مادران توصیه می‌شود که به منظور کاهش درد و سفت شدن جای واکسن پس از تزریق اقدامات زیر را انجام دهند:
مادر باید شیر خود و مایعات را به دفعات به کودک بدهد.
اگر هوا گرم است لباس‌ های کودک را کم کند.
پارچه یا حوله نرم خیس شده با آب سرد را به دفعات روی محل تزریق واکسن قرار دهند.
مالش دادن محل تزریق قبل از تزریق واکسن به کم شدن درد کمک می‌کند ولی مالش دادن بعد از تزریق موجب واکنش شدید محل تزریق می‌گردد و نباید انجام داد.
سر گرم کردن کودک با اسباب بازی به کاهش درد هنگام تزریق کمک می‌کند.
دادن مایعات شیرین مانند آب قند و یا آب میوه‌ های شیرین قبل از تزریق به کم شدن درد کمک می‌کند.
موقعی می‌توان به کودک دارو های ضد درد و ضد تب (استامینوفن) داد که کودک دچار ناراحتی زیاد و یا تب بالا باشد.
what-is-the-replacement-of-the-vaccine-with-the-sign
نکات مهم در انجام واکسیناسیون کودکان
  • سرماخوردگی خفیف یا شل بودن مدفوع کودک، مانع انجام واکسیناسیون نخواهد بود.
  • اگر کودکی به هر علتی دچار ضایعات مغزی باشد، باید به جای واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز و سیاه سرفه)، واکسن دو گانه (دیفتری و کزاز بدون واکسن سیاه سرفه) به او تزریق گردد.
  • اگر سن کودک، ۶ سال تمام است و واکسن‌ های او به طور کامل تزریق نشده است، باید به جای واکسن سه گانه، واکسن دو گانه تزریق گردد.
  • به کودکانی که سن آن‌ ها بین ۱ تا ۶ سال است و تا کنون هیچ واکسنی به آن ها زده نشده است، در اولین نوبت می‌توان واکسن سه گانه تزریق کرد، قطره فلج اطفال داد، واکسن MMR و هپاتیت تزریق نمود و آزمایش جلدی توبرکولین انجام داد و در صورت منفی بودن آزمایش، واکسن ب. ث. ژ. تزریق کرد. سپس ۶ هفته بعد، دومین واکسن سه گانه و فلج اطفال و ۶ هفته بعد، اولین یادآوری و در ۶ سالگی تمام دومین یادآوری واکسن‌های سه گانه، ب. ث. ژ. و سرخک را تزریق نمود. پس از آن در ۱۴ تا ۱۶ سالگی باید واکسن دو گانه‌ی نوع بزرگسالان تزریق شود.
  • به کودکان مبتلا به اختلالات ایمنی، چه اولیه و چه اکتسابی (سرطان خون، مصرف داروها و غیره)، واکسن‌ های ویروسی زنده و واکسن ب ث ژ نباید تزریق گردد.
  • نکاتی برای راهنمایی مادران برای کاهش درد واکسیناس نوزادان:

    ۶ روش موثر برای چگونگی از بین بردن درد در هنگام عکس العمل نشان دادن بدن نوزادان به تزریق انواع واکسن ها ارائه شده است، که خواندن آن ها برای کنترل موقعیت بدنی هر نوزادی بسیار مفید خواهد بود.

    این راه کارها عبارتند از:
    – فراهم نمودن وضعیت آرامش بخش در خانه، برای نوزاد واکسینه شده:

    که بدن اکثر بچه ها، چند ساعت بعد ار تزریق واکسن، تحریک می شود. این کودکان با واکنش های شدید به این حالت، موقعیت کسل کننده ای را در داخل خانه ایجاد کرده و حتی در برخی موارد ممکن است این احساس عصبی را به افراد اطراف خود هم انتقال دهند.

    در چنین وضعیتی، شما به عنوان مادر یک نوزاد باید با برنامه ریزی دقیق و انجام برخی کارها، قبل از واکسینه کردن نوزاد خود، آرامش را در منزلتان برقرار کنید. شما می توانید در چنین مواقعی درجه حرارت اتاق کودک را پایین آورده و با پوشاندن لباس های گشاد مطمئن شوید که فرزندتان به راحتی تنفس کرده و در شرایط نسبتا آرامی قرار دارد.

    what-is-the-replacement-of-the-vaccine-with-the-sign
    -در آغوش نگه داشتن نوزاد واکسینه شده توسط مادر:

    به عنوان مادر یک نوزاد کوچک به یاد داشته باشید که ماندن بیشتر مادر در نزدیکی کودک واکسینه شده خود و یا نگه داشتن بیشتر او در آغوش والدین می تواند به آرام نگه داشتن وضعیت بدنی نوزاد کمک کند. همچنین، یادتان باشد که برای آزامش بیشتر، مادران باید سعی کنند تا بازوی واکسینه شده نوزاد را در دستان خود نگه دارند، تا او نتواند با انجام دادن حرکات اضافی و یا تماس دادن بازوی خود به محل تزریق، آن ناحیه را به درد آورد.

    در نهایت، لازم است بدانید که در روز اول واکسیناسیون، دردهای بدن هر کودکی بسیار ناراحت کننده خواهد بود.

    -دقت بیشتر مادران در تغذیه نوزادان واکسینه شده:

    در واقع، نوزادانی که عمل واکسیناسیون بر روی بدن آن ها انجام می گیرد، بر اثر گریه کردن زیاد، کمتر شیر می خورند. کارشناسان تغذیه نوزادان معتقدند که دلیل بروز این حالت در بدن هر نوزادی این است که کودکان در «لحظه» زندگی می کنند و حالت آزردگی در آن ها می تواند به سرعت بر روند تغذیه این موجودات تاثیر گذاشته و برنامه غذایی آن ها کاملا را تغییر دهد.

    اما، مادران باید فراموش نکنند که تغذیه کودک بلافاصله پس از انجام عمل واکسیناسیون می تواند به کاهش درد در بدن او کمک کند. 
    what-is-the-replacement-of-the-vaccine-with-the-sign
    -استفاده از کمپرس آب سرد در نقطه تزریق واکسن در بدن نوزادان:

    یکی دیگر از راه های موثر برای تسکین درد بدن نوزادان پس از انجام عمل واکسیناسیون، فراهم نمودن یک لیف حمام تمیز که با آب سرد خیس شده و قرار دادن آن در محل ترزیق واکسن خواهد بود. به عنوان یک مادر جوان و بی تجربه به یاد داشته باشید که این کار به کاهش درد و از بین بردن حالت حساسیت به لمس محل تزریق در بدن نوزادان کمک زیادی خواهد کرد.

    اما، یادتان باشد که اگر در چنین شرایطی، اوضاع بعد از گذشتن ۲۴ ساعت باز هم بهبود نیافت، شما باید کودک خود را نزد یک پزشک متخصص اطفال ببرید و وضعیت موجود را همراه با او مورد بررسی قرار دهید. 

    -سعی کنید با بازی کردن، حواس نوزاد خود را پرت کنید:

    به عنوان مادر یک نوزاد کوچک به یاد داشته باشید که یکی از بهترین راه ها برای کمک به آرام شدن کودک پس از انجام واکسیناسیون، بازی کردن با او و پرت نمودن حواس کودک است. در چنین مواردی، به عنوان والدین یک نوزاد واکسینه شده سعی کنید تا با خریدن هدیه ای جدید و یا یک اسباب بازی نو، توجه فرزندتان را از محل انجام واکسینایون منحرف نمایید.

    what-is-the-replacement-of-the-vaccine-with-the-sign
    همچنین، می توانید تعویض کردن زود به زود کانال های تلویزیون را هم برای منحرف نمودن ذهن کودک خود از واکنش نشان دادن به درد واکسن، امتحان کنید.

    _استفاده از قدرت شکر برای از بین بردن درد پس از واکسیناسیون در بدن نوزادان:

    جالب است بدانید که استفاده از شکر و یک محلول شیرین می تواند تحمل نوزادان واکسینه شده را بالا برده و بهتر از مصرف دارو به این موجودان کوچک کمک کند. در واقع، استفاده از شکر و یک محلول شیرین می تواند به آسانی شدت درد را در ارتباط با عمل واکسیناسیون در بدن نوزادان کاهش دهد.

    فراموش نکنید که استفاده از فوت و فن خوراندن محلول شیرین به خصوص برای بچه های زیر شش ماه بسیار مفید خواهد بود. برای این کار، شما می توانید کودک خود را قبل از واکسینه کردن با مقداری آب قند شیرین تغذیه نمایید و یا با کمک گرفتن از شیب پستانک آب قند را به خورد او بدهید.
    از آن جایی که در اغلب موارد، نوزادان ممکن است مدتی پس از واکسینه شدن همچنان گریه کنند، پس باید به عنوان یک مادر جوان و بی تجربه به خاطر داشته باشید که در چنین مواقعی نوزاد شما نیاز خواهند داشت تا توسط شما و پدرش، بیشتر مورد نوازش قرار گرفته و لحظات آرامش بخش زیادی را به همراه شما پشت سر بگذارد.
    همچنین، به یاد داشته باشید که نگرانی بیش از حد والدین در دوران واکسینه کردن نوزادشان، نقش عمده ای در افزایش پریشانی و بی قراری کودک ایفا می کند. پس، به عنوان یک پدر و مادر جوان سعی کنید تا در هنگام ترزیق واکسن به کودکتان، آرامش خود را حفظ کرده و ذهن خود را به جای اهمیت دادن به درد موقت کودک خود بر احساسات او تمرکز دهید.
     
     
     

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here