
از چه سنی به کودک بستنی بدهیم
بستنی از دسته خوراکی های خوش مزه است که همه ی بزرگسالان و کودکان نسبت به آن علاقه دارند. همیشه این سوال برای مادران وجود دارد که آیا دادن بستنی به کودک مشکلی ایجاد می کند ؟ کودک از چه سنی به بعد می تواند ستنی بخورد؟ در ادامه درباره این موضوع توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید و این مطلب را از دست ندهید.
پزشکان توصیه میکنند از دادن بستنی به صورت روزانه تا قبل از سن سه سالگی خودداری کنید زیرا تا این سن دادن غذاهای چرب و قندی احتمال چاقی و اضافه وزن را در کودکان افزایش میدهد. همچنین دادن بستنی قبل از سه سالگی میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به دندانها زده و موجب نرم شدن مینای دندانهای شیری یا دایمی شود و دندانها را در معرض فرسایش تدریجی و پوسیدگی قرار دهد.
پس از آنجا که کودکان علاقه بسیاری به بستنی دارند، والدین باید بر حسب سن و وضعیت جسمی و سلامت برای آن ها بستنی مناسب را انتخاب کنند. بعضی از کودکان به انواع مغزها مثل پسته، بادام و گردو عدم تحمل نشان میدهند و برخی نیز نسبت به کاکائو و رنگهای شیمیایی حساسیت دارند که در این صورت والدین باید مصرف بستنی حاوی این مواد را قطع کنند.
در ضمن، بعد از سه سالگی بستنی نه به عنوان وعدههای غذایی بلکه جزیی از غذاهای تکمیلی و به عنوان دسر باید در نظر گرفته شود. دو تا سه قاشق مرباخوری بستنی ساده که خیلی سرد نباشد کافی است اما حتی این مقدار هم برای کودکانی که استعداد چاقی دارند، توصیه نمیشود.
جالب است بدانید میزان کالری انواع بستنیها متفاوت است. بنابراین بر حسب وزن کودک باید نوع مناسب بستنی را انتخاب کرد. زیرا بستنیهای معمولی چون از شیر، شکر، تخممرغ و مقداری خامه درست شدهاند، در هر ۱۰۰ میلیلیترشان، ۱۰۰ کیلوکالری دارند. اما بستنیهای میوهای و یخی به علت داشتن میوه، آب و شکر کالری کمتری دارند.
نکته مهمی که باید در اینجا به آن اشاره کرد، این است که باید از مصرف بستنیهای فلهای و حاوی مواد رنگی و شیمیایی یا میوههای نامطمئن به خصوص در این سنین خودداری شود.

ترکیب بستنی چیست؟
ترکیب یک بستنی سالم عبارت است از شیر، خامه، چربیهای گیاهی، شکر، یخ، مواد طعمدار و رنگهای مجاز خوراکی. اگر بستنی در شرایط مناسب و بهداشتی تهیه شود، حاوی ویتامینهای شیر یعنی و مواد معدنی از جمله سدیم، کلسیم، پتاسیم، گوگرد و فسفر است. بستنی خنک است و یکی از مزایای مصرف آن کاهش دمای بدن در روزهای گرم تابستان و در نتیجه کاهش تعریق بدن است.
جدا از اینکه همه بستنیها دارای مواد افزودنی، اسانسها، رنگهای خوراکی و نیز شکر هستند، بستنیها را میتوان به دو نوع عمده تقسیم کرد؛ بستنیهای شیری و بستنیهای یخی. همچنین براساس شیوه تولید بستنیهای شیری میتوان آن ها را به دو گروه بستنیهای کارخانهای و بستنیهای سنتی تقسیم کرد.

بستنی و بی اشتهایی
بستنی و حساسیت
توصیه میشود نوع بستنی که برای کودک در نظر میگیرید ساده باشد و مواد رنگی مضر نداشته باشد. مواد طعمزا و افزودنیهای شیمیایی و حتی انواع میوه و مغزها ممکن است برای کودکان حساسیتزا باشند. مثلا بعضی بچهها به بستنیهای کاکائویی، برخی به بستنیهای حاوی آجیل و برخی هم به بستنیهای طعمدار حساسیت نشان میدهند.
میوه و مغزهای مانده معمولا فاسدند یا به باکتریهایی آلوده هستند که خوردن این نوع بستنیها مشکلاتی را برای دستگاه گوارش ایجاد میکند. کودکان کمتر از ۲ سال هم نباید بستنی مصرف کنند چون میتواند زمینه بروز حساسیت را فراهم کند. کودکانی که زمینـه حساسیت به برخــی میوههــا را دارنـد ممکن است به بستنی هم آلرژی داشته باشند و بثورات جلدی در آن ها بروز کند.
بستنی و چاقی

بستنی و سردرد

بستنی و پوسیدگی دندان
با توجه به موارد ذکر شده کودکان از بستنیهای پاستوریزه، بدون مغز، بدون کاکائو، بدون اسمارتیز و تافی و کلا بدون مواد قندی چسبنده و نیز عاری از مواد رنگی استفاده کنند و نیز مصرف این میانوعده خوشمزه از حداکثر دو نوبت در هفته آن هم به میزان محدود تجاوز نکند.

وجود مواد قندی مختلف در بستنی بهخصوص مواد قندی چسبنده چون شکلات، تافی و نیز مغزهای مختلف میتواند باعث ایجاد آسیبهای جبرانناپذیر و نیز پوسیدگیهای شدید دندانی در کودکان زیر سه سال شود ولی بعد از سه سالگی در صورتی که بهداشت دهانی خوب رعایت شود و نیز مواد گفته شده در بالا در بستنی وجود نداشته باشد، این دسر میتواند به عنوان میان وعده و نه جایگزین وعده اصلی در رژیم غذایی کودک گنجانده شود.