
ریزش مو بعد از زایمان، راه های پیشگیری
ریزش موی دوران بارداری یک اتفاق طبیعی است که بهدلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود.راهحل آن را میشناسید؟
اغلب زنان باردار با ۲ مشکل عمده، یکی ریزش مو و دیگری لکهای بارداری مواجه میشوند که پژوهشگران نتوانستند هیچ درمان قطعی برای آنها ارائه بدهند. ریزش مو دوران بارداری یک اتفاق طبیعی است که بهدلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود. این حادثه تلخ از ۳ تا ۶ ماه بعد از زایمان شروع میشود و میزان آن در زنان مختلف متفاوت است.
جلوگیری از ریزش مو در بارداری
زنان باردار برای جلوگیری از ریزش ابرو و موی سر باید از مواد غذایی حاوی آهن و روی بیشتر استفاده کنند. مواد حاوی آهن و روی در تخم مرغ، گوشت قرمز، انواع مغزها و سبزی های دارای برگ سبز تیره به وفور موجود است.: هورمون ها عامل بسیاری از تغییرات پوست و مو در دوران در بارداری هورمون های زنانه در دوران بارداری و شیردهی تأثیرات خاصی را روی بدن می گذارد که از جمله آن ها می توان به ریزش مو در بسیاری از زنان اشاره کرد.
در زیر منابع برخی از عناصر مهم و موثر در سلامت مو در دوران بارداری ذکر شده است:
پروتئین :
اساس و پایه ی نیاز بافت های بدن مانند مو، ناخن ، پوست و … می باشد و در موادی مانند انواع گوشت ( مرغ ، ماهی و گوشت قرمز ) ، تخم مرغ ، لبنیات و حبوبات به میزان فراوان وجود دارد. در مواد نشاسته ای مثل نان ، برنج ، ماکارونی و سبزی ها نیز به مقدار کمی وجود دارد.
کلسیم و منیزیم :
گروه شیر و لبنیات منابع غنی کلسیم و منیزیم و نیز پروتئین هستند.
اگر فردی دچار عدم تحمل لاکتوز ( قند موجود در شیر ) باشد و از سایر مشتقات لبنیاتی نیز برای تامین نیازهای بدن خود استفاده نکند، باید به طور روزانه مکمل کلسیم مصرف کند و مصرف سایر غذاهای غنی از پروتئین را نیز افزایش دهد.
ویتامین های گروه B:
یکی از راههای درمان ریزش مو مصرف مواد مغذی حاوی ویتامین B زیاد است که در گروه ویتامین های B ، ویتامین B6 و بیوتین اهمیت خاصی دارند. بیوتین ویتامینی است که دربسیاری از محصولات آرایشی به عنوان مکمل بهبود دهنده وضعیت مو اضافه می شود، زیرا عارضه مشخص کمبود بیوتین، ریزش مو است. منابع غذایی غنی از ویتامین B6 و بیوتین را برایتان ذکرمی کنم. منابع غنی از ب۶ موز ، دانه آفتابگردان، ماهی ، مرغ، جوانه گندم ، آلوی خشک ، گوشت ، غلات سبوس دار ، گوشت، مرغ، جوانه گندم، سبوس گندم است. ..
بررسی ها نشان می دهند که اسیدهای چرب اُمگا- ۳ و اُمگا-۶ با سلامت مو در ارتباط هستند؛ زیرا اغلب مردم وقتی منابع این نوع اسیدهای چرب را کمتر مصرف می کنند و یا اصلاً مصرف نمی کنند، دچار خشکی و شکنندگی مو ، خارش و شوره پوست سر و در نهایت ریزش مو می شوند.
منابع اسیدهای چرب اُمگا-۳ و اُمگا-۶
اسیدهای چرب اُمگا-۳ شامل آلفا- لینولنیک اسید و ایکوزا پنتانوئیک اسید (EPA) است در ماهی های آب سرد مانند روغن سویا و کانولا، جوانه گندم ، روغن گردو ، روغن تخم کتان یا پنبه و روغن ماهی یافت می شود.
اسیدهای چرب اُمگا-۶ شامل اسید لینولئیک و اُمگا- لینولئیک اسید می باشد و در روغن های غیر اشباع گیاهی مانند روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سویا، روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان یافت می شوند.
آنتی اکسیدان ها:
شامل ویتامین E ، ویتامین C ، بتاکاروتن ( پیش ساز ویتامین A که در سیب زمینی شیرین، هویج ، اسفناج پخته، کدو حلوایی ، طالبی ، زرد آلو ، کلم بروکلی ، گریپ فروت قرمز وجود دارد ) ، روی و سلنیوم می باشد.
زنان باردار برای جلوگیری از ریزش مو باید از مواد غذایی حاوی آهن و روی بیشتر استفاده کنند
علل، زمان و میزان ریزش موها بعد از دوران بارداری
علت ریزش موها در این دوران به واسطه تغییرات هورمونی در بدن خانم ها و زمان شروع آن معمولا ۲ هفته بعد از زایمان می باشد و اوج ریزش موها در ماه دوم و سوم است که معمولا تا پایان ۶ ماه ادامه می یابد. میزان ریزش موها در هر کس می تواند متفاوت باشد از ۱۰۰ تار مو تا ۵۰۰ تار مو در روز.
نکته اول ریزش موها بعد از زایمان امری طبیعی است و اکثرا خانم ها انرا تجربه می کنند و جای نگرانی نیست و معمولا تا پایان ماه ۶ و ۷ بعد از زایمان ادامه دارد، اگر بعد از این مدت از شدت ریزش موها کاسته نشد آنگاه می بایست به متخصص پوست و مو مراجعه نمایید، ممکن است به واسطه شیردهی بدنتان دچار کمبود برخی از ویتامین ها و مواد معدنی از قبیل آهن، روی، کلسیم، منیزیوم و غیره شده باشد که با انجام آزمایشات مربوطه باید مورد بررسی قرار گیرد.
نکته دوم به واسطه اینکه در دوران بارداری و شیردهی اکثر محلول ها و مکمل های غذایی منع مصرف داشته نمی توان درمانی برای جلوگیری و کاهش محسوس ریزش موها در این دوران تجویز نمود و صرفا می توانید با دنبال کردن برنامه غذایی و مکملی مناسب زیر نظر پزشک متخصص کمی از میزان ریزش موها بکاهید که البته با این کار به سلامت نوزاد خود نیز کمک می نمایید.
نکته سوم معمولا بخش زیادی از موهای ریخته شده در این دوران به مرور زمان جایگزین می شوند و نیازی به درمان نمی باشد، اما اگر موهایتان به میزان مورد نظر روییده نشدند، می توانید درمان را زیر نظر پزشک بعد از پایان ماه ششم شیردهی آغاز نمایید.
توصیه های مهم
موهایتان را سفت نبندید
از مدل موهایی که باعث کشیدگی مو می شوند استفاده نکنید. کشیدن مو یا سفت بستن آن، می تواند منجر به ریزش مو شود. بازی کردن یا دست زدن زیاد به موها نیز احتمال ریزش مو را افزایش می دهد. بنابراین سعی کنید از مدل موهای راحت تر که باعث کشش و آسیب کمتری به مو می شود را امتحان کنید.
از کش سر و گل سرهای سفت یا دستگاه های فر کننده مو به هیچ عنوان استفاده نکنید.
از درمان خانگی ریزش مو با روغن های داغ خودداری کنید چرا که ممکن است به مو یا پوست سر آسیب برسانند.
از فر کردن، صاف کردن و بازی کردن با موها نیز جدا خودداری کنید.
از برس با شانه های فاصله دار استفاده کنید
اگر دندانه های برس شما به هم نزدیک باشند، موهای شما را بیشتر از برسی که دندانه های فاصله دار دارد می کشد. این کشش می تواند منجر به ریزش موی بیشتر شود. بنابراین سعی کنید از برس با دندانه های فاصله دارتر استفاده کنید تا کشش و آسیب کمتری به موهایتان وارد شود.
زمانی که موهای خود را شانه می کنید، سعی کنید همیشه این کار را به آرامی انجام دهید.
موی خیس شکننده تر از موی خشک است. بنابراین در زمان برس کشیدن موهای خیس مراقب باشید و موهای خود را نکشید.
مراقب حرارت باشید
استفاده کردن از هر نوع وسیله گرمایشی می تواند منجر به افزایش آسیب و ریزش مو شود. بنابراین از وسیله های گرمایشی مانند سشوار و دستگاه های فر کننده خودداری کنید. اگر می خواهید از سشوار استفاده کنید سعی کنید روی کمترین درجه حرارت آن را قرار دهید.
محصولات موی مناسبی تهیه کنید
برخی محصولات مو از جمله شامپوها یا نرم کننده ها به پر پشت و سالم به نظر رسیدن مو کمک می کنند. بهتر است محصولات مراقبت از موی مختلف را امتحان کنید تا بلاخره محصولی که برای موهای شما مناسب تر است را بیابید. در انتخاب این محصولات اینفوسلامت موارد زیر را به شما توصیه می کند:
به دنبال محصولاتی باشید که برچسب “شامپوی حجم دهنده (volumizing shampoo)” دارند.
از “شامپوهای نرم کننده (conditioning shampoos) خودداری کنید چرا که باعث می شوند موها کم پشت و سنگین به نظر برسند.
از “نرم کننده های قوی (intensive conditioners)” خودداری کنید. این نرم کننده ها باعث سنگین شدن مو و کم پشت به نظر رسیدن آن می شوند.
از نرم کننده هایی که برای موهای آسیب دیده ساخته شده اند، استفاده کنید.
محصولاتی که حاوی بیوتین یا سیلیس هستند نیز می توانند مفید باشند.
از استرس اجتناب کنید
استرس می تواند ریزش مو را تشدید کند. استرس باعث می شود فولیکول های مو در مرحله استراحت قرار گرفته و پوشش مو نازک تر شود. درمان ریزش موی ناشی از استرس تنها کاهش سطح استرس است. البته بعد از زایمان کاهش استرس می تواند کار بسیار سختی باشد. سعی کنید بعد از زایمان به خودتان خیلی سخت نگرفته و از دیگران به خصوص همسر خود در بسیاری از کارها کمک بگیرید.
موهایتان را کوتاه کنید
مدل موی کوتاه و قشنگی را انتخاب کرده و از آرایشگر بخواهید موهایتان را کوتاه کند. این کار به پر پشت به نظر رسیدن موهایتان کمک می کند. به خاطر داشته باشید ریزش مو بعد از زایمان موقتی است و بعد از مدتی روند رشد موهایتان عادی می شود و از آن زمان به بعد هر مدل مویی که بخواهید می توانید داشته باشید. پس بهتر است الان به موهای خود استراحت دهید.
مدل موی بلند کم پشتی موها را بیشتر نشان می دهد.
رژیم غذایی خود را تغییر دهید
رژیم غذایی می تواند نقش مهمی در سلامت موهایتان داشته باشد. با خوردن برخی مواد غذایی می توانید از سلامت موهای خود مطمئن شوید. برای به دست آوردن ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز به مواد غذایی خاصی نیاز دارید.