نوزادان بیشتر شبانه روز در خواب هستد که به مرور با افزایش سن نوزاد از مقدار آن کم میشود. در ادامه با ما همراه باشید.
چرا خواب نوزاد اهمیت دارد؟
خوابیدن برای رشد مغزی نوزاد بسیار مهم است. دانشمندان معتقدند که خوابیدن به رشد مغز کمک میکند، زیرا که در حین خواب سبک (rem)، مغز استراحت نمیکند و به فعالیتهای خود ادامه میدهد. در حقیقت، جریان خون به مغز در زمان خواب سبک به دو برابر مقدار معمول میرسد، زیرا که باقی اعضای بدن در خواب به سر میبرند و در نتیجه به جریان خون زیادی نیاز ندارند.
لازم به ذکر است که همه نوزادان جدول زمانبندی مشابهی ندارند. اگر سوال یا نگرانی بخصوصی دارید حتماً با پزشک مشورت کنید.
میزان نیاز نوزاد به خواب
این که خواب نوزاد در شبانه روز چه میزان باید باشد در هر مرحلهای از رشد او متفاوت است. هر چه از زمان تولد نوزادن میگذرد، نسبت به محیط اطرافشان در طول روز هشیارتر میشوند و بیشتر تمایل پیدا میکنند که در طی شب بخوابند، به خصوص اگر والدینشان با میل خود به بازی و صحبت کردن با آنها در طول شب غلبه کنند؛ شبها بدون حرف زدن و بازی به نوزادتان غذا داده یا پوشک او را عوض کنید. برنامه خواب نوزاد ۲ تا ۳ دوره خواب در طول روز و ۶ تا ۷ ساعت خواب شب بعد از شیردهی آخر شب است. این برنامه برای اکثر نوزادان صدق میکند.
نوزادتان ممکن است هم اکنون شبها بیشتر بخوابد، اما مفهوم خواب شب در این سن برای او حداکثر ۵ ساعت است.
خواب نوزاد در هفته اول تولد
نوزاد در اولین روزهای تولد بیشترین اوقات را باید در خواب بگذراند. وقتی او را برای خواب در تختش میگذارید یا وقتی بیدار میشود، سعی کنید که مانع گریستن او شوید. به گریه او توجه کنید و تا آنجا که میتوانید تلاش کنید تا آرام شود. برایش آواز بخوانید، با آرامش با او صحبت کنید. موسیقی آرامی بگذارید، نور اتاق را کم کنید یا به آرامی او را تکان دهید. اگر لازم است او را بلند کنید و پنج تا ده دقیقه بعد دوباره او را در تختش بگذارید.
اگر برای خواباندن او دیر عمل کنید ممکن است نوزاد دچار بدخوابی شود و در این صورت برای خواباندن او مشکلات بیشتری خواهید داشت.
تذکر:
میزان خواب نوزاد قبل از شش ماهگی
به طور متوسط نوزادان چیزی در حدود ۱۶ تا ۱۸ ساعت در شبانه روز میخوابند. نوزادان غالباً دارای چهار دوره خواب در هر ۲۴ ساعت هستند و در طول روز به حداقل ۲ بار خواب میانروزی نیاز دارند. مدت زمان خواب نوزاد بین روز به زمانبندی غذای آنها بستگی دارد.
تنظیم زمان خواب نوزاد
در سه ماهه اول هر وقت کودک شما چشمهایش را میمالید یا گوشهایش را میکشید، شما متوجه خوابآلو بودن او میشدید و او را میخوابانیدید. اما در چهار ماهگی، شما میتوانید ساعات منظمی را برای خواب نوزاد در شب یا چرت روزانهاش ترتیب دهید.
جدول زمان بندی میزان خواب
نوزاد
- نوزاد تازه متولد شده حدود ده ساعت و نیم تا هجده ساعت در طول شبانه روز به خواب احتیاج دارد. هیچ الگوی خاصی برای خواب خود ندارد و تنها چند دقیقه بعد از چندین ساعت خواب، برای تعویض پوشک و خوردن شیر بیدار می ماند.
- یک ماهگی حدود ده ساعت و نیم تا هجده ساعت خواب در طول شبانه روز با این تفاوت که تا حدی فرق میان روز و شب را تشخیص می دهد. اکثر طول شب را با چشمان بسته می گذراند و هنوز میزان زیادی از روز را می خوابد.
- دو ماهگی حدود ده ساعت و نیم تا هجده ساعت خواب در شبانه روز نیاز به خواب دارد. اگر چه هوشیاری و روابط اجتماعی اش بیشتر شده است. اکثر بچه ها ۲ تا ۴ بار یا حتی بیشتر در طول روز چرت می زنند. احتمالا یک بار نیمه شب جهت تغذیه از خواب بیدار شود.
- سه ماهگی نیاز خواب او حدود ده ساعت و نیم تا شانزده ساعت و نیم در شبانه روز می باشد. برخی از کودکان در این سن می توانند ۶ تا ۸ ساعت متوالی در شب بخوابند و اغلب ۲ تا ۳ بار در روز چرت می زنند.
- شش ماهگی حدود سیزده و نیم تا چهارده و نیم ساعت در شبانه روز به خواب احتیاج دارد. کودکان به طور معمول حدود ۹ تا ۱۱ ساعت در شب می خوابند. چرت زدن آن ها در طول روز تبدیل به یکی در صبح و دیگری در بعد از ظهر می شود، هر چند هنوز برخی از کودکان ۳ یا ۴ بار در روز چرت می زنند.
- نه ماهگی در حدود سیزده تا چهارده ساعت از کل شبانه روز را به خواب احتیاج دارد. تقریبا سه چهارم نوزادان بین نیمه شب تا ساعت ۵ صبح را می خوابند، برخی دیگر تمام شب را به طور متوالی حدود ۱۰ الی ۱۱ ساعت را می خوابند. به احتمال زیاد کودک شما دو چرت در روز، یکی صبح و دیگری در بعد از ظهر داشته باشد. هم چنین ممکن است مشکل به خواب رفتن و یا پریدن از خواب به علت ترس از جدایی داشته باشد.
نوپا
- دوازده ماهگی نیاز کودک به خواب حدود دوازده و نیم تا چهارده ساعت خواب در شبانه روز است. خواب او در هنگام شب هم چنان ۱۰ تا ۱۱ ساعت است و دو وعده چرت در روز، البته با مدت زمانی کوتاه تر دارد.
- هجده ماهگی خواب کودک حدود دوازده و نیم تا سیزده و نیم ساعت رسیده است. احتمالا چرت زدن در هنگام صبح او از بین رفته و تا چند سال آینده بعد از ظهر ها می خوابد.
اکثر بچه ها در این سن هنوز هم ۱۰ تا ۱۱ ساعت در شب می خوابند.