مراحل رشد نوزادان

مراحل رشد نوزادان
نی نی تایم:  رشد و نمو بهتر کودک در دست شماست و شما می توانید با حرف زدن، نگاه کردن به کودک، خندیدن، مطالعه کتاب برای نوزاد و انواع بازی ها به رشد و شکوفایی بهتر کودکتان کمک نمایید. پس با کودکتان زیاد حرف بزنید و نسبت به صداهایی که کودک از خود در می آورد، عکس العمل نشان دهید. در روند مراحل رشد و نمو کودک، شما با واکنش ها و علائمی روبرو می شوید که می توانید بهتر تشخیص بدهید، آیا مراحل رشد و نمو کودکتان صحیح است؟ در ادامه شما با واکنش های سنین مختلف کودکتان آشنا می شوید.

بعد از دوران رحمی و در بدو تولد با وول خوردنها و لولیدن های غیر ارادی و ناهماهنگ  آغاز می شود و در طول ماه های آینده، رشد و نمو کودک با کسب مهارتهای ناخودآگاه به پیش می رود. اگر در این مدت او از خود عکس العمل های متناسب رشد خود را انجام داد، کودک شما به کوچولویی ماهر و کار کشته تبدیل می شود که مراحل رشد خود را بطور مناسب طی کرده است. در صورت هر گونه تاخیر در مراحل رشد و نمو کودک، ممکن است شما با یکی از نشانه های بیماری یا ناراحتی کودکتان روبرو باشید.

 

 

neonatal-growth-stages

 

مراحل رشد از تولد تا سه ماهگی:

کودکان در بدو تولد با مهارت گرفتن اشیاء، بدنیا می آیند و این مهارت تا ۶ الی ۸ هفته همراه اوست. این مهارت بدین گونه است که دست های نوزاد همیشه بصورت مشت است بطوری که اگر انگشت دستتان را داخل مشت کودک نمایید، کودک چنان انگشت شما را می گیرد که انگار پنجه های فولادینی دارد.

– به او اسباب بازی های سبک بدهید تا کودک با چنگ زدن به آن ها و نگه داشتن در دست، کم کم دست های خود را باز و بسته کند.

– در این مرحله از رشد، کودک قادر به تشخیص انگشتانش نیست و بدرستی نمی تواند به انگشتانش نگاه کند.

– در حدود سه ماهگی، کودکی که روی شکم خوابیده، می تواند سرش را بلند کند.

– در این مرحله از رشد کودک، نوزاد می تواند اشیا را در دست نگه دارد اما نمی تواند خوب نگاهش نماید.

– طبق یافته های دانشمندان، استفاده از اسباب بازی های صدادار مانند جغجغه برای تمرکز بیشتر کودک روی دستهایش موثر است.

مراحل رشد از سه تا شش ماهگی:

کودک در این سن با دستها و انگشتانش آشنا شده و حتی موقعیت مکانی آن ها را تشخیص می دهد و می داند کارشان چیست.

– حرکات دستهای کودک بخصوص در نگهداری اشیاء آویزان هنوز نامتعادل و ناهماهنگ می باشد.

– کودک در حدود چهار ماهگی، آماده کسب هماهنگی بین حرکات دست و چشم خود می باشد. هماهنگی و استفاده از دستها برای کودک امری پیچیده و سخت می باشد ولی با تلاش های فراوان کودک در کسب این مهارت، سرانجام کارایی لازم را به دست آورده بگونه ای که حتی فاصله سنجی نسبت به اشیاء اطراف خود پیدا می کند.

– در چهار ماهگی دو دستش را کودک می تواند به هم نزدیک کند.

– کودک در حدود پنج ماهگی می تواند به پهلو بغلتد.

– کودک در حدود شش ماهگی اگر در حالت نشسته قرار گیرد، سرش را می تواند در امتداد بدن نگه دارد

مراحل رشد از شش ماهگی تا یک سالگی:

– حس و لمس کردن اجسام برای کودک در این سن، یک بازی مهیج محسوب می شود.

– کودک در حدود هفت ماهگی می تواند به دو طرف بغلتد.

– در حدود هشت ماهگی کودک می تواند بدون کمک دیگران بنشیند.

– در هشت ماهگی کودک می تواند خود بیسکویت بخورد و شیئ را از دستی به دست دیگرش انتقال دهد.

– کودک در هشت ماهگی می تواند  از حالت خوابیده روی شکم به حالت نشسته تغییر وضعیت دهد.

– کودک می تواند در ده ماهگی با کمک اشیاء یا دیگران، روی پاهای خود بایستد و حتی از حالت نشسته به وضعیت ایستاده ، تغییر حالت دهد.

– کودک به هر سوراخ و روزنه ای در خانه سر می زند و می خواهد دنیا را کشف نماید.

شما دوست عزیز و کاربر گرامی میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر با خانم دکتر الهام کاوسی مشاوره نمائید.

مراحل رشد از دو سالگی تا شش سالگی:

کودک در دو سالگی می تواند روی پاهای خود بایستد و راه برود یا بدود. در این سن می تواند با قاشق غذا بخورد یا با کمک والدین لباس بپوشد. رشد کودک در سه سالگی به حدی می رسد که او می تواند با دو پا بپرد (جفت پا)، به توپ ثابت ضربه بزند، تصویر انسانی را نقاشی نماید که سر دارد و با قاشق و چنگال غذا میل نماید.

کودک در چهار سالگی بیشتر وقتش را به انجام فعالیت های فعال (تاب بازی، حل پازل های چند تکه، پرش روی یک پا ) صرف می کند. در پنج سالگی کودک به تعادل و پایداری بیشتر در همه جهات رسیده است و درک بهتری نسبت به دنیای اطراف دارد. همانطور که کودک در پنج سالگی مطیع و دوست داشتنی است اما در شش سالگی اگر لحظه ای از مادرش تعریف کند و بگوید او را دوست دارد، لحظه بعد ممکن است بگوید از تو بدم می آید. اطاعت نکردن کودک در شش سالگی جسورانه ترین کاریست که کودک برای روند رشد خود انجام می دهد.

نحوه ی رشد:

 از سن دو تا چهار سالگی حدود ۵ تا ۵/۷ سانتی متر در سال به قد و تا ۲ کیلو گرم به وزن کودک اضافه میشود. (از سن یک تا سه سالگی بیشتر این رشد در ناحیه پاها و تنه دیده میشود).

پزشکِ نوزاد شما مراحل رشد را در معاینات خود دنبال میکند و این ارقام را روی نموداری (که نمودار رشد نام دارد) ترسیم میکند تا از سلامت و تناسب اندام او مطمئن شود.

درصدهای رشد فرزند شما وزن و قد او را در مقایسه با کودکان همجنس و هم سن دیگر نشان میدهد. مثلا کودکی با قد هفتادوپنج از صد، از سه چهارم کودکان همسالِ خود بلندتر است.

پزشک دقت میکند که درصدهای قد و وزن متناسب باشند و با نرخ رشد کاملی ادامه پیدا کنند. بعد از دو سالگی پزشکان میزان BMI (نمایهی توده بدنی) را اندازه میگیرند تا امکان چاقی را بررسی کنند. درصد چربی بدن از یک تا پنج سالگی از حدود ۲۵ درصد به ۱۵ درصد کاهش پیدا میکند و بنابراین کودکان لاغرتر و عضلانیتر به نظر میرسند.

رشد هیچ وقت یکنواخت و با شیب مسطح افزایش پیدا نمیکند. بلکه جهش های رشد هم اتفاق میافتند. نشانه های جهش رشد:
• فرزندتان گرسنه تر از همیشه است و هر وعده بیشتر میخورد.
• فرزندتان چرت های طولانی تری میزند یا شبها بیشتر میخوابد.
• فرزندتان حتی وقتی مریض نیست بدخوتر و بیقرارتر است.

شاید بهتر باشد در جهش رشد افزایش وزن چندانی اتفاق نیفتد تا در درازمدت باعث توجیه تغییرات رفتاری نشود. بعنوان مثال لازم نیست چون بچه شما در مرحله جهش رشد است، غذای بیشتری به او بخورانید. به هیچ رژیم خاصی هم نیاز نیست. بیشتر جهشهای رشد تنها چند روز ادامه پیدا میکنند.

معمولا والدین بعد از آن که جهش رشد اتفاق میافتد پی به آن میبرند. شلوار هفته پیش را به تنِ فرزندتان میکنید و میبینید که به زانوهایش هم نمیرسد. یا پاهایش از کفش بیرون میزند. غیرمعمول نیست اگر کودک پیشدبستانی در یک فصل دوسایز بزرگتر شود.

neonatal-growth-stages

واکنش به جهش رشد:

 در واکنش به جهش رشد لازم نیست کار زیادی انجام دهید جز این که کمد لباس را دایم خالی و پر کنید. اگر اشتهای فرزندتان زیادتر از معمول شده یک بشقاب بیشتر به او بدهید یا وعدههای بین غذا را بیشتر کنید.

پیشدبستانیها ممکن است بسته به نیاز بدنشان «بی غذا سر کنند» یا همه غذا را ببلعند. اگر کودکان احساس نیاز به خواب میکند بگذارید چندروزی بیشتر بخوابد.

درباره «دردِ رشد»، درد و احساس کوفتگی در پاها بخصوص اطراف ماهیچه ساق پا، زانو، و روی رانها بحث بسیار شده و احتمالا به غلط این نام را بر آن گذاشتهاند. هیچ سند پزشکی این درد را به رشد ماهیچه یا استخوانها مرتبط نمیداند.

البته امکانش هست که ماهیچه‌های در حال رشد بعد از فعالیت زیاد دچار سفتی و گرفتگی شوند. ۱۰ تا ۲۰ درصدِ کودکان از ابتدای ۳ تا ۴ سالگی (و بعد در سالهای میانی) از این احساس شکایت میکنند. این درد اغلب کودک را در نیمه شب بیدار میکند.

این دردها معمولا بعد از روزهای بازی شدید بیرون از خانه احساس میشود. می توان با کمپرس گرم، ماساژ، حرکات کششی نرم یا استامینوفن تخفیفش داد.

اگر درد شدید بود یا بیشتر از ۲۴ ساعت ادامه پیدا کرد، آن را به پزشک فرزندتان گزارش کنید تا امکان علتهای موثر دیگر مثل ورم مفاصل نوجوانان، مشکلات رماتیسمی، عفونت، ترک استخوان یا مشکلات ارتوپدی دیگر را بررسی کند.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here