
تاثیر چاقی بر سلامت جنسی
ازدواج یکی از بخش های مهم زندگی هر فردی است و ایجاد رابطه مناسب زناشویی نیز یکی از ارکان مهم آن محسوب می شود. حال اگر به هر دلیلی این رابطه خراب شود می تواند روی خیلی دیگر از مسائل زندگی اثر مخربی بگذارد. در این مطلب قصدا داریم شما را با تاثیر چاقی در رابطه زناشویی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
یکی از دلایل تخریب رابطه، چاقی یکی از طرفین یا هر دو است.
به چه کسی چاق می گویند؟
– کسانی که شاخص توده بدنی بالای ۳۰ داشته باشند، چاق شناخته می شوند. این افراد حتما باید برای درمان و کاهش وزن به پزشک معالج مراجعه کنند. اگر هم زن و هم مرد چاق باشند، مشکل ۲ برابر خواهد شد و باید به آن ها آموزش های لازم داده شود. لازم به ذکر است هرگاه بافت چربی بیشتر شود، هورمون زنانه افزایش می یابد و همین موضوع ممکن است نظم عادات ماهانه خانم ها را به هم بریزد یا حتی نازایی را در خانم ها افزایش دهد.
چاقی بیماریای است که معمولا با اضافه شدن توده چربی در بدن شناخته میشود. افراد چاق معمولا تنبل هستند، تحرک کمتری دارند و بیشتر اوقات خود را به شکلی منفعل سپری میکنند. این عدم فعالیت، اضافه وزن را برای آن ها به دنبال دارد و باعث میشود چاقتر شوند و سلامتشان به خطر بیفتد.
افراد چاق معمولا در ۲ گروه طبقهبندی میشوند:
گروه اول، افرادی هستند که از همان ابتدا چاقند و به عبارتی، چاق به دنیا میآیند.
گروه دوم آن هایی هستند که به دلایل گوناگون (جسمی یا روانی) در طول زندگی با افزایش توده چربی مواجه و چاق میشوند. چاقها از هر گروهی که باشند، دارای مشکلات متعددی در زندگی اجتماعی، فردی، شغلی و زندگی و فعالیت جنسی خود هستند. اگر چه تاثیر چاقی بر سلامت کاملا مشخص است اما تاثیر آن بر سلامت جنسی هنوز کاملا شناختهشده نیست. این نوشته، به همین موضوع میپردازد.
ماهیت جنسی به عنوان مجموعه نگرشها، رفتارها و افکار جنسی در نظر گرفته میشود. ماهیت جنسی به عنوان بخشی از شخصیت ما تعریف و دامنه وسیعی از ویژگیها را شامل میشود و بنابراین مفهومی فراتر از داشتن آمیزش جنسی را در بر میگیرد؛ از جمله: مولفههای جسمی (آمیزش جنسی)، مولفههای روانشناختی (طرحوارههای شناختی) و مولفههای فرهنگی (سبکهای جنسی).
مدتهاست که مطالعات نشان دادهاند شرایط پزشکی خاص نظیر چاقی میتواند سلامت جنسی را تحت تاثیر قرار دهد. اما حساسیتهای خاصی که معمولا این موضوع به دنبال دارد باعث شده که به شکل خاص و کاملا مجزا به این موضوعات پرداخته نشود. اما وضعیت هرچه باشد کیفیت زندگی جنسی افراد چاق به دلیل اضافه وزن تحت تاثیر قرار میگیرد و مشکلات متعددی برای این افراد ایجاد میشود.
چاقی، به ویژه چاقی مرضی، دامنه گستردهای از مشکلات جسمی را به همراه دارد. افرادی که از چاقی رنج میبرند، به احتمال بیشتری درگیر بیماریهای جسمانی میشوند؛ انرژی کمتری دارند؛ از افسردگی و عزت نفس پایین رنج میبرند و مشکلات متعدد جنسی را تجربه میکنند.
افراد چاق ممکن است در جامعه طرد شوند و به دلیل وزن بالایشان کمتر مورد توجه قرار گیرند، مشاغل مناسب نداشته باشند، نتوانند به شکل مناسب و معمول در فعالیتهای اجتماعی مشارکت کنند و بنابراین عزت نفس و خودکار آمدیشان به مخاطره بیفتد. عزتنفس پایین و به دنبال آن، تصویر بدنی ضعیف شکلگرفته در این افراد میتواند روی سلامت جنسی آن ها تاثیر منفی بگذارد.
مشکلات جنسی ناشی از چاقی در مردان بیشتر از زنان شناخته شده است. دلیل آن شاید مسایل زیستی ناشی از چاقی و تاثیر آن روی عملکرد جنسی مردان (از قبیل اختلال کارکرد نعوظ) باشد اما این دلایل هنوز کاملا شناخته شده نیستند.
چاقی مردان و سلامت جنسی
عملکرد جنسی مردان چاق به خوبی مردان طبیعی نیست. چاقی در مردان ممکن است باعث شود که آن ها میل جنسی کمتری داشته باشند، رضایتمندی جنسی پایینتری را تجربه کنند، دچار اختلال در عملکرد جنسی(اختلال در نعوظ و انزال زودرس) شوند و زندگی جنسی موفقی را تجربه نکنند. این عملکرد ضعیف اولین قدم برای به خطرافتادن رابطه عاطفی آن ها است.
عملکرد جنسی ضعیف این مردان باعث میشود که همسر آن ها از داشتن رابطه جنسی با آن ها خودداری کند و مشکلات بعدی، از جمله کاهش دو چندان میل و برانگیختگی جنسی را برای آن ها به دنبال داشته باشد. مردان چاق عمدتا به دلیل از دست دادن جذابیت جنسی برای همسر خود، از عزت نفس پایینتری در مقولههای جنسی برخوردارند؛ نمیتوانند میل جنسی را در همسرشان به خوبی ایجاد کنند و همین مساله باعث میشود که در توانایی بیان جنسی، پیشنهاد رابطه زناشویی و برقراری رابطه موفقیتآمیز، کارایی لازم را را نداشته باشند.
بافت چربی در آقایان چگونه ظاهر می شود؟
– معمولا مردهایی که چربی بیش از حدی دارند، پستان هایشان درشت است و این پستان های بزرگ نشانه اضافه هورمون های زنانه است. گاهی پستان بعضی آقایان به قدری درشت است که مجبور به جراحی می شوند. جالب است بدانید اثر مهم دیگر چاقی بر باروری کاهش عملکرد بیضه هاست. ۱۰ درصد هورمون تستوسترون که همان هورمون مردانه است در بافت چربی به استرادیول تبدیل می شود که یک هورمون زنانه است.
هورمون استرادیول اثر مهاری قوی روی غده هیپوفیز دارد و از آنجا که بیضه ها تحت تاثیر هورمون های مترشحه از هیپوفیز فعالیت می کنند، عملکرد طبیعی بیضه ها کاهش می یابد و هورمون تستوسترون کمتری ترشح می کنند. علاوه بر این، هورمون استرادیول اضافی در مردان سبب رشد پستان ها می شود و مردان چاق معمولا پستان های بزرگ شده ای دارند. همین مشکل در جوانانی که برای بدنسازی از هورمون تستوسترون استفاده می کنند، ایجاد می شود. میزان هورمون تستوسترون در مردان چاق ۲۴ درصد کمتر از مردان با وزن طبیعی است.
از طرفی، چاقی سبب می شود غده هیپوتالاموس میزان هورمون GnRH کمتری تولید کند و به دنبال آن عملکرد غده هیپوفیز و بیضه ها بیشتر کاهش یابد. همیشه درمان ناباروری در مردان با جراحی و تجویز دارو نیست. در مواردی با وجود اقدامات درمانی درست نتیجه درمان مناسب نیست.
در علم پزشکی در بسیاری از موارد برای درمان بیماری های مختلف باید شیوه زندگی را تغییر داد. یک مرد چاق که سیگار نیز می کشد باید ابتدا وزن خود را کاهش دهد و سیگار را ترک کند تا بعد نسبت به درمان ناباروری اقدام شود. در مردان دچار چاقی مرضی و نابارور، معمولا کاهش وزن فرایند طولانی مدت و زمانبری است. در این بیماران باید با تجویز دارو کمبودهای هورمونی جبران شود و تولید اسپرم بهبود یابد.
چاقی زنان و سلامت جنسی
زنانی که از چاقی رنج میبرند، دارای تصویر بدنی ضعیفی از خودشان هستند و خود را برای همسرشان جذاب نمیدانند و بنابراین تمایل دارند که به هر دلیلی (حتی افسردگی) کمتر به فعالیت جنسی بپردازند. بیمیلی جنسی و عدم تجربه کامل اوج لذت جنسی شایعترین مشکل بین زنان چاق است. به دلیل اهمیت زیادی که زنان به بدن خود میدهند، چاقی عمدتا باعث کاهش برانگیختگی در آن ها میشود و البته همین اهمیت به جذابیت جسمی باعث میشود بیشتر مراقب سلامت خود بوده و بنابراین چاقی در بین آن ها کمتر باشد.
تأثیر چاقی بر بدن و اندامهای تناسلی
تاثیر چاقی بر بدن و زمینهسازی برای بیماریهای جسمی کاملا مشهود است. بیماریهای قلبی، گرفتگی عروق کرونری قلب و دیابت از جمله مهمترین این مشکلات هستند که تاثیرات عمیقی روی عملکرد جنسی (به ویژه به لحاظ فیزیولوژیکی) زنان و مردان میگذارد. اختلال نعوظ، انزال زودرس و عدم تجربه اوج لذت جنسی مستقیما به وجود این مشکلات جسمی برمیگردد.
مشکلات قلبی عروقی مانع از تلمبه شدن مناسب خون در بافت آلت تناسلی مردان شده و بنابراین عملکرد نعوظ را دچار اختلال میکند. در زنان اوج لذت جنسی با انقباض ماهیچههای عضلانی مهبلی صورت میگیرد که ناشی از فشار و جریان خون در این ماهیچهها است. بنابراین طبیعی است که مشکلات مربوط به فشارخون باعث عدم تجربه کامل اوج لذت جنسی در زنان چاق شود. در افراد چاق وجود چنین مشکلاتی در فشار خون و به تبع آن مشکلات عملکرد جنسی معمول است.
تأثیر چاقی بر روابط همسران
چاقی از طریق تاثیراتی که بر رابطه جنسی میگذارد، به طور غیر مستقیم، ازدواج و روابط عاطفی را تحت تأثیر قرار میدهد. خجالت از وضعیت جسمی یکی از متداولترین نتایج چاقی است که اغلب باعث ناهماهنگی عاطفی و هیجانی در روابط زوجین شده و باعث میشود یکی از زوجین، خود را کمتر از دیگری احساس کند و طرف مقابل، وی را از لحاظ جذابیت جنسی، کمتر احساس کند و میلی برای داشتن رابطه جنسی با او نداشته باشد.
به ویژه اگر این چاقی و اضافه وزن در طول رابطه ایجاد شده باشد، باعث تغییرات بیشتری (به دلیل برآورده نشدن انتظاراتی که قبلا در طول رابطه ایجاد شدهاند) میشود و مواجهه با آن را برای هر ۲ نفر مشکل میکند و عمدتا باعث میشود که زوجین در این مورد بحثی نکنند ولی به تدریج روابط جنسی و عاطفی خود را با یکدیگر کمتر میکنند تا از مواجه شدن با آن خودداری کنند و این موضوع به اساس رابطه آن ها لطمه وارد میکند.
چاقی به شکل دیگری نیز میتواند باعث شکل دادن به مشکلات جنسی در افراد شود. اگر افراد به نوعی دچار اختلال جنسی باشند یا به نوعی خود را قربانی یک سوءاستفاده جنسی بدانند، ممکن است برای کنار آمدن با این تجارب به مصرف مواد مخدر و الکل روی آورده یا به شدت پرخور شوند و در نتیجه اضافه وزن پیدا کنند.
مشکلات روان شناختی نظیر افسردگی و اضطراب نیز باعث میشود که افراد از چاقی خود به عنوان یک ابزار استفاده کرده و از داشتن روابط جنسی طفره روند. مدیریت اختلال جنسی در افراد چاق موضوع چالش برانگیزی است. قبل از هر چیزی لازم است که ارزیابی دقیقی از وضعیت فرد به عمل آید. لازم است اطلاعات کاملی در مورد مشکلات جنسی که فرد چاق تجربه میکند، رژیم غذایی او، مشکلات پزشکی و…جمعآوری شود.
آیا چاقی افراد چاق بر لذت رابطه زناشویی تاثیر می گذارد؟
– بله، چون زن و شوهر جذابیتی برای هم ندارند. اعتماد به نفس پایینی دارند و نمی توانند از بودن کنار هم لذت ببرند. چاقی در مردان ممکن است باعث شود میل جنسی کمتری داشته باشند، رضایت مندی جنسی پایین تری را تجربه کنند، دچار اختلال در عملکرد جنسی (اختلال در نعوظ و انزال زودرس) شوند و زندگی جنسی موفقی را تجربه نکنند. این عملکرد ضعیف اولین قدم برای به خطر افتادن رابطه عاطفی زن و شوهرهاست.
چاقی و تصویر فرد از بدن خود
مسأله بعدی در مورد مدیریت سلامت جنسی در افراد چاق، تصویر بدنیای است که آن ها از خود دارند. فرد باید بدن خود را به این شکل بپذیرد و در این مورد احساس خجالت نکند. باید یاد بگیرد که از داشتن رفتارهای پرخوری خود احساس شرم نداشته باشد و یاد بگیرد که چطور خود را دوست داشته باشد تا به این وسیله بتواند در جریان درمان برای خودی که دوستش دارد، تلاش کند.
استفاده از رویکردهای رفتاری شناختی میتواند به تغییر و جایگزینی الگوها و عادات نامناسب تغذیهای و رفتاری کمک کرده و به این ترتیب فرد عزت نفس و پذیرش خود را افزایش داده و بر بخشی از مشکلات جنسی خود غلبه کند.
درمان های جنسی مبتنی بر ارتقا و بهبود روابط جنسی و ابراز وجود جنسی گام بعدی در درمان هستند. این رویکردها گوناگون بوده و در هر فرد براساس نوع مشکلاتی که تجربه میکند، متفاوت است. درمانگران ممکن است از گروه درمانی یا زوج درمانی استفاده کنند. علت استفاده از این روشها این است که احساسات و واکنشهای شریک جنسی و عملکرد جنسی وی نیز در ارتباط با مشکلات موجود بررسی شود.
به طور کلی رویکردهای درمانی در این زمینه شامل ترکیبی از رفتار درمانی، تغذیه درمانی، دارو درمانی، روان درمانی و درمان های جنسی هستند.
آیا ممکن است به دلیل چاقی و عملکرد نامناسب جنسی زندگی زن و شوهرها از هم پاشیده شود؟
بله، توصیه می کنیم اگر چاق هستید و رابطه زناشویی خوبی با شریک زندگی تان ندارید حتما به پزشک تغذیه مراجعه کنید تا بتوانید وزنتان را پایین بیاورید. اگر هم افسردگی دارید حتما نزد روان پزشک بروید و تا می توانید روش تغذیه تان را تغییر دهید و ورزش کنید تا هم سرحال شوید و از خمودگی نجات پیدا کنید و هم زندگی تان را دوباره به دست آورید. بهتر است هر طور شده به خود و شریک زندگی تان کمک کنید تا بتوانید روزهای بهتری را کنار هم بگذرانید.