وضعیت جنین
کودک شما با چشم مسلح قابل دیدن نیست. او در این مرحله آنقدر ریز و کوچک است که برای دیدنش باید به یک میکروسکوپ متوسل شوید. او هنوز در مرحله بلاستوسیست است مثل یک توپ گرد به اندازه ۰,۱ میلیمتر.
در این مرحله جفت برای توسعه خود شروع به تولید هورمون HCG (گنادوتروپین جفت انسان) میکند که این هورمون در ادرار یا خون شما قابل تشخیص است. میدانید وظیفه این هورمون در بدن شما چیست؟ این هورمون دستورهای جدید به دستگاه رحم میدهد.
از این به بعد به فرمان این هورمون دیگر هیچ تخمکی از تخمدانها آزاد نمیشود و پروژسترون و استروژن در بدن افزایش مییابد تا جدارههای دیواره رحم خونریزی نکند. این زمانی است که به تدریج مایع آمنیوتیک(کیسه آب) در اطراف توده سلولی شکل میگیرد تا ماهها بعد کیسه آب از کودک شما محافظت کند. حالا سلولهای بلاستوسیست با سرعتی بسیار زیاد در حال تکثیر هستند و در همین زمان جنسیت، رنگ چشم و جنس موی او هم مشخص میشود.
قد: ۰ سانتی متر
وزن:۰ گرم
وضعیت مادر
در هفته سوم توده سلولی در رحم شما ثابت شده است و شما رسماً به عنوان یک بانوی باردار شناخته میشوید البته طبیعی است که نمیتوانید وجود او را در بدن خودتان تشخیص بدهید. به هر حال او هنوز تودهای کوچک است که اندازه اش ۱ تا ۳ ملیمتر است. شاید اولین تغییراتی که مشاهده کنید دیدن لکههایخونی است که یک یا دو روز بیشتر طول نمیکشد و سبکتر از دورههای عادی ماهانه است. به این مرحله «لکهبینی لانه گزینی» گفته میشود.
در یک لحظه، اتفاق خارق العاده ای درون شما رخ داده است. یک اسپرم دیواره خارجی تخمک را شکافته و به دورن آن راه یافته و آن را بارور کرده است! چند روز بعد از لقاح، تخم بارور شده شروع به لانه گزینی در جداره داخل رحم کرده و به رشد خود ادامه می دهد. یک انسان در حال پدید آمدن است. شما احتمالا هنوز نمی دانید که باردار شده اید. ممکن است در انتهای این هفته لکه بینی مختصری داشته باشید. بعضی از خانم ها فکر می کنند که شاید پریود شده اند، در بعضی هم خونریزی بسیار مختصر است که شاید متوجه آن نشوند و در گروه اندکی نیز اصلا اتفاق نمی افتد. این لکه بینی “لکه بینی لانه گزینی” نام دارد و ناشی از فرورفتن تخم بارور شده در دیواره پرخون داخل رحم است، جایی که اگر لقاح اتفاق نمی افتاد فرو ریخته و خونریزی قاعدگی را در شما موجب می شد. این روند احتمالا از هفته پیش آغاز شده یعنی حدود ۶ روز بعد از باروری تخمک، اما واقعا نمی توان در مورد زمان دقیق آن خیلی هم مطمئن بود.
مراقبتهای بارداری
شما در این دوره باید از سلامت بدن خود اطمینان حاصل کنید. حال زمان آن است که این توصیهها را رعایت کنید:
- حتماً در این هفته با پزشک مشورت کنید البته ممکن است هنوز هم خبر از بارداری خود نداشته باشید. با این حال نگران نباشید خیلی از زنان باردار تا مدتها متوجه بارداری نمیشوند و نرفتن پیش پزشک به معنای آسیب دیدن این موجود کوچک نیست.
- چه بدانید باردار هستید یا نه، خوردن روزانه ۴۰۰ میکروگرم آهن خیال شما را از هر لحاظ راحت میکند. اگر با خوردن قرصهای آهن راحت نیستید از موادغذایی شروع کنید که حاوی آهن هستند. جگر، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات دارای برگهای سبز تیره و پهن مثل اسفناج، حبوبات و میوههای خشک مخصوصاَ برگه زردآلو و دانههای روغنی بهترین منابع خوراکی حاوی آهن هستند.
- تقریباً همه زنان باردار میدانند که رنگ کردن موها در دوران بارداری توصیه نمیشود، اما در سه ماه اول این دوره تاکید بیشتری از سوی متخصصان میشود که در این مدت اصلاً به رنگ موهای خود دست نزنند چرا که محققان معتقدند اثرات شیمیایی رنگ کردن مو، موجب سقط جنین میشود.
- اگر با پزشک یا دندان پزشکی در تماس هستید، آنها را از احتمال بارداری خود آگاه کنید.
- اگر از قبل فعالیت بدنی را در برنامه روزانه خود داشتهاید، به آن ادامه دهید. بارداری مانعی برای آن نیست.
- ورزشهای خوبی که در ۳ ماه اول بارداری برای شما مناسب است شامل:پیاده روی، شنا، ایروبیک
- قبل از انجام هر گونه فعالیت بدنی، با پزشک خود مشورت کنید.
تغذیه
تغذیه صحیح بیشترین اثر را روی سلامت جنین دارد و نیازهای غذایی در دوران بارداری افزایش می یابد. نکته مهم در تغذیه دوران بارداری رعایت تنوع غذایی است و بهترین راه، استفاده از مواد غذایی قابل دسترس در محل، فصل و سفره خانوار است. شما باید احتیاجات غذایی خود را از ۵ گروه غذایی شامل نان، غلات و حبوبات، سبزیجات، میوه ها، گوشت مرغ، ماهی، تخم مرغ و دانه های مقوی و شیر و ماست و پنیر فراهم کنید. دوران بارداری زمان مناسبی برای رژیم گرفتن نیست اما فرصت خوبی است تا مصرف دسرهای شیرین، غذاهای سرخ کردنی، پفک های شور و غذاهای فست فودی را کم کنید. در این هفته، کیفیت مواد غذایی مصرفی شما بر جنین تاثیر میگذارد. این نکات را به خاطر بسپارید:
- کالری موجود در مواد غذایی به رشد جنین کمک میکند.
- آهن به ساخت خون بیشتری، که بدن شما در طول بارداری به آن احتیاج دارد، کمک میکند.
- اسید فولیک در ۸ هفته اول بارداری، برای رشد مغز و سیستم عصبی مرکزی جنین احتیاج است.
- پروتئین به تولید خون و ساخت بافتها و عضلات جنین کمک میکند.
- کلسیم و ویتامین دی هر دو در ساخت استخوان و دندانهای جنین موثرند
- سیگار را ترک کنید.
- از مصرف نوشیدنیهای الکلی خودداری کنید.
- از مصرف مکملهای گیاهی، آنهایی که به عنوان کرم صورت استفاده میشوند (مانند داروهای ضد آکنه) و در نوشابهها (مانند کافئین) یافت میشوند، خودداری کنید.
- فورا با پزشکتان درباره داروهایی که اخیرا مصرف کردهاید یا در حال حاضر مصرف میکنید، مشورت کنید.
- از مصرف زیاد ویتامینها خودداری کنید.
- در روز ۵ وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید.
- به مقدار زیاد آب بنوشید.
- اگر هنوز مصرف مولتی ویتامینها را آغاز نکردهاید، از همین حالا مولتی ویتامینهای بارداری را روزانه با ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید مصرف کنید.
نگران نباشید
- هر بارداری می تواند تا حدودی غافلگیرکننده باشد. معمولا یا شما قصد باردار شدن نداشته اید یا قصد داشته اید اما در گوشه هایی از ذهن خود نسبت به این که می توانید حامله شوید یا نه شک داشته اید و تست حاملگی مثبت شما را غافلگیر می کند.
بایدها و نبایدها
- فعال بودن شما در دوران بارداری فوائد بسیاری برایتان دارد. تحرک به شما انرژی می دهد و به شما کمک می کند وزنتان را متعادل نگه دارید، همچنین خطر ابتلا به دیابت بارداری را کاهش می دهد و آرامش بیشتری برای کار و زایمان برایتان به ارمغان می آورد و حالتان را بهتر می کند. بنابراین برای این که از چنین فوائدی بهره مند شوید سعی کنید ورزش های مناسب این دوران را انجام دهید.
- برخی از حیوانات اهلی منتقل کننده پاره ای از بیماری ها هستند که بر روی حاملگی و جنین تاثیرات نامطلوبی می گذارد. از این نوع حیوانات می توان گربه را نام برد که انتقال دهنده انگل بیماری توکسوپلاسموز است که اگر زن باردار در مراحل اولیه حاملگی دچار این بیماری شود منجر به سقط جنین خواهد شد و در مراحل پایانی حاملگی منجر به مرگ جنین و یا ناهنجاری هایی از قبیل عقب ماندگی ذهنی، یرقان و یا اشکالات مغزی خواهد شد. بنابراین زن باردار باید از تماس با حیوانات اهلی جدا خودداری نماید.