مهارت کنترل ادرار در کودکان

یکی از مشکلات رایج در کودکان کم توان ، تاخیر در یادگیری امور روز مره زندگی از جمله مهارت های مربوط به نظافت شخصی و کنترل ادار و مدفوع است. با ما همراه باشید.
کنترل ادرار
هیچ دو کودکی کنترل ادرار را در یک سن به‌ دست نمی‌آورند. اگر فکر می‌کنید کودک شما باید در زمانی که شما انتظار دارید، ادرار خود را کنترل کند،‌کاملاً در اشتباه هستید. زمان واقعی آن هنگامی است که کودک شما آماده باشد.
منظور از آماده بودن زمانی است که مغز، اعصاب، و عضلات به اندازه کافی رشد کرده باشند. به ندرت ممکن است قبل از سن ۱۵ تا ۱۸ ماهگی اعصاب تکامل یافته باشند و عضلات به آن‌ها پاسخ دهند.
بنابراین لطفاً، به خاطر کودکتان، قبل از این سن انتظار نتایج مهمی از نشستن روی لگن نداشته باشید.
در واقع هرگز نباید کودک را مجبور کنید روی لگن بنشیند زیرا این کار باعث می‌شود کودک از انجام آن سر باز زند (و همیشه نیز برنده خواهد شد) و احتمالاً منجر به مشکلات بعدی، مثل بی‌اختیاری مکرر یا خیس کردن رخت‌ خواب می‌گردد.
urine-control-skills-in-children
دفع بی‌ اختیار ادرار برای تمامی کودکان رخ می‌دهد. بهتر است والدین به یاد داشته باشند که کودک قبل از ۱۵ ماهگی به سختی می‌تواند ادرار خود را حتی برای یک ثانیه نگه دارد. به این ترتیب هرچند ممکن است شما را از این‌که می‌خواهد ادرار کند آگاه سازد، ولی نمی‌تواند آن را آن‌قدر نگه دارد تا برای او لگن بیاورید و روی آن بنشیند.
این مشکل با افزایش طبیعی دفعات ادرار در حدود ۲۱ ماهگی پیچیده‌تر می‌شود،‌ و هیچ‌ کس نمی‌تواند کاری در این مورد انجام دهد،‌چه رسد به خود کودک.
تا ۵ / ۲ سالگی کودک شما قادر خواهد بود ادرار خود را تا چهار یا پنج ساعت نگه دارد و از آن به بعد مدت زمان نگه‌داری طولانی‌تر هم خواهد شد.
از حدود ۱۲ ماهگی کودکان یک مرحله منفی‌ کاری را طی می‌کنند، بنابراین اگر کودک را مجبور کنید کاری خلاف خواست خود انجام دهد، از اطاعت سر باز می‌زند.
تلاش قاطعانه و سرسختانه والدین برای آموزش نشستن روی لگن می‌تواند منجر به شکست کامل شود. همه کودکان عاشق توجه و مراقبت وسواسی هستند و هیچ‌ چیز به اندازه این‌ که ببیند همه خانواده با دقت کارهای او را روی لگن زیر نظر دارند، کودک را راضی نمی‌کند.
کودک لذت می‌برد از این‌ که مادرش نزدیک او بنشیند و مشغول چرب زبانی، بازی کردن، و رشوه دادن شود. او می‌بیند که دفع بی‌اختیار ادرار بلافاصله پس از برداشتن لگن، تمام خانواده را دچار سردرگمی می‌کند، بنابراین روزی چندبار فقط برای جلب توجه این نمایش را به راه می‌اندازد.

 

اجتناب از مشکلات آموزش لگن

اگر مصمم باشید آموزش لگن را از سن پایین شروع کنید، احتمال بروز مشکلات بیشتر است. بیشتر اختلالات کنترل ادرار ناشی از مجبور کردن کودک به ماندن روی لگن و ادرار کردن،‌ و استفاده از انضباط برای تحمیل خواست خودتان است. بنابراین اشتیاق بیش از حد برای آموزش استفاده از لگن نداشته باشید.
اجازه دهید کودکتان با سرعت مخصوص به خودش رشد کند. هیچ راهی برای تسریع این روند وجود ندارد؛ نقش شما کمک به کودکتان در طی کردن این روند است.

کاری که می‌توانید بکنید این است که وقتی کودک نشان می‌دهد که می‌خواهد ادرار کند به سرعت وارد عمل شوید، و سعی کنید همیشه لگن یا توالت دم دست و قابل حصول باشد. هم‌چنین کودک را زیاد تحسین کنید.
به کودک خود کمک کنید با امتناع از نوشیدن مایعات از دو ساعت قبل از خوابیدن، وا داشتن او به ادرار کردن قبل از رفتن به رخت‌خواب، و پوشاندن لباس خواب‌هایی که بتوان آن‌ها را به راحتی بالا یا پایین کشید، شب‌ها تشک خود را خیس نکند.
اگر فکر می‌کنید کودک شما از نظر کنترل ادرار عقب است،‌برای این‌ که معلوم شود علل جسمانی در کار است یا خیر، با متخصص مشورت کنید.
کم بودن ظرفیت مثانه، انسداد پیشابراه، و در مورد دختران، حالب نابجا همگی ممکن است منجر به بی‌اختیاری ادرار گردند.
urine-control-skills-in-children
 
رشد کنترل ادرار در یک سالگی

کودک شما مثانه خود را بدون اراده تخلیه می‌کند و هیچ‌ گونه کنترلی روی آن ندارد. معمولاً کودک بعد از غذا پوشک خود را خیس می‌کند.

در این مرحله:

– کودک شما تا مدتی قادر به کنترل مثانه خود نخواهد بود. با این حال می‌توانید با آشنا کردن کودکتان با لگن،‌او را به‌تدریج آماده کنید.
– می‌توانید از زمانی که کودک شما قادر شد به‌تنهایی بنشیند، مدت کوتاهی او را روی لگن بگذارید،‌ولی انتظار نداشته باشید چیزی بیش از ادرار قبلاً دفع شده در آن بریزد.
– مدت طولانی در کنار او نمانید و تشویقش هم نکنید، ولی اگر حقیقتاً مقداری ادرار کرد، مختصری تحسینش کنید.
– حتی اگر بلافاصله پس از بلند شدن از روی لگن خود را خیس کرد، او را سرزنش نکنید.

رشد کنترل ادرار در ۱۳ ماهگی

اگر پس از خوردن غذا کودک را روی لگن بگذارید، ممکن است استفاده از آن نتیجه بدهد. با این حال او هنوز قادر به کنترل تخلیه مثانه نیست.

در این مرحله:

– انتظار نداشته باشید کودک کنترلی روی تخلیه ادرار خود داشته باشد. اجازه دهید خود کودک راهنمای شما باشد.
– شما می‌توانید کودک خود را عادت دهید تا پس از هر وعده غذا چند دقیقه روی لگن بنشیند، ولی این به معنای آموزش دیدن نیست.
– شاید عادت متوقف شود. تولد یک خواهر یا برادر دیگر یا سایر وقایع آسیب‌زا ممکن است در آن‌چه کودک شما آموخته است اشکال ایجاد کند. نگران نشوید.

رشد کنترل ادرار در ۱۵ ماهگی

در این سن کودک شما کم‌کم وقتی نیاز به دفع ادرار آن را احساس می‌کند. با این حال نمی‌تواند ادرار خود را به‌خوبی نگه دارد و باید آن را فوراً رها کند.

در این مرحله:

– گاهی اوقات از کودک خود بپرسید آیا می‌خواهد به توالت برود. اگر پاسخ منفی بدهد، از «نه» گفتن او ناراحت نشوید. زیرا بیشتر اوقات همین پاسخ را می‌دهد. اما تقریباً می‌توان مطمئن بود که درست می‌گوید.
– کودک نمی‌تواند پس از جلب توجه شما ادرار خود را به مدت طولانی نگه دارد، بنابراین با گشاده‌رویی از هر گونه بی‌اختیاری که اتفاق می‌افتد چشم‌پوشی کنید.

رشد کنترل ادرار در ۱۸ ماهگی

اکنون مثانه و اعصاب کودک شما به حدی تکامل یافته است که کودک می‌تواند اخطار بیشتری به شما بدهد، ولی سیستم هنوز به تنظیم نیاز دارد.

در این مرحله:

– تمام موارد موفقیت کودک را تحسین و از شکست‌ها به‌ طور کامل چشم‌ پوشی کنید. هر بار که کودک شما با موفقیت از لگن استفاده می‌کند کاری کنید بفهمد شما چه‌ قدر از این موضوع راضی و خشنود هستید.
– انتظار نداشته باشید کودکتان شب‌ها خود را خیس نکند زیرا هنوز ظرفیت مثانه به اندازه کافی زیاد نشده است.

رشد کنترل ادرار در ۲۱ ماهگی

در حدود این سن کودک شما احتمالاً تکرر ادرار پیدا می‌کند. این موضوع و نیز افزایش دفعات خیس کردن، طبیعی است.

در این مرحله:

– آرامش خود را حفظ کنید. زمان نشستن روی لگن را افزایش ندهید.
– اشتباه کردن در این سن برای کودک شما طبیعی است. هر وقت خود را خیس کرد بدون جار و جنجال کردن صرفاً لباس او را عوض کنید.

رشد کنترل ادرار در دو سالگی

کودک شما از این‌که می‌تواند به تنهایی سر لگن برود بسیار به خود می‌بالد. ممکن است از شما بخواهد که وقتی روی لگن است او را تنها بگذارید.

در این مرحله:

– اگر دوست دارید از توالت استفاده کند، کاری کنید که به راحتی به آن دسترسی داشته باشد، محل نشستن برای او خیلی بزرگ نباشد،‌و نور کافی در فضا موجود باشد. در همان نزدیکی باشید زیرا ممکن است به کمک شما نیاز پیدا کند.
– به اندازه نیاز کودک به او آزادی بدهید و او را حمایت کنید. از اشتباهات او خشمگین نشوید؛‌این امر حس استقلال و غرور او را تقویت و کنترل ادرار او را تسریع می‌کند.

رشد کنترل مدفوع

 

کنترل مدفوع معمولاً قبل از کنترل ادرار حاصل می‌شود، ولی زمان به‌دست آوردن کنترل مدفوع متغیرتر است. به نظر می‌رسد برخی کودکان به آرامی از مرحله دفع بازتابی و بی‌اختیار مدفوع پس از هر وعده غذا، به مرحله دفع ارادی آن که کاملاً در کنترل آن‌هاست، عبور می‌کنند.

بعضی کودکان نیز (به‌خصوص پسرها) ممکن است تا پس از دو سالگی هیچ نشانه‌ای از کنترل مدفوع نشان ندهند. این موضوع نشان می‌دهد که محدوده طبیعی برای زمان به‌دست آوردن کنترل مدفوع چه‌قدر وسیع است.

محدوده زمانی وسیع دیگری نیز، یعنی از ۱۲ ماهگی تا ۵ / ۲ سالگی، وجود دارد که طی آن کودکان ممکن است با مدفوع خود بازی کنند یا آن را به اطراف بمالند. علت این کار این است که کودکان مجذوب آن‌ چه از بدنشان خارج می‌شود می‌گردند، و دلیلی بر کثیف و پلشت بودن کودک نیست.
بنابراین لطفاً این موضوع را به یاد داشته باشید و اقدامی که می‌کنید منحرف کردن حواس کودک به چیزی دیگر باشد، نه این‌که آن‌ها را به‌ خاطر کاری که تا این حد طبیعی است سرزنش کنید.
همان‌گونه که کودکان دوست دارند با مشغول نگه داشتن والدین خود در مورد کنترل ادرار، مرکز توجه قرار گیرند، اگر وسواس نشان دهید به همان سرعت یاد می‌گیرند که کل روند کنترل مدفوع، نشستن روی لگن، و دفع مدفوع را به عنوان وسیله‌ای برای جلب تمام توجه و اهتمام شما به کار گیرند.
کودک شما سریعاً می‌آموزد که اگر مدفوع نکند،‌مامان و بابا نگران او می‌شوند و بدین ترتیب شما با رفتار نامناسب، کودک خود را به طرف یبوست سوق می‌دهید. به یاد داشته باشید که شما نمی‌توانید برنده باشید. هرچه بیشتر جار و جنجال کنید، کودک شما خوش‌حال‌تر می‌شود زیرا می‌بیند که کنترل بیشتری روی شما دارد.
بنابراین، نقش شما این است که اجازه دهید کودک‌تان با سرعت خاص خودش رشد کند و این کار را برای او تسهیل کنید. اشتیاق بیش از حد برای آموزش لگن از خود نشان ندهید،‌ولی هر وقت کودک شما موفق شد تمیز بماند او را بسیار تحسین کنید؛‌ و اگر خود را کثیف کرد، جار و جنجال به راه نیندازید.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید