کیسهی آمنیوتیک، که به نام غشای جنینی نیز شناخته میشود، آن چیزی است که جنین در حال رشد را در طول بارداری در خود نگه میدارد. پاره شدن این غشا میتواند به چهار طریق متفاوت اتفاق بیفتد:
- پاره شدن خود به خودی کیسهی آب: SROM به پارگی طبیعی و خود به خودی غشای جنینی در هنگام زایمان یا پس از شروع آن برمیگردد. این، یک مرحلهی خیلی طبیعی در حاملگی بوده و به هیچ دخالتی نیاز ندارد.
- پاره کردن مصنوعی کیسهی آب: AROM در برخی از موارد موارد، متخصص زنان و زایمان عقیده دارد که تحریک مصنوعی و پاره کردن کیسهی آب ضروری است. معمولاً زمانی اتفاق میافتد که طولانی شدن یا ادامه دادن حاملگی، نوزاد را در خطر بیندازد.
- پاره شدن زود هنگام کیسهی آب: PROM یک عارضهی شایع در حاملگی است که در آن کیسهی آمنیوتیک پیش از شروع زایمان اما در هفتهی ۳۷ حاملگی یا پس از آن پاره میشود. دلایل پاره شدن زود هنگام کیسهی آب متفاوت هستند و این اتفاق در هشت تا ده درصد حاملگیها رخ میدهد.
- پارگی خیلی زودرس کیسهی آب: pPROM به رخ دادن پیش از ۳۷ هفته گفته میشود. پاره شدن کیسهی آب در این زمان، اتفاق جدیتری محسوب شده و به دخالت پزشکی برای جلوگیری از عواقبی مانند بروز عفونت یا مرگ پریناتال احتیاج دارد.
عوامل خطر
هیچ علامت شناخته شدهای برای پاره شدن زود هنگام کیسهی آب وجود ندارد. اما گرچه این اتفاق ممکن است به دلایل نامعلوم رخ بدهد، اما عوامل خطر معینی برای آن شناخته شده اند. این عوامل شامل موارد زیر میباشند:
- تغذیهی ضعیف یا از دست دادن آب
- سیگار کشیدن در حین بارداری
- عفونت در گردن رحم، رحم یا واژن
- جراحی یا نمونهبرداری قبلی از گردن رحم
- چند قلویی
با اینکه هیچ کدام از این عوامل خطر لزوماً با بیماریهای مزمن مرتبط نیستند، اما خانمهایی که قبلاً PROM یا pPROM را تجربه کردهاند از نظر آماری ریسک بالاتری برای پارگی کیسهی آب در حاملگیهای بعدی دارند.
دلایل پاره شدن زودرس کیسه آب جنین در دوران بارداری چیست؟
- عفونت دستگاه تناسلی
- عفونت های موضعی
- بارداری چندقلویی
- ضربه شدید به شکم بر اثر زمین افتادن، تصادف یا سقوط
- ناهنجاری رحمی مانند رحم دو شاخ، رحم تک شاخ
- نارسایی دهانه رحم (ضعف درهانه رحم)
- کوتاه بودن طول دهانه رحم
- اختلالات وضعیت قرارگیری جنین
- دیابت
- فشار خون بالا
- افزایش مایع آمنیوتیک یا پلی هیدرآمنیوس
- سابقه جراحی دهانه رحم
- سابقه پارگی کیسه آب در بارداری قبلی
بطور کلی هر عاملی که باعث اتساع و باز شدن بیش از حد دهانه رحم شود، می تواند منجر به پاره شدن زودرس کیسه آب گردد.
چگونه متوجه شویم کیسه آب پاره شده است؟
درست است که ترشحات واژینال در اواخر بارداری طبیعی و معمول است ولی به راحتی میتوان این مایع را تشخیص داد. مایع آمنیوتیک گرم و کاملاً شفاف است و معمولاً به صورت ناگهانی جاری میشود. برای اینکه از تشخیص خود اطمینان حاصل کنید با پزشک یا بیمارستانی که قرار است آنجا زایمان کنید تماس گرفته و اتفاقی که افتاده را با تمام جزئیات به مامای بیمارستان شرح دهید. او توصیههای لازم را به شما خواهد کرد. پارگی کیسه آب همیشه نشانه نزدیک بودن زایمان نیست. این موضوع در مادران مختلف متفاوت است. در اکثر موارد درست چندین ساعت پس از پارگی کیسه آب انقباضات رحمی شروع شده و دهانه رحم باز میشود. ولی در بعضی افراد ممکن است، زایمان یک یا دو روز بعد از پارگی کیسه آب یا حتی دیرتر از آن شروع شود.در صورت پارگی کیسه آب باید سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید. از طرفی اگر با پزشک یا مامای خود تماس گرفته و پارگی کیسه آب تایید شد، حتماً پزشک نیز همین توصیه را به شما خواهد کرد. بعد از پارگی کیسه آب در صورت داشتن یا نداشتن انقباضات رحمی در هر حال تصمیم نهایی برای زایمان به عهده کادر پزشکی بیمارستان است. ممکن است پزشک متخصص زنان برای پیشگیری از خطر ابتلای جنین به عفونت تصمیم بگیرد نهایتاً تا ۱۲ ساعت بعد به بارداری خاتمه دهد یا اینکه مدت بیشتری ( نهایتا ۴۸ ساعت) برای شروع زایمان منتظر بماند.
چطور میتوان از ابتلای جنین به عفونت مطلع شد؟
برای تشخیص عفونت جنین از گردنه رحم نمونه برداری انجام میشود. در صورت وجود عفونت با نظر پزشک متخصص آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد. انجام این آزمایش بسیار ضروری است چون در صورت پارگی کیسه آب میکروبها میتوانند به راحتی وارد رحم شده و جنین را مبتلا به عفونت کنند. توصیه میشود که تمام بانوان باردار در اواخر بارداری خود برای اطمینان از عدم ابتلا به “استرپتوکوک B” این آزمایش را انجام دهند. در صورت مثبت بودن آزمایش به محض رسیدن به بیمارستان، پزشک خود را از پارگی کیسه آب و وجود عفونت مطلع کنید.
سوراخ شدن کیسه آب
منظور آن است که کیسه آب به طور کامل پاره نشده بلکه ممکن است کمی سوراخ شده باشد. در این صورت خروج آب به جای اینکه مانند یک جریان ناگهانی باشد به صورت قطره قطره خارج میشود. تشخیص سوراخ شدن کیسه آب بسیار مشکل است چون ممکن است با نشت ادرار اشتباه گرفته شود. بنابراین باید هر چه سریعتر به بیمارستان مراجعه کرد.
فرق بین ترشحات واژن و پارگی کیسه آب جنین
“پلاگ موکوسی” مخاطی متراکم و ضخیم به رنگ صورتی یا خونی است که دهانه رحم را بسته و با ایجاد یک سد محافظ جلوی ورود آلودگی به رحم را میگیرد. خروج ترشحات موکوسی لزوماً به معنای شروع زایمان نیست، ولی نشان دهنده آمادگی و تغییرات دهانه رحم برای زایمان است. پلاگ موکوسی (که در بسیاری از بانوان باردار با ترشحات واژن اشتباه گرفته میشود) ممکن است به شکل یک مخاط غلیظ صورتی یا خونی رنگ در طی یک دوره چند روزه از بدن دفع شود. در صورت مشاهده نیازی به مراجعه اورژانسی به بیمارستان نیست. علائمبزرگترین علامت PROM، خارج شدن مایع از واژن میباشد. این مایع ممکن است به آهستگی خارج شده و یا یکباره به بیرون فواره بزند. خانمها گاهی اوقات این مایع را با ادرار اشتباه میگیرند. اگر خانمی خروج مایع را از خود مشاهده کرد، باید از پد یا کاغذ برای جذب قسمتی از این مایع استفاده کند. سپس به آن نگاه کرده و آن را بو کند. مایع آمنیوتیک بویی شبیه به ادرار نداشته و معمولاً دارای هیچ رنگی نیست. دیگر علائم پارگی کیسهی آب عبارتند از:
- احساس عدم کنترل بر ادرار
- ترشحات واژن یا خیسی که نرمال نباشد.
- خونریزی از واژن
- فشار لگنی
عوارض
.جلوگیری از پارگی زود هنگام کیسهی آب با دارو
در مواردی که زایمان زودرس ممکن نیست، داروهایی برای مدیریت عوامل خطر پارگی زود هنگام کیسهی آب تجویز میشوند. این داروها شامل موارد زیر میباشند:
- کورتیکواستروئیدها: یک دورهی مصرف از کورتیکواستروئیدها (معمولا بتامتازون یا دگزامتازون که معمولاً به صورت عضلانی تزریق میشود) میتواند خطر سندرم دیسترس تنفسی، خونریزی داخل وریدی و انتروکولیت غدد لنفاوی را کاهش دهد. کورتیکواستروئیدها معمولاً تنها برای سن حاملگی ۳۲ هفته یا کمتر، تجویز میشوند.
- آنتی بیوتیکها: آنتی بیوتیکها میتوانند در کاهش خطر بروز عفونت و سپسیس نوزادان که با پارگی زود هنگام کیسهی آب مرتبط هستند، مؤثر باشد. همچنین شواهد نشان میدهند که آنتی بیوتیکها میتوانند مدت زمان میان PROM و شروع زایمان را طولانی سازند.
پیشگیری