لقاح چیست

به عمل ترکیب سلول جنسی نر با سلول جنسی ماده که منجر به تشکیل سلول تخم می شود ، لقاح می گویند. در این مطلب ، لقاح در انسان را بررسی می کنیم با ما همراه باشید.
 
ترکیب سلول جنسی مرد یعنی اسپرم با سلول جنسی زن یعنی تخمک که در نتیجه آن ، تخمک ، بارور شده و منجر به تشکیل سلول تخم می گردد.
سلول تخم ، پس از تشکیل ، به سرعت رشد کرده و مبنای تشکیل جنین و تولد فرزند می باشد. عمل لقاح اسپرم با تخمک معمولا در لوله های فالوپ انجام می شود که پس از آن ، تخمک لقاح یافته به اذن الهی به طرف رحم حرکت می کند تا شروع به رشد کرده و جنین را تشکیل دهد.
چنان چه تخمک لقاح یافته در لوله های فالوپ به هر دلیلی نتواند به طرف رحم حرکت کند و در همان لوله فالوپ بماند منجر به بارداری خارج از رحم خواهد شد.
حرکت تخمک لقاح یافته به طرف رحم در آیه ۱۳ سوره مؤمنون توسط خدای متعال به زیبایی بیان شده است. خدای متعال در این آیه می فرمایند:

 
ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَهً فِی قَرَارٍ مَکِینٍ ﴿۱۳﴾
ترجمه: سپس او را [به صورت] نطفه‏ اى در جایگاهى استوار قرار دادیم (۱۳)

سوره مؤمنون آیه ۱۳

منظور از “قرار مکین” در آیه فوق ، همان رحم زن می باشد. این از اعجاز کلام خدای متعال ، قرآن کریم است که قبل از آنکه بشر در قرن نوزدهم میلادی مساله لقاح را کشف کند ، خدای متعال ، آن را در بیش از چهارده قرن قبل بیان فرموده اند.

What is fertilization

لانه گزینی

در طی دو هفته بعد از لقاح، سلولی که در آینده فرزند شما را تشکیل خواهد داد، با سرعت بالایی تکثیر یافته و به صورت توده‌ای با بیش از صد سلول دیده می‌شود. به دنبال این روند تکثیری، توده سلولی فوق شروع به حرکت در طول لوله رحمی کرده و خود را به محوطه رحم می‌رساند. این توده سلولی «بلاستوسیست» خوانده می‌شود و از نظر ظاهر، مانند یک تمشک کوچک است و به اندازه ۰٫۱ میلی‌ متر شبیه سر سوزن است.

بلاستوسیست دارای دو لایه است، لایه اول که همان لایه خارجی است، به دنبال تکامل بیشتر، تبدیل به جفت شده و شروع به ترشح هورمون بارداری یا hCG می‌کند و لایه داخلی نیز در نهایت جنین شما را می‌سازد. بلاستوسیست ابتدا درون حفره رحمی شناور بوده و از طریق شیره‌ هایی که از لایه‌ های داخلی رحم ترشح می‌شود، تغذیه می‌کند.
در اواخر هفته سوم، بلاستوسیست ماهیت تهاجمی پیدا کرده و به دیواره ضخیم شده رحم که جهت باروری به این صورت اختصاص یافته، به سختی وصل می‌شود. این مرحله، یعنی وصل بلاستوسیست به لایه رحمی، «لانه گزینی» نامیده می‌شود و به دنبال وقوع این حالت، باروری انجام می‌گیرد.
What is fertilization
لکه بینی لانه گزینی

یک اسپرم دیواره خارجی تخمک را شکافته و به درون آن راه یافته، آن را بارور کرده‌است. چند روز بعد از لقاح، تخم بارور شده شروع به لانه گزینی در جداره داخل رحم کرده و به رشد خود ادامه می‌دهد. هنوز تأخیری در قاعدگی رخ نداده است. ممکن است در انتهای این هفته لکه بینی مختصری داشته باشید.

بعضی از خانم‌ها فکر می‌کنند که شاید عادت ماهیانه شده‌اند، در برخی نیز خون ریزی بسیار مختصر است که شاید متوجه آن نشوند و در گروه اندکی نیز اصلاً اتفاق نمی‌افتد. به هر حال این فقط چند لکه مختصر است که «لکه بینی لانه گزینی» نام دارد و ناشی از فرو رفتن تخم بارور شده در دیواره پر خون داخل رحم است، جایی که اگر لقاح اتفاق نمی‌افتاد، فرو ریخته و سبب خون ریزی قاعدگی در شما می‌شد.
این روند احتمالاً از هفته پیش آغاز شده، یعنی حدود شش روز بعد از بارور شدن تخمک، اما نمی‌توان در مورد زمان دقیق آن خیلی هم مطمئن بود.

 

مراحل لقاح در حالت معمولی از آمیزش و عمل انزال و ورود اسپرم به رحم زن شروع شده ، با آزاد شدن تخمک از تخمدان زن ادامه یافته و در نهایت با ترکیب اسپرم با تخمک و تشکیل سلول تخم ، پایان می پذیرد. البته این روش در حالت طبیعی است و استثناهایی در این زمینه وجود دارد که عبارتند از:

 
What is fertilization
  • تلقیح مصنوعی: که در این حالت ، اسپرم مرد نه از طریق انجام عمل نزدیکی و انزال بلکه از طریق یک روش مصنوعی ، در واژن یا رحم زن قرار داده می شود.دلایل زیادی ممکن است موجب این عمل باشد و یکی از دلایل آن می تواند در ناتوانی مرد برای انجام عمل آمیزش و نزدیکی باشد. در هر صورت ، لقاح مصنوعی ، احکام و شرایط خاص خود را دارد
     
  • لقاح آزمایشگاهی(IVF): در این روش ، اسپرم مرد را با تخمک زن در خارج از رحم زن و در آزمایشگاه ، لقاح می دهند.
     
  • انزال خارجی بدون انجام عمل نزدیکی
     
  • انجام عمل آمیزش مدت کمی پس از تخمک گذاری
لقاح آزمایشگاهی (IVF)

یکی از انواع لقاح های مصنوعی و غیر طبیعی ، لقاح آزمایشگاهی است. در روش لقاح آزمایشگاهی (IVF) ، سلول جنسی نر و سلول جنسی ماده را خارج از بدن جنس ماده و در محیط آزمایشگاه با یکدیگر لقاح می دهند. در انسان هم این روش با لقاح دادن اسپرم مرد با تخمک زن و در خارج از رحم زن و در آزمایشگاه صورت می گیرد.

لقاح آزمایشگاهی می تواند به دلایل مختلفی انجام شود.
از جمله این مسائل می تواند ناتوانی رحم زن در نگهداری از جنین باشد. یا ممکن است دلایل دیگری باعث شوند که لقاح در محیط آزمایشگاه انجام شود.
در هر صورت این نوح لقاح هم شرایط و احکام خود را دارد.
What is fertilization
هنگام لقاح ، خصوصیات ژنتیکی پدر و مادر از طریق ۴۶ عدد کروموزوم به تخمک لقاح یافته و در نتیجه به جنین و کودک آینده منتقل می گردد. از ۴۶ عدد کروموزوم ، ۲۳ عدد آن متعلق به پدر و ۲۳ عدد آن متعلق به مادر است.
در ناهنجاری های کروموزومی جنین ، این تعداد دستخوش تغییر می گردد.
به عنوان مثال در بیماری سندرم داون که یک نوع اختلال کروموزومی است ، به جای انتقال ۴۶ عدد کروموزوم به جنین ، به دلیل شکسته شدن یکی از کروموزوم ها و تبدیل آن به دو کروموزوم ، تعداد ۴۷ عدد کروموزوم به جنین منتقل می گردد.
یکی از علل شکسته شدن کروموزوم ها می تواند انجام عمل نزدیکی در جهت رو به قبله یا پشت به قبله باشد که در دین اسلام ، آمیزش در این جهت ها نهی شده است.
عمل لقاح و تشکیل یک موجود جدید از نشانه های عظمت خدای متعال می باشد که امید است عظمت خدا را یاد کرده و با اطاعت از دستورات الهی ، همواره شاکر این نعمت خداوندی باشیم.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/helpdesk/public_html/website/NiniTime/wp-includes/functions.php on line 5373

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/helpdesk/public_html/website/NiniTime/wp-includes/functions.php on line 5373