علل رفلاکس نوزادان و درمان

علل رفلاکس نوزادان و درمان

 نی نی تایم : زمانی که شیری را که کودک قورت داده است  دوباره در مری بالا می‌آید و به دهان او باز می‌گردد رفلاکس اتفاق افتاده است. همان طور که بارها دیده اید ،این عمل در شیرخواران بسیار متداول بوده و معمولا باعث نگرانی والدین نمیشود.البته باید بدانیم ،اسیدی که در معده کودکان وجود دارد وبه هضم غذای آنها کمک می‌کند هم همراه شیر به مری بازمیگردد و همانطور که ترش کردن در بزرگسالان موجب ناراحتی میشود ، کودکان نیز در نتیجه این برگشت غذایی اذیت می‎‌شوند اما این ناراحتی خیلی سریع و خودبه‌خود برطرف می‌شود.در حقیقت رفلاکس در کودکان تا سن ۴ ماهگی طبیعی است و نمی‌توان آن را بیماری به‌شمار آورد. تقریبا نیمی از نوزادان در سه ماه نخست زندگی، یک یا دوبار در روز دچار رفلاکس معده می‌شوند و درصد بسیار کمی از نوزادان دچار رفلاکس مزمن هستند که برای آنها مشکل ایجاد می‌کند.با این مطلب همراه باشید تا با علل رفلاکس نوزادان و درمان آن بیشتر آشنا شوید.

چه چیزی موجب رفلاکس نوزادان می‌شود؟

همان طور که میدانید مری به شکل یک لوله است که مانند کانال ارتباطی بین معده و دهان عمل میکند.در انتهای این لوله و جایی که به معده متصل میشوذد،دریچه ای وجود دارد که بعد از گذشتن غذا از این دریچه و ورود غذا به معده،با بسته شدن مانع از خروج غذا از معده به مری میشود.حال در نوزادان به علت این که هنوز این دریچه کامل نشده است و عملکرد صحیح ندارد، شیر بعد از گذشتن از این دریچه و بعد از پر شدن معده به سمت مری برمیگردد و گاهی حتی تا دهان بالا میآید. ظرفیت معده نوزادان چند روزه به اندازه یک تیله کوچک است. در روز دهم، به اندازه یک توپ پینگ-پونگ رشد می‌کند و بزرگ می‌شود. دریچه مری و معده نیز در طول این زمان قوی‌تر می‌شود. به این مفهوم که هر چه این اندام بیشتر رشد می‌کنند و قوی‌تر می‌شوند، مشکل رفلاکس نوزادان نیز کم‌تر می‌شود تا حدی که در حدود ماه‌های ۱۰ تا ۱۲، فقط ۵ درصد از کودکان دچار رفلاکس می‌شوند. 

البته گاهی مشکل رفلاکس در کودکان در نتیجه ضعیف بودن عملکرد سیستم گوارشی است. در این مواقع، غذا برای مدت طولانی در معده باقی می‌ماند و باعث برگشت و رفلاکس میشود.هم چنین کودکانی که به غذای خاصی حساسیت دارند نیز به علت عدم پذیرش آن غذا توسط دستگاه گوارش ممکن است دچار استفراغ و برگرداندن غذا شوند مثل حساسیت به شیر گاو. باید توجه داشت اگر بالا آوردن شیر در نوزادان ناشی از رفلاکس نباشد، می‌تواند نشانه ابتلا به یک بیماری عفونی یا نوعی حساسیت غذایی باشد که معمولا در چنین حالتی این وضعیت بلافاصله پس از خوردن غذا اتفاق نمی‌افتد و چند ساعت پس از خوردن شیر، نوزاد به چنین وضعیتی مبتلا می‌شود.

 مشکلاتی نظیر سرفه، کاهش وزن و بی‌اشتهایی از علائم و نشانه‌های ابتلا به رفلاکس است که گاه موجب ترشح بیش از حد بزاق، گریه غیرعادی و تحریک‌پذیری نوزاد خواهد شد.

 علائم رفلاکس نوزادان چیست؟

 کودکتان بعد از هر بار شیرخوردن ممکن است مقدار کمی شیر را بالا بیاورد یا دچار سکسکه شود.

اگر برگشت محتویات معده، از معده به داخل مری زیاد تکرار شود یا پایدار بماند به علت خاصیت اسیدی محتویات معده، تماس این مواد با بافت مری باعث سوزش و ا یجاد التهاب در بافت مری (ازوفاژیت) خواهد شد که در این شرایط است که شیرخوار بی قرار و تحریک‌پذیر می‌شود به طوری که گریه‌های طولانی‌مدت شیرخوار که به درمان با داروهای ضدکولیک مثل گریپ میکسچر یا دایمتیکون جواب نمی‌دهد در برخی موارد بعلت ریفلاکس و التهاب مری ناشی از آن است.

شیرخوار مبتلا به ریفلاکس سر را به عقب برمی‌گرداند و از شیرخوردن امتناع می‌کند و در صورتی که شیر بخورد، پس از زمان کوتاهی، از شیرخوردن دست می‌کشد و بی‌قراری می کند.این نوزادان به گونه ای این عمل را تکرار می‌کنند که مادر و اطرافیان نمی‌دانند که واقعاً شیرخوار گرسنه است یا تمایلی به شیرخوردن ندارد. وجود ریفلاکس در چنین شیرخواری دیگر فیزیولوژیک و طبیعی نیست و باید هر چه سریعتر درمان شروع شود در غیر این صورت نوزاد دچار کاهش وزن و عدم وزن‌گیری مناسب خواهد شد.

بازگشت اسید معده باعث به وجود آمدن ناراحتی های تنفسی نیز می شود زیرا شیر ممکن است به راه تنفسی کودک وارد شود.    

علائم رفلاکس نوزادان

چگونه می‌توان از رفلاکس جلوگیری کرد؟

در حالت عمودی به کودک شیر بدهید.
پس از هر بار شیر دادن، حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه کودک را در حالت عمودی در آغوش نگه‌دارید.
به مقدار کم اما وعده‌های بیشتر به نوزاد شیر بدهید. برای پیشگیری از ایجاد ریفلاکس در نوزاد بهتر است یکبار در میان شیردهی و یک بار در پایان آن باد گلوی بچه را بگیرید و پس از شیرخوردن، شیرخوار را به آهستگی جابجا کنید و هنگام در آغوش گرفتن کودک به شکم او فشار نیاورید.

بهترین وضعیت خواباندن شیرخواری که ریفلاکس دارد، خواباندن به روی شکم یا دمر خواباندن است که این حالت می‌بایست با توجه به خطر مرگ ناگهانی شیرخوار در هنگام روز و در زمانی که مادر بر بالین او حاضر است انجام شود و برخی از پزشکان نیز خواباندن به پهلوی چپ در هنگام شب را توصیه می‌کنند.

اگر با شیشه کودک را تغذیه می‌کنید، هر دو سه دقیقه یک‌بار در میان شیرنوشیدن، اجازه دهید بادگلو کند. در ضمن، مطمئن شوید که سوراخ نوک پستانک شیشه خیلی باز نیست. اگر این‌طور باشد شیر با مقدار و سرعت بیشتر وارد دهان نوزاد می‌شود و می‌تواند موجب رفلاکس شود.

چه زمانی رفلاکس طبیعی نیست و باید کودک را نزد پزشک ببریم؟

همان‌طور که قبلا نیز اشاره کردیم، برگرداندن مقدار کمی شیر پس از هر تغذیه کاملا طبیعی است. اما اگر موارد زیر را در فرزند خود مشاهده کردید، باید با پزشک مشورت کنید.

  •  داشتن رفلاکس‌های مداوم و پی‌درپی

  • بداخلاقی در طول شیر نوشیدن یا پس از آن، گریه و خم کردن کمر

  • بالا آوردن های پی‌درپی و به مقدار زیاد دست‌کم دوساعت پس از هر بار شیر نوشیدن

  • امتناع از شیر نوشیدن اما مکیدن پستانک (اگر استفاده می‌کنید)

آیا برای رفلاکس درمانی وجود دارد؟

اگر رفلاکس معده نوزاد شما شدید است احتمالا پزشک موارد زیر را توصیه خواهد کرد.

اضافه کردن غلیظ‌ کننده به شیر

می‌توانید با اضافه کردن غلیظ‌کننده به شیر مادر یا شیرخشک به مدت دو هفته تا اندازه‌ای از رفلاکس معده جلوگیری کنید. البته این کار را نباید سرخود انجام داد و حتما باید با تجویز پزشک آن را استفاده کنید. داروخانه‌ها نیز بدون نسخه آن را عرضه نمی‌کنند.

قطع کردن شیر گاو

نشانه‌های حساسیت به شیر گاو بسیار مشابه نشانه‌های رفلاکس است. تا ۴۰ درصد از موارد همین حساسیت به شیر گاو موجب ایجاد رفلاکس می‌شود. مادرانی که از سینه خود به نوزاد شیر می‌دهند، احتمالا باید نوشیدن شیر گاو یا غذاهایی  که حاوی شیر گاو است را از برنامه غذایی خود حذف کنند.

مصرف داروی ضداسید مخصوص نوزادان

اگر موارد مذکور چاره‌ساز نبودند، ممکن است پزشک برای نوزاد، داروی ضد اسید معده تجویز کند. البته این دارو تضمینی برای درمان رفلاکس به شمار نمی‌رود.

تاثیر رژیم غذلیی مادر بر رفلاکس نوزاد

گفته شد که رفلاکس در نوزادان طبیعی است، اما مصرف مواد غذایی نفاخ و آلرژن توسط مادر می تواند رفلاکس نوزاد را تشدید کرده و موجب درد و ناراحتی شود.

مادران این نوزادان باید از مصرف مواد غذایی نفاخ مانند انواع کلم (مخصوصاٌ کلم خام)، گندم، تخم مرغ، سویا، انواع مغزها (مخصوصاً بادام زمینی)، ماهی، و غذاهای پر چرب اجتناب کنند.میوه هایی نظیر موز، انجیر، نارگیل، و سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، خیار، کلم، و ریواس ،انواع مرکبات نظیر لیمو و آبلیمو، سرکه، سس های حاوی سرکه، و آلو نیز مواد آلرژن دارند و میتواند در بعضی افراد ایجاد آلرژی کنند. نوشیدنی هایی نظیر نوشابه، قهوه، چای، و شیر نیز می توانند از جمله مواد آلرژن باشند.

از آنجایی که این مواد برای همه افراد آلرژتن نیستند، برای اینکه متوجه شوید که مصرف این مواد غذایی برای نوزاد شما ایجاد مشکل می کنند یا نه، بهتر است در ابتدا مصرف این مواد را قطع کنید. ۴ روز یا یک هفته بعد این مواد را به صورت موردی مصرف کنید. اگر پس از گذشت ۲ روز هیچ نشانه ای در نوزاد مشاهده نکردید، می توانید آن مواد غذایی را به رژیم غذایی خود بازگردانید و با خیال راحت مصرف کنید. اما اگر نوزاد احساس ناراحتی کرد، آن مواد غذایی برای او مضر هستند و باید از رژیم غذایی مادر و کودک حذف شوند.

رعایت نکات زیر میتواند کمک کننده باشد
  •    بهتر است مادران کودکان رفلاکسی،حجم وعده غذایی خود را کاهش داده و تعداد وعده ها را افزایش دهند.

  •    همراه با غذا لبنیات مصرف نکنید.

  •    شام را زودتر و حدود ۲ الی ۳ ساعت پیش از خواب بخورید.

  •    بلافاصله بعد از غذا نخوابید.

  •    از آلودگی، و دود انواع دخانیات دوری کنید.

  •    سعی کنید از مواد عطری و یا اسپری های خشبو کننده هوا در منزل استفاده نکنید.

مادران کودکان مبتلا به رفلاکس همیشه فکر میکنند که بوی شیر ترشیده میدهند و این موضوع ممکن است باعث آزار و دلخوری آنان شود.همیشه با خود چند تکه حوله یا پارچه تمییز داشته باشید تا هنگام در آغوش گرفتن کودک آنرا روی شانه خود بیندازید و از ریختن شیر روی لباس وشانه  تان جلوگیری کنید.در ضمن همراه داشتن چندین دست لباس و ملحفه برای کودکتان را فراموش نکنید.در هر حال به یاد داشته باشید که این مشکل قابل حل و گذراست.

causes-of-neonatal-rephrases-and-treatment

 

هشدار یک متخصص نوزادان:‌ تکرار زیاد ریفلاکس گوارشی نوزاد موجب التهاب در بافت مری می‌شود

یک متخصص نوزادان گفت: اگر برگشت محتویات معده، از معده به داخل مری زیاد تکرار شود یا پایدار بماند به علت خاصیت اسیدی محتویات معده، تماس این مواد با بافت مری باعث سوزش و ایجاد التهاب در بافت مری خواهد شد که در این شرایط شیرخوار بی‌قرار و تحریک‌پذیر می‌شود.

دکتر وحید قبادی دانا در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان این که ریفلاکس بازگشت محتویات معده از معده به داخل مری است که در بالغین سبب ایجاد احساس ترش کردن یا سوزش سر دل می‌شود، گفت: بسیاری از شیرخواران مبتلا به ریفلاکس هستند به همین دلیل هر از چند گاهی شیر یا پنیرک بالا می‌آورند به طوری که بسیاری اوقات این شرایط بی سر و صدا و با فاصله نه چندان طولانی از شیرخوردن اتفاق می‌افتد یا وقتی که والدین می‌خواهند باد گلوی شیرخوار را بگیرند شیر سرریز شده و روی شانه‌های مادر را سفید می‌کند.

وی ادامه داد: اگر این حالت گاهی اتفاق بیفتد و مشکلی برای شیرخوار ایجاد نکند امری عادی تلقی می‌شود در این شرایط پزشک معمولاً به والدین اطمینان خاطر می‌دهد که نگران نباشند و حین بغل کردن شیرخوار دستمال یا حوله‌ای روی شانه‌های خود بگذارند تا لباسشان کثیف نشود.

این متخصص نوزادان، کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه تکنیک غلط تغذیه شیرخوار در ایجاد ریفلاکس نقش به سزایی دارد، اظهار کرد: والدین این شیرخواران معمولاً حجم زیادی از شیر را در مدت کوتاهی به فرزندان خود می‌دهند بدون آن که در میان شیردهی باد گلوی وی را بگیرند بنابراین به والدین توصیه می‌‌شود حجم شیردهی در هر نوبت را کاهش داده و در عوض دفعات شیردهی را افزایش دهند.

دکتر قبادی اظهار داشت: برای پیشگیری از ایجاد ریفلاکس در نوزاد بهتر است یکبار در میان شیردهی و یک بار در پایان آن باد گلوی بچه را بگیرند و پس از شیرخوردن، شیرخوار را به آهستگی جابجا کنند و هنگام در آغوش گرفتن وی به شکم او فشار نیاورند.

وی افزود: بهترین وضعیت خواباندن شیرخواری که ریفلاکس دارد، خواباندن به روی شکم یا دمر خواباندن است که این حالت می‌بایست با توجه به خطر مرگ ناگهانی شیرخوار در هنگام روز و در زمانی که مادر بر بالین او حاضر است انجام شود و برخی از پزشکان نیز خواباندن به پهلوی چپ در هنگام شب را توصیه می‌کنند.

این عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران تصریح کرد: اگر برگشت محتویات معده، از معده به داخل مری زیاد تکرار شود یا پایدار بماند به علت خاصیت اسیدی محتویات معده، تماس این مواد با بافت مری باعث سوزش و ا یجاد التهاب در بافت مری (ازوفاژیت) خواهد شد که در این شرایط است که شیرخوار بی قرار و تحریک‌پذیر می‌شود به طوری که گریه‌های طولانی‌مدت شیرخوار که به درمان با داروهای ضدکولیک مثل گریپ میکسچر یا دایمتیکون جواب نمی‌دهد در برخی موارد بعلت ریفلاکس و التهاب مری ناشی از آن است.

این متخصص نوزادان، کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه شیرخوار مبتلا به ریفلاکس سر را به عقب برمی‌گرداند و از شیرخوردن امتناع می‌کند و در صورتی که شیر بخورد، پس از زمان کوتاهی، از شیرخوردن دست می‌کشد و بی‌قراری می کند، گفت: این نوزادان به گونه ای این عمل را تکرار می‌کنند که مادر و اطرافیان نمی‌دانند که واقعاً شیرخوار گرسنه است یا تمایلی به شیرخوردن ندارد. وجود ریفلاکس در چنین شیرخواری دیگر فیزیولوژیک و طبیعی نیست و باید هر چه سریعتر درمان شروع شود در غیر این صورت نوزاد دچار کاهش وزن و عدم وزن‌گیری مناسب خواهد شد.

وی با بیان اینکه در بسیاری از موارد شدید ریفلاکس، اطفال گردن خود را بیشتر به یک طرف می‌چرخانند و این امر گاهی اوقات آنقدر محسوس می‌شود که پدر و مادر و اطرافیان از کج بودن گردن بچه خود ابراز نگرانی می‌کنند، گفت: در این موارد شیرخوار مدام به یک طرف بیشتر نگاه می‌کند و وقتی پزشک به معاینه گردن می‌پردازد مشاهده می‌کند که گردن سفت، به یک سو متمایل شده و عضله SCM (استرنوکلئیدوماستوئید) یکطرف کاملاً منقبض است به طوری که در برخی مواقع بهبود این حالت نیاز به انجام فیزیوتراپی با نظر پزشک معالج خواهد داشت.

دکتر قبادی با بیان اینکه بیماری ریفلاکس شیرخواران، بر اساس شرح حال و نیز معاینه بالینی پزشک تشخیص داده می‌شود، گفت: پس از تشخیص در صورت لزوم درمان دارویی توسط پزشک تجویز خواهد شد.

وی ادامه: شروع درمان و سپس پاسخ به درمان درمدت ۲ تا ۳ هفته بهترین تست تشخیصی و درمانی برای بیمار است و نیاز به هیچ گونه آزمایش یا اقدام تشخیصی دیگر برای تأیید نیست.

این متخصص نوزادان، کودکان و نوجوانان با اشاره به اینکه کودکان و شیرخوارانی که پس از یک دوره درمان دارویی علایمشان برطرف می‌شود از انجام تستهای تشخیصی گران معاف می‌شوند، گفت: ریفلاکس گوارشی شیرخوارگی معمولاً در ماههای اول زندگی اتفاق می‌افتد، در ۴ ماهگی به حداکثر میزان خود می‌رسد و معمولاً تا یک سالگی و در بیشتر موارد تا ۲ سالگی برطرف می‌شود.

وی اضافه کرد: علی رغم اینکه شایع ترین تظاهر بالینی ریفلاکس گوارشی شیرخواران، خروج محتویات معده به مری و سپس دهان است و این علامت در ۵۰ تا ۷۰ درصد بیماران دچار ریفلاکس روی می‌دهد.

دکتر قبادی در پایان گفت: نباید هر استفراغی را در شیرخوارگی به حساب ریفلاکس گذاشت اما در صورتی که احتمال می‌دهید شیرخوار شما ریفلاکس دارد حتماً به پزشک معالج مراجعه کنید زیرا که سایر بیماریها مانند تنگی خروجی معده (دریچه پیلور)، انسداد روده‌ای (مال روتاسیون)، عفونتهای مختلف مثل عفونت ادراری یا عفونت گوش میانی و بیماریهای متابولیک، آلرژی‌های غذایی و بالاخره افزایش فشار داخل جمجمه همه می‌توانند یک علامت مشترک داشته باشند که آن استفراغ است.

روش های خانگی درمان ریفلاکس معده در نوزادان
خوابیدن:

نوزادی که از ریفلاکس معده رنج می برد به سختی می خوابد. در واقع حالت خوابیدن نادرست و زمان بد خوابیدن باعث می شود نوزاد بهانه گیر شود.

زیر سر نوزاد را بلند کنید یا زاویه تخت را سی درجه بالاتر بیاورید. هنگامی که قسمت بالاتنه نوزاد بالاتر است، جاذبه کار خود را انجام می دهد و مانع از برگشت محتویات معده به مری می شود.

همچنین می توان نوزاد را به بغل خواباند.

در حالتی که نوزاد در حالت خواب است به او شیر ندهید. بهتر است او را در حال نشسته قرار دهید و بلافاصله بعد از غذا خوردن او را نخوابانید.

بعد از غذا خوردن حداقل نیم ساعت نوزاد را در حال نشسته قرار دهید.

ماساژ درمانی:

ماساژ منظم به سیستم گوارشی و تنفسی نوزاد کمک می کند بهتر عمل کند.

ماساژ عصب واگ را تحریک می کند؛ این عصب در مغز نقش کنترل سیستم گوارشی و تنفسی را برعهده دارد. همچنین این عصب باعث پیشرفت سریع بدن می شود بنابراین تمام قسمت های بدن سریع تر به حالت موثر خود می رسند.

ماساژ باعث افزایش توانایی شناسایی، کاهش گریه و بهتر خوابیدن نوزاد می شود.

نوزاد را در حالت خوابیده قرار دهید.

بر روی شکم او مقداری روغن نارگیل یا زیتون قرار دهید.

شکم را به مدت سه تا چهار دقیقه در چهت عقربه های ساعت ماساژ دهید.

سپس دو دقیقه پشت را ماساژ دهید.

سپس دست ها و پاها را ماساژ دهید.

این کار را روزی دو تا سه بار انجام دهید.

نکته:

بعد از غذا خوردن نوزاد را ماساژ ندهید.

ورزش:

– برای کنار آمدن نوزاد با ریفلاکس معده چند حرکت ورزشی با او انجام دهید.

– ورزش به بهبود گوارش کمک می کند. به یاد داشته باشید بعد از ورزش حدود نیم ساعت به نوزاد غذا ندهید. پیش از ورزش نیز به او غذا ندهید.

– ورزش هایی مانند دوچرخه پا، ورزش های زانو برای از بین رفتن نفخ معده مناسب هستند.
نوزاد را بخوابانید.

پاهایش را به صورت خم در دست نگه دارید.

طوری پاهایش را تکان دهید انگار در حال دوچرخه سواری است.

این کار را ده دقیقه انجام دهید.

سرکه سیب:

سرکه سیب درمان خوبی برای ریفلاکس معده است. این ماده باعث می شود تعادل اسید معده حفظ شود بنابراین هضم غذا راحت تر انجام می شود.

همچنین باعث قوی شدن سیستم ایمنی بدن و محافظت از نوزاد در برابر بیماری ها می شود.
یک چهارم قاشق چایخوری سرکه سیب تصفیه نشده را داخل آب ولرم بریزید.

چند قاشق پر در فاصله زمانی های منظم به نوزاد بدهید.

برای نوزاد بالای یک سال، می توانید عسل نیز به محلول اضافه کنید.

روغن نارگیل:

خواص ضدالتهاب روغن نارگیل به کاهش التهاب ناشی از ریفلاکس معده کمک می کند. این روغن به روغن کاری سیستم گوارشی می پردازد بنابراین عملکرد آن بهتر می شود.

لاریک اسید موجود در روغن نارگیل سیستم ایمنی نوزاد را محافظت می کند.

ف قاشق چایخوری روغن نارگیل را به نوشیدنی گرم بیفزایید و روزی دو تا سه بار به نوزاد بدهید.

مادرهایی که نوزاد شیر می دهند باید روزی دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل بخورند. این کار به قوی شدن سیستم دفاعی بدن نوزاد کمک می کند.

همچنین می توانید روغن زنجبیل را با روغن نارگیل به مقدار مساوی مخلوط کنید و به مدت یک دقیقه بر روی شکم نوزاد بمالید. این کار را روزی چند بار انجام دهید.

بابونه:

بابونه درمان دیگری برای ریفلاکس معده است. خواص آرامش بخشی و ضدانقباض و تشنج آن به هضم کمک می کند و درد را کاهش می دهد.

نصف قاشق چایخوری گل خشک بابونه را در آب داغ بریزید.

پنج تا ده دقیقه روی آن را بپوشانید.

سپس بگذارید سرد شود.

در طول روز یک تا دو قاشق چایخوری به نوزاد بدهید.

مادران شیرده نیز باید روزی دو تا سه بار چای بابونه بخورند.

نعناع:

خواص ضد انقباض و تشنج و آرامش دهنده این ماده باعث آرام شدن سیستم گوارشی و کاهش علائم ریفلاکس معده می شود. همچنین التهاب نیز کاهش می یابد.

دو قطره روغن نعناع را در یک قاشق غذاخوری روغن زیتون بریزید. شکم نوزاد را به شکل چرخشی با این روغن ها ماساژ دهید. این کار را حداقل روزی دو بار انجام دهید.

مادرهای شیرده می توانند روزی دو تا سه بار چای نعناع بخورند یا از کپسول های نعناع با نظر پزشک استفاده کنند.

رازیانه:

اگر معده درد نوزاد به دلیل ریفلاکس معده یا نفخ باشد، رازیانه بهترین روش درمان است. هم مادر و هم نوزاد می توانند از این ماده استفاده کنند.

یک قاشق چایخوری دانه رازیانه را در یک لیوان آب داغ بریزید.

بگذارید ده دقیقه بماند.

روزی نصف تا یک قاشق چایخوری به نوزاد بدهید.

همچنین می توانید پودر دانه رازیانه سرخ شده را به غذای نوزاد بیفزایید.

زیره:

یره درمان دیگر ریفلاکس معده می باشد. دانه های آن باعث تحریک شدن سیستم گوارشی و کاهش مشکلات آن مانند گاز یا اسید می شود.

یک قاشق چایخوری دانه زیره را در یک لیوان آب بریزید.

لیوان را به مدت پنج تا ده دقیقه بپوشانید.

بگذارید سرد شود.

سپس یک تا دو قاشق چایخوری محلول را روزانه به نوزاد بدهید.

رژیم غذایی مادر شیرده:

مادرهایی که به نوزاد شیر می دهند باید به دقت مراقب رژیم غذایی خود باشند. زیرا تاثیر مستقیم بر سلامتی و رشد نوزاد دارد.

محصولات لبنی را کنار بگذارید زیرا پروتئین موجود در آن ها به سیستم گوارش نوزاد فشار می آورد.

از موادی که حساسیت ایجاد می کنند مانند آجیل، سویا و تخم مرغ اجتناب کنید.

غذاهای تند و چرب و نوشیدنی های گازدار و شکلات و کافئین مصرف نکنید.

از سیگار و الکل دوری کنید.

مادر باید ماست پروبیوتیک روزانه مصرف کند تا سیستم گوارشی خود را قوی کند.

نوشیدن آب در طول شیردهی ضروری می باشد.

نکاتی در درمان رفلاکس معده

به یاد داشته باشید بعد از غذا دادن به نوزاد به مدت بیست تا سی دقیقه او را نخوابانید.

از زمین قرار دادن نوزاد بعد از شیر خوردن اجتناب کنید.

روزی چند بار در وعده های کوچک به نوزاد غذا بدهید.

بدون مشورت با پزشک هیچ غذای جامدی به نوزاد ندهید.

مراقب باشید نوزاد بیش از حد غذا نخورد.

به فرزندتان غر نزنید.

از لباس های تنگ برای نوزاد خودداری کنید.

غذاهای غلیظ تر برای نوزاد بهتر هستند. درباره این مسئله با پزشک مشورت کنید.

اگر حدس می زنید غذایی حساسیت ایجاد می کند با پزشک مشورت کنید.

اگر نوزاد با شیشه شیر می خورد. نوک شیشه را چک کنید. در صورتی که خیلی کوچک باشد موجب .. هوا می شود و اگر خیلی بزرگ باشد سرعت جریان شیر را زیاد می کند.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here